miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneAnaliza războiului din Ucraina. Kasparov avertizează: "Putin e dispus să pună mii...

Analiza războiului din Ucraina. Kasparov avertizează: „Putin e dispus să pună mii de civili în morminte în lunile care urmează!”. Până unde trebuie să meargă sprijinul acordat de lumea liberă țării invadate de ruși

Marele campion la șah Garry Kasparov, totodată opozant vehement al regimului Putin, a acordat un interviu pentru Kyiv Post pe parcursul căruia a analizat stadiul actual al războiul din Ucraina în contextul în care forțele ucrainene au reușit să facă un progres semnificativ, eliberând o mare parte din regiunea Harkiv de sub dominația rusească.

Printre altele, Kasparov a atras atenția că, „practic, războiul este pierdut de Rusia”, însă „Putin e dispus să pună mii de civili în morminte în lunile care urmează” dacă asta îl va menține la putere. În acest context, Kasparov a reliefat că „lumea liberă trebuie să facă totul pentru a ajuta Ucraina să câștige”.

Victoria lumii libere în acest război, a subliniat Kasparov, înseamnă inclusiv recucerirea de către ucraineni a Crimeei: „Singura șansă de a învinge fascismul lui Putin este ridicarea drapelului ucrainean la Sevastopol, Crimeea. Aceasta este prioritatea principală pentru oricine vrea să vadă planeta noastră ferită de amenințarea existențială de distrugere pe care o exercită Putin”.

Întrebare: Cum credeți că s-a schimbat calculul lui Putin cu privire la războiul din Ucraina?

Garry Kasparov: Ei bine, analiza jocurilor de război nu este același lucru cu jocurile de șah. Totuși, judecând din ceea ce am auzit și pot analiza, pare clar că Ucraina se descurcă mult mai bine. Este încă prea devreme să spunem că s-a terminat. Vom avea încă multe luni de lupte pentru că Rusia încă are multe resurse de aruncat în flăcările războiului. Cu toate acestea, veștile sunt încurajatoare.

Întrebare: Ce s-a schimbat?

Garry Kasparov: Există un factor care este subestimat de Occident: este factorul psihologic. Precum echipamentul militar, moralul este întotdeauna o problemă. Se pare că ucrainenii sunt în punctul în care sunt dispuși să suporte orice cost pentru a-și elibera țara și a învinge inamicul.

Continuarea războiului va avea un efect dramatic în interiorul Rusiei. Ai soldați răniți care se întorc într-o țară săracă. Nu știm cifrele exacte, dar cea mai recentă scurgere de informații de la Ministerul Apărării a ridicat numărul morților în rândul soldaților ruși la 50 de mii. Este un număr mare de gestionat, chiar și pentru Rusia.

Cei care au fost mobilizați sau au fost răniți vor provoca haos. Aici, în America, cunoaștem acest sindrom postbelic. Acești soldați care se întorc vor cauza probleme.

Situația din Rusia se va deteriora. Războiul din Ucraina nu merge pe calea Rusiei. Sancțiunile nu au distrus țara, dar continuă să muște. Ele au efect.

Deci, coroborat – războiul din Ucraina care merge prost și sancțiunile – vom vedea dacă Putin este capabil să-și mențină puterea.

Întrebare: Dvs. îl înțelegeți pe Putin, cum gândesc el și structura de putere din jurul lui. Ce fac aceștia cu centrala nucleară Zaporojie? De asemenea, considerați că Putin ar putea apela la armamentul nuclear?

Garry Kasparov: Toate aceste întrebări despre armele nucleare sunt foarte ipotetice. Putin nu s-a confruntat niciodată cu situații ca aceasta. Această criză este diferită pentru el.

Putin a fost norocos că a reușit întotdeauna să scape. Adversarii săi și-au pliat întotdeauna cărțile în loc să blufeze în raport cu acesta. Cred că ne aflăm acum în punctul istoriei în care chiar și conducerea mediocră a lumii libere și-a dat seama că nu avem altă opțiune decât să blufăm în cazul lui Putin.

Cred că Putin își dă seama că trucurile sale nu vor funcționa așa cum s-a întâmplat înainte. De aceea, nu auzim aceleași amenințări îndrăznețe, amenințările nesăbuite, de la generalii lui Putin sau anturajul lui Putin care spuneau oficial „vom folosi orice arme” etc.

Întrebare: Atunci ce urmează?

Garry Kasparov: Practic, războiul este pierdut. Dacă te uiți la toate obiectivele pe care Putin și le-a stabilit pentru război, toate au eșuat. Toate! Deci, continuarea războiului este singura modalitate prin care Putin poate rămâne la putere. El vrea să creeze haos suplimentar în lumea liberă, sperând că o nouă fereastră se va deschide pentru el. Este într-adevăr doar o agonie prelungită. Este cinic și stupid, dar Putin este dispus să pună mii de civili în morminte în lunile care urmează, înainte ca întreaga Ucraină să fie eliberată, dacă asta îi va permite să-și mențină puterea.

Întrebare: Ce propuneți Occidentului să facă acum?

Garry Kasparov: Credem că lumea liberă trebuie să facă totul pentru a ajuta Ucraina să câștige. Nu există altă soluție: victoria necondiționată a Ucrainei – și înfrângerea necondiționată a lui Putin.

Singura șansă de a învinge fascismul lui Putin este ridicarea drapelului ucrainean la Sevastopol, Crimeea. Aceasta este prioritatea principală pentru oricine vrea să vadă planeta noastră ferită de amenințarea existențială de distrugere pe care o exercită Putin.

Credem că Europa ar trebui să-și demonstreze hotărârea prin interzicerea turismului rusesc în totalitate – interzicerea totală a turiștilor ruși.

În același timp, credem că acelor ruși care doresc să părăsească „Coreea de Nord” a lui Putin, așa cum o numim în glumă și care doresc să vină în „Coreea de Sud” și în lumea liberă, ar trebui să li se ofere această oportunitate dacă semnează un document simplu conform căruia războiul este criminal, regimul lui Putin este ilegitim, iar Ucraina este suverană. Căutăm astfel o abordare combinată.

Sperăm că guvernele prietene vor înțelege, acesta fiind motivul pentru care discutăm deja cu o serie de guverne despre acest lucru. Probabil că există aproximativ 100.000 de ruși care sunt gata să întrerupă complet toate legăturile cu Rusia lui Putin. (sursa: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare