joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneKremlinul amplifică șantajul energetic asupra R. Moldova. Mai mulți europarlamentari cer Comisiei...

Kremlinul amplifică șantajul energetic asupra R. Moldova. Mai mulți europarlamentari cer Comisiei Europene să ia de urgență măsuri

Eurodeputatul USR Vlad Gheorghe a adresat marți o solicitare către Comisia Europeană de a acorda R. Moldova un sprijin financiar suplimentar pentru plata gazului, asta în contextul în care Gazpromul livrează gaze la suprapreț și amenință cu sistarea lor.

Acesta a mai precizat că solicitarea adresată Comisiei Europene este susținută și de alți europarlamentari români, respectiv străini.

Europarlamentarul USR a vorbit de asemenea despre aportul pe care-l aduce Ucraina la diminuarea acestei crize, țară care deși e invadată la scară largă de peste 7 luni de trupele rusești, contribuie la scăderea dependenței R. Moldova de energia rusească.

Nu în cele din urmă, Vlad Gheorghe a amintit că USR a solicitat Guvernului Ciucă să nu mai întârzie în legătură cu furnizarea de gaze către R. Moldova.

Redăm comunicatul eurodeputatului USR:

„Am solicitat Comisiei Europene un ajutor de urgență pentru Republica Moldova, să poată face față crizei gazului. Ce se întâmplă, pe scurt: Gazpromul lui Putin livrează gaze la suprapreț ca să pună presiune pe Moldova și implicit pe România și statele membre UE. E un șantaj cum numai Kremlinul poate face, iar Republica Moldova, până acum dependentă de gazele rusești a gestionat situația cu ajutorul Uniunii și al României.

Maia Sandu are nevoie rapid de continuarea acestui sprijin să plătească facturile de zeci de milioane de euro pe care Gazpromul le flutură insistent, amenințând că altfel taie gazele. Deja, de la 1 octombrie Gazprom a scăzut livrările, iar ceea ce urmează este previzibil – vor să le oprească de tot.

Între timp, România a anunțat deja că va furniza gaze peste Prut – avem de unde, nu ne afectează să facem asta, de aceea și solicitarea USR către Guvernul Ciucă să nu mai întârzie acordarea acestui ajutor pentru Republica Moldova. Cine mai ajută? Ucraina – da, țara bombardată de Vladimir Putin de peste 7 luni livrează energie Moldovei și contribuie astfel la scăderea dependenței Chișinăului de Moscova la acest capitol.

Alături de alți europarlamentari români și din alte state membre, cerem președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, precum și comisarului pentru buget și administrație, Johannes Hahn să acorde un sprijin financiar suplimentar Moldovei pentru plata gazului. De asemenea, toți semnatarii solicitării pe care am inițiat-o sunt dispuși să susțină un astfel de ajutor în plenul Parlamentului European prin procedură de urgență.

Nu putem abandona partenerul nostru și candidatul nou aprobat la extindere, Republica Moldova în fața șantajului companiei ruse Gazprom. Acțiunea comună a UE împotriva Rusiei agresoare a fost un exemplu de solidaritate și forță europeană. Faptul că solicitarea noastră este transpartinică și transnațională este o dovadă în plus că Europa Unită nu poate fi amenințată și șantajată de regimul corupt de la Kremlin”.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare