Ministrul rus a adăugat că fondurile fac parte din bugetul țării, dar nu a spus câți bani vor fi cheltuiți.
Însă temporara victorie a dictatorului de la Kremlin, Vladimir Putin, în regiunea Donbas este probabil să-l coste miliarde de dolari, ceea ce poate reprezenta o adevărată problemă în contextul sancțiunilor economice impuse de lumea liberă împotriva Rusiei.
Anexarea ilegală a Crimeei, ce datează din 2014, reprezintă o decizie care a costat Kremlinul miliarde de dolari. Potrivit Geopolitical Intelligence Services Reports, Moscova a trebuit să aloce între 1 miliard și 2,7 miliarde de dolari pe an pentru refacerea infrastructurii.
Deși acest cost este gestionabil pentru economia Rusiei în cuantum de 1,7 trilioane de dolari, experții estimează că cele mai recente mutări ale lui Putin privind Ucraina îl vor costa probabil mult mai mult.
Yuri Zhukov, profesor asociat de științe politice la Universitatea din Michigan, a declarat pentru Newsweek referitor la costul reconstrucției acestor teritorii că va merge „dincolo de costurile proiectelor de infrastructură din Crimeea ocupată de Rusia”.
De data aceasta, costurile se vor ridica mai degrabă la scara celor „din cazul Siriei sau chiar a unor părți ale Uniunii Sovietice după al Doilea Război Mondial”, a spus acesta. Estimările au ridicat costul reconstrucției Siriei la 400 de miliarde de dolari.
Loviturile aeriene pe câmpul de luptă au dus la distrugeri enorme în Donbas. În mai, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat că trupele ruse au „distrus complet” regiunea Donbas după o serie de bombardamente ofensive. Unele estimări sugerează că pagubele sunt în intervalul 100 – 200 de miliarde de dolari, sumă ce ar fi destinată reconstruirii infrastructurii civile cum ar fi podurile și clădirile.
Trebuie menționat totodată faptul că multe dintre zonele rurale ale Rusiei au deja nevoie de reconstrucție, a precizat William Reno, directorul departamentului de științe politice al Universității Northwestern. Așadar, va fi dificil pentru Rusia să găsească suficiente resurse pentru a le aloca zonelor anexate, care vor fi probabil ultimele ce vor beneficia de finanțări.
În urma anexărilor ilegale, Rusia va trebui, de asemenea, să preia toate utilitățile de bază în rețeaua sa, potrivit lui Michael Kimmage, fost membru al staff-ului de planificare a politicii secretarului de stat al SUA. Cheltuielile vor fi semnificative, a atras atenția Kimmage.
Profesorul Yuri Zhukov se așteaptă ca Rusia să se bazeze în mare măsură pe munca forțată a prizonierilor de război ucraineni și a localnicilor pentru obiectivul reconstrucției. Chiar dacă Putin va reuși să obțină forță de muncă ieftină, „costurile pentru economia rusă vor fi în continuare mari, fără a include în acest context daunele pe care rundele suplimentare de sancțiuni împotriva Rusiei le vor provoca inevitabil”.
Statele Unite sunt pregătite să impună „sancțiuni suplimentare sporite”, inclusiv asupra entităților și companiilor din afara Rusiei care susțin Moscova și anexările ilegale, a transmis consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan.
Deși Rusia a reușit să-și mențină economia în pofida sancțiunilor, în mare parte pe fondul veniturilor sale din petrol, Kimmage a precizat că Putin are de-a face de fapt cu „calmul dinaintea furtunii” în ceea ce privește economia Rusiei. Kimmage a menționat că sancțiunile vor apărea în această iarnă, motiv pentru care banii destinați reconstrucției noilor teritorii vor fi mult mai puțini.
Efortul de război al Rusiei pune deja o presiune extraordinară asupra finanțelor țării și, coroborat cu veniturile ce sunt în scădere din pricina sancțiunilor și a izolării economice a Rusiei, Kremlinul se află într-o poziție financiară grea în ceea ce privește preluarea a patru noi teritorii.
„Pe termen scurt, statul rus va putea doar să reconstruiască clădiri administrative și infrastructura importantă din punct de vedere militar în regiunile Donețk și Lugansk”, a declarat pentru Newsweek Lawrence Reardon, profesor de științe politice la Universitatea din New Hampshire.
„Dar, fără îndoială, restul regiunii va lâncezi, lipsit de investițiile rusești și de ajutorul internațional”, a continuat acesta.
În timp ce Biden a promis că va menține sancțiunile atât timp cât va fi necesar, experții cred că Putin pariază pe faptul că prejudiciul economic adus de război va fi de scurtă durată. Cunoscând costul preluării celor patru regiuni susținute de separatiști, politologul William Reno a precizat că Putin speră probabil că resursele energetice rusești, pe care le uzitează drept armă, vor provoca o schimbare politică la nivelul Europei.
Protestele au izbucnit deja în mai multe țări din Europa din cauza prețurilor la energie. Unii europeni s-au săturat de impactul pe care sancțiunile contra Rusiei îl au asupra lor, iar astfel Putin speră să le forțeze mâna politicienilor, potrivit lui Reno.
„Guvernul Rusiei joacă un joc lung pentru a reduce costurile cuceririlor de teritorii”, a spus acesta. (sursa: Newsweek)