marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterne"Să cânte la Moscova!". Un oficial din Cracovia încearcă să-l împiedice pe...

„Să cânte la Moscova!”. Un oficial din Cracovia încearcă să-l împiedice pe Roger Waters din a susține două concerte pe o arenă din oraș

Un consilier din Cracovia încearcă să-l împiedice pe fondatorul Pink Floyd, Roger Waters, să susțină anul viitor două concerte pe un stadion din orașul polonez în cauză, asta din pricina pozițiilor pe care artistul le-a exprimat cu privire la războiul Rusiei contra Ucrainei.

În timpul turneului său actual, Waters l-a inclus pe președintele SUA, Joe Biden, într-un montaj al „criminalilor de război”. El a declarat pentru CNN că Biden a „alimentat focul din Ucraina” și ar trebui, în schimb, să-l încurajeze pe omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, „să negocieze” încheierea războiului, conflict care, în opinia artistului, are drept cauză „împingerea NATO până la granița cu Rusia”.

Waters i-a scris apoi soției lui Zelenski, Olena, pentru a-i transmite că soțul ei „a fost de acord cu forțe totalitare, antidemocratice… ale naționalismului extrem” care „au depășit orice număr de linii roșii stabilite destul de clar de Federația Rusă… și în consecință… ați pus țara pe calea acestui război dezastruos”.

Turneul lui Waters, intitulat „This Not A Drill”, va include anul viitor, în aprilie, inclusiv două concerte pe Tauron Arena din Cracovia. Această veste a stârnit furia cetățenilor polonezi pe social media.

Ulterior, consilierul local Łukasz Wantuch, care aparține unei grupări conduse de primarul Jacek Majchrowski, a anunțat că va căuta căile de a bloca concertele în cauză.

A-i permite lui „Roger Waters, un susținător deschis al lui Putin, să cânte la Cracovia… ar fi rușinos pentru orașul nostru”, a precizat Wantuch.

„Să cânte la Moscova!”, a mai declarat acesta.

În această dimineață, Wantuch a publicat o imagine a unei scrisori pe care i-a adresat-o edilului Majchrowski în care clarifică faptul că nu-i poate interzice în totalitate lui Waters să cânte, adăugând pe de altă parte că evenimentul nu ar trebui să aibă loc pe Tauron Arena, stadion deținut de autoritățile locale.

Consilierul a mai menționat că, oriunde ar avea loc, concertul ar reprezenta un risc pentru securitate, deoarece în Cracovia și în regiunea înconjurătoare sunt „sute de mii de ucraineni”, care nu ar fi bucuroși de spectacolul lui Waters.

În martie s-a estimat că aproximativ 150.000 de refugiați din Ucraina au fugit în Cracovia din calea forțelor rusești. În Polonia în ansamblu, se estimează că există aproximativ trei milioane de ucraineni – atât refugiați, cât și imigranți dinainte de război – ceea ce reprezintă 7-8% din populația țării.

Un studiu realizat de Centrul de Cercetare Pew la începutul acestui an a constatat că polonezii au cele mai negative opinii despre Rusia dintre toate țările chestionate, doar 2% percepând Rusia în mod pozitiv. În fața Ambasadei Rusiei de la Varșovia s-au desfășurat proteste mari și, mai mult decât atât, ambasadorul rus a fost stropit cu vopsea roșie în luna mai.

Sprijinul Poloniei pentru Ucraina a fost semnificativ, inclusiv potrivit unui sondaj, 77% dintre cei chestionați spunând că au fost implicați în ajutorarea refugiaților, iar două treimi aprobând acțiunile Guvernului de la Varșovia, care au inclus acordarea unui sprijin puternic pentru Kiev și militarea la nivel internațional pentru o linie mai dură împotriva Kremlinului.

Autoritățile poloneze au încercat, de asemenea, să prevină răspândirea propagandei rusești, inclusiv prin eliminarea posturilor de televiziune rusești și blocarea accesului la anumite site-uri web. (sursa: Notes from Poland)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare