marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneUn fost CEO al Google vorbește despre cum a pus Ucraina în...

Un fost CEO al Google vorbește despre cum a pus Ucraina în valoare sectorul IT în contextul războiului contra Rusiei

Ucraina a fost un teren de probă foarte eficient pentru utilizarea tehnologiei informaționale contemporane pe timp de război, de la antene parabolice la aplicații pentru smartphone-uri, a declarat luni Eric Schmidt, fost CEO al Google.

Schmidt, acum consultant al Guvernului american în domeniul inteligenței artificiale, le-a declarat reporterilor, după o vizită de 36 de ore efectuată în Ucraina, că sectorul tehnologic civil a fost crucial pentru apărarea Kievului.

După o lungă pauză, Parlamentul ucrainean s-a reunit pentru a conveni asupra unei decizii cruciale ce are menirea de a proteja toate datele Guvernului de hackerii ruși.

„Într-o singură zi, au avut o reuniune a Parlamentului și au schimbat acea lege. Au mutat toate datele de pe serverele guvernamentale din Kiev în cloud”, a spus Schmidt.

A doua mișcare crucială a venit odată cu ajutorul furnizat de miliardarul american Elon Musk, care a donat practic Ucrainei accesul la sistemul său Starlink, izolând efectiv atât administrația publică, cât și armata ucraineană de un atac rusesc asupra telecomunicațiilor.

Musk și donatorii au trimis în jur de 20.000 de terminale la sol cu ​​antene mici, care au permis transmisii de zi cu zi și i-au ajutat pe soldații ucraineni cu date privind țintele. Acest ajutor a împiedicat îndeplinirea unui obiectiv-cheie al invadatorilor ruși.

„Elon Musk este cu adevărat un erou în acest caz. Acest lucru a permis ca strategia rușilor de a închide internetul să eșueze”, a mai precizat Schmidt.

Între timp, două aplicații i-au implicat direct pe cetățeni, a spus Schmidt.

O funcție numită „E-Enemy” a fost adăugată la populara aplicație Diia, folosită pentru serviciile guvernamentale, care le permitea oamenilor să raporteze lucruri precum pagubele cauzate de bombardamente sau pozițiile trupelor rusești.

Și un serviciu de chat elvețian criptat numit Threema a permis utilizatorilor să trimită astfel de date armatei fără să le expună identitățile.

Astfel, armata primește mii de astfel de raportări în fiecare zi, a spus Schmidt, și le filtrează cu programe de inteligență artificială.

Din acele informații se ajunge la ținte propriu-zise prin folosirea inteligenței computerizate și a inteligenței umane, a mai precizat fostul CEO al Google.

„Deci iată de ceea ce dispuneau: aveau un internet care rămânea activ, aveau datele guvernamentale protejate” și o modalitate prin care cetățenii le-au oferit informații, a zis Schmidt.

Ucraina reprezintă de mult timp un hub pentru IT, precum și în privința hackingului ilegal. Puternica forță IT de care dispune Ucraina a reușit să lanseze atacuri cibernetice împotriva Rusiei, obținând accesul la comunicațiile rușilor.

De asemenea, țara a folosit cu pricepere tehnici biometrice și de recunoaștere facială pentru a identifica trupele ruse implicate în atrocități, cum ar fi masacrul de la Bucha.

În plus, programatorii ucraineni au fost pricepuți în a concepe drone utile în război.

„Pot doar să raportez că, pe baza cantității minore de date de care dispun, industria tehnologică ucraineană a avut într-adevăr o contribuție asupra luptei de pe front”, a conchis Schmidt. (sursa: Kyiv Post)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare