joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneTotul până la bani: Guvernul Orban anunță că va întreprinde primele demersuri...

Totul până la bani: Guvernul Orban anunță că va întreprinde primele demersuri pentru a nu pierde o sumă substanțială din fondurile europene

Guvernul de la Budapesta va înainta luni Parlamentului primul dintr-o serie de proiecte de lege anticorupție, asta în contextul în care Ungaria încearcă să evite pierderea mai multor miliarde de euro din finanțarea pusă la dispoziție de UE.

Comisia Europeană a recomandat duminică tăierea a 65% din fondurile europene ce ar fi revenit în mod normal Ungariei, ceea ce ar însemna o pierdere de 7,5 miliarde de euro pentru statul ungar. Comisia Europeană a reclamat faptul că Ungaria nu a întreprins demersurile necesare pentru a combate corupția și a respecta statul de drept.

Executivul UE a stabilit, de asemenea, condiții pentru ca Ungaria să păstreze accesul la finanțare, inclusiv o nouă legislație, țara vizată transmițând imediat că le va pune în aplicare.

Este primul caz de acest fel la nivelul UE după implementarea noilor instrumente menite să protejeze mai bine statul de drept și să combată corupția în blocul celor 27 de state membre.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Zoltan Kovacs, a transmis duminică seara pe Twitter că Executivul va prezenta Parlamentului, luni și vineri, inițiativele legislative anticorupție „inclusiv propuneri pentru înființarea autorității care va supraveghea procedurile de achiziții publice ale UE”.

Premierul naționalist Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a avut numeroase dispute cu Bruxelles-ul din cauza politicilor sale pe care UE le consideră ca erodând democrația.

Cu toate acestea, confruntându-se cu provocări mari în Ungaria privitoare la creșterea costurilor energiei și o inflația cu două cifre, o monedă națională slabă și o economie în încetinire, Orban pare să fie dispus să îndeplinească cerințele UE de a crea în sfârșit instituții care ar reduce riscurile de corupție în cazul proiectelor finanțate de UE.

Kovacs nu a răspuns la întrebările Reuters referitoare la ce acte legislative vor fi prezentate luni, dar forintul s-a întărit cu aproape 1% față de euro în primele ore ale tranzacțiilor.

„Cele mai recente evoluții de la Bruxelles vin cu siguranță într-un moment prost pentru Orban, care se luptă cu o serie de provocări politice și economice cauzate de ambele probleme globale, în special de creșterea prețurilor la energie, iar astfel este probabil să meargă mai departe pentru a satisface cererile Bruxelles-ului”, a declarat Mujtaba Rahman, directorul general pentru Europa al think tank-ului Eurasia Group.

El a spus că Budapesta va îndeplini probabil condițiile puse de UE în acest context, dar asta nu va rezolva toate dezacordurile din trecut cu privire la alte segmente din finanțarea europeană.

„Problema cea mai mare pentru Orban este reprezentată de banii blocați din Fondul de Redresare, întrucât Comisia Europeană are mai multă libertate în a decide dacă îi alocă sau nu”, a explicat Rahman.

La fel ca majoritatea țărilor UE, Ungaria și-a prezentat anul trecut planul cu privire la modul în care va folosi granturile UE pentru a-și face economia mai ecologică și mai avansată în domeniul tehnologiei după pandemia COVID-19. Planul încă nu a primit undă verde din cauza preocupărilor UE cu privire la corupție și la statul de drept.

Dacă Budapesta nu primește fondurile UE, forintul – care a pierdut 8% în acest an – aproape sigur va scădea și mai mult, complicând eforturile de a reduce inflația și lăsând vulnerabile activele maghiare oricărei schimbări negative a tendinței la nivel global.

Ministrul ungar al Dezvoltării, Tibor Navracsics, responsabil cu negocierile cu UE, a declarat duminică că Ungaria își va îndeplini toate cele 17 angajamente asumate față de Comisia Europeană pentru a evita pierderea oricărei finanțări europene.

Acest lucru vine după ce comisarul UE pentru Buget a indicat duminică modalitatea de ieșire din această situație pentru Ungaria, declarând că pașii propuși de Budapesta „ar putea, în principiu, să remedieze” criticile Comisiei „dacă sunt specificați corect și implementați în consecință”. (sursa: Reuters)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare