miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneApartenența Iranului la Comisia ONU pentru Statutul Femeilor stârnește din ce în...

Apartenența Iranului la Comisia ONU pentru Statutul Femeilor stârnește din ce în ce mai multă indignare: „E ca și cum ai face un piroman șeful pompierilor din oraș”

Opoziția femeilor iraniene față de statul teocratic și legea sa islamică radicală a readus pe tapet discuția despre rolul Teheranului în Comisia ONU pentru Statutul Femeilor.

Organizația de supraveghere cu sediul la Geneva, UN Watch, a declarat că regimul clerical al Iranului și-a început în martie „mandatul său de patru ani în cadrul organului de top al ONU pentru drepturile femeilor, asta după ce a fost ales anul trecut cu voturile a cel puțin patru state occidentale”.

Comisia ONU pentru Statutul Femeilor este, conform misiunii asumate, „principalul organism interguvernamental global dedicat exclusiv promovării egalității de gen și împuternicirii femeilor”.

Rămâne neclar dacă SUA vor conduce cu fermitate o campanie de înlăturare a Iranului din Comisia în cauză a ONU. De pildă, după ce Rusia a invadat la scară largă Ucraina la începutul anului 2022, SUA au organizat un vot pentru a da afară Rusia din Consiliul OBU pentru Drepturile Omului din cauza „încălcărilor și abuzurilor grave și sistematice ale drepturilor omului” în țara vecină.

„Când democrațiile închid ochii la modul în care mecanismele ONU precum Comisia pentru Statutul Femeilor au fost uzurpate de un regim precum cel din Iran care se mândrește cu umilirea fetelor și femeilor în fiecare zi, care ucide fete și femei pentru că arată niște șuvițe de păr, care legalizează inegalitatea și propagă ideea de subordonare a femeilor prin reglementarea sa totalitară a vieții sociale, a sistemului școlar și a mass-media, acele democrații se denigrează pe ele însele”, a zis Mariam Memarsadeghi, expertă în Iran și membră a Institutului Macdonald-Laurier, într-o intervenție la Fox News Digital.

Poliția morală din Iran a ucis-o luna trecută pe Masha Amini, o femeie în vârstă de 22 de ani, pentru că nu și-a acoperit părul în mod corespunzător cu un hijab. Moartea Mashei Amini în custodia poliției a declanșat patru săptămâni de proteste continue.

Comandantul adjunct al Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice, organizație desemnată de SUA drept teroristă, a declarat că vârsta medie a protestatarilor arestați de regim este de 15 ani.

„Cel puțin, treceți la înlăturarea regimului din Comisia ONU pentru Femei”, este mesajul transmis de Mariam Memarsadeghi către administrația Biden.

„SUA ar trebui să conducă democrațiile lumii pentru a impune un boicot diplomatic asupra regimului de apartheid de gen. Asta este ceea ce deținuții politic iranieni cer cu curaj și ceea ce merită poporul Iranului în timp ce luptă pentru un viitor al libertății și demnității, nu numai pentru ei înșiși, ci pentru toată lumea”, a continuat aceasta.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat recent pentru Fox News că „aderarea Iranului la Comisia ONU pentru Statutul Femeilor este, sincer, de râs”.

„Am fost întotdeauna clar că este scandalos faptul că unii dintre cei mai mari agresori ai drepturilor omului, precum Iranul, fac parte din anumite comisii ale ONU. Și acesta este un exemplu perfect”, a continuat acesta.

„Și am fost clari în a ne alătura condamnării globale a opresiunii violente a femeilor de către Iran și a suprimării violente a protestelor. După cum ați văzut, am fost una dintre cele 54 de țări care au emis o declarație comună la Consiliul pentru Drepturile Omului prin care i se cere Iranului să oprească această represiune violentă”, a continuat Patel.

Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al Secretarului General al ONU António Guterres, a declarat pentru Fox News Digital că „secretarul general nu are niciun rol în aceste alegeri (privind componența Comisiei pentru Statutul Femeilor – n.red.).

Acesta a precizat însă că „fiecare stat membru are datoria de a se ridica la înălțimea idealurilor pe care le-a semnat în Carta Națiunilor Unite, precum și în Declarația Universală a Drepturilor Omului. Cei care fac parte din aceste organisme au o responsabilitate suplimentară”.

„U.N. Women nu comentează asupra deciziilor statelor membre legate de reprezentarea lor în comisie”, a declarat, pentru Fox News, o purtătoare de cuvânt a U.N Women atunci când a fost confruntată pe tema rolului Teheranului în Comisia ONU pentru Statutul Femeilor, respectiv cu privire la represiunea violentă a Republicii Islamice împotriva femeilor.

„U.N. Women lucrează cu toate statele membre ale ONU pentru a promova egalitatea de gen și împuternicirea femeilor. Comisia pentru Statutul Femeilor este principalul organism interguvernamental al comunității globale pentru drepturile femeii, iar orice țară care deține unul dintre cele 45 de locuri în comisie arată că este dispusă să lucreze activ în cadrul mandatului acestui organism important și al agendei sale”, a continuat aceasta.

„Comisia pentru Statutul Femeilor este un organism format din state membre. Comisia are 45 de membri care sunt aleși pentru un mandat de patru ani. Ca și în toate organismele ONU care au mai puțini membri decât cele 193 de state membre ale ONU, calitatea de membru este repartizată echitabil între regiunile geografice, iar statele membre determină această alocare a locurilor. Toate statele membre ale Națiunilor Unite pot participa la sesiunea anuală a comisiei, inclusiv la negocierile concluziilor convenite”, a mai spus oficialul U.N. Women.

Manda Zand Ervin, pe care președintele Bush a numit-o în 2008 ca delegat al SUA în Comisia ONU pentru Statutul Femeilor, a declarat pentru Fox News Digital că declarația comisiei nu reprezintă altceva decât o abundență de cuvinte inutile.

„Datoria comisiei este să protejeze drepturile omului, nu dictatorii”, a spus Zand Ervin.

„Această comisie a fost înființată în special pentru a proteja drepturile femeilor. Dar totul a devenit politic”, a mai zis aceasta.

Zand Ervin a precizat că regimul iranian și-a folosit „banii și puterea” pentru a cumpăra voturile țărilor din Lumea a Treia cu obiectivul de a-și asigura un loc în comisie.

Zand Ervin a criticat de asemenea democrațiile europene care au votat pentru ca regimul iranian să fie în comisie.

„Nu ar fi trebuit să voteze pentru Iran! De ce se ascund (nu este transparent modul în care a votat fiecare stat – n.red.)? De ce ar vota pentru acest regim, care este anti-femei, să reprezinte femeile iraniene? Acest lucru este rușinos pentru Europa!”, a precizat aceasta.

UN Watch a raportat că „patru dintre cele 15 democrații ale UE și ale Grupului de Vest din cadrul ECOSOC, care includ Australia, Austria, Finlanda, Franța, Letonia, Germania, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Elveția, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii, au votat pentru Iran. UN Watch le-a cerut parlamentarilor să ceară guvernelor lor să dezvăluie modul în care au votat”.

Zand Ervin nu s-a ferit însă să lanseze acuzații fără perdea.

„ONU este o organizație coruptă. Regimul menține fericite țările europene cumpărând produse de la vest-europeni, în special din Germania”, a spus aceasta.

Ea a subliniat că este important ca Republica Islamică Iran să fie clasificată drept „regim de apartheid de gen” pentru legile sale care acordă femeilor un statut inferior.

Zand Ervin și-a petrecut ultimii 30 de ani lucrând pentru promovarea drepturilor femeilor iraniene și este autoarea cărții inovatoare, „The Ladies’ Secret Society: History of Courageous Women of Iran”.

Eșecul ONU de a trage la răspundere state membre autocratice, cum ar fi Republica Islamică Iran, pentru misoginia violentă a fost mult timp un punct central al criticilor experților iranieni.

„Adevărul este că ONU a devenit un instrument în mâinile celor mai brutale regimuri din lume”, a spus Memarsadeghi.

„A devenit exact opusul a ceea ce intenționa Eleanor Roosevelt – o instituție pentru a proteja demnitatea umană și securitatea”, a continuat aceasta.

„A alege Republica Islamică Iran pentru a proteja drepturile femeilor este ca și cum ai face un piroman șeful pompierilor din oraș”, a declarat Hillel Neuer, director executiv al UN Watch, atunci când Iranul și-a câștigat locul în Comisia ONU pentru Statutul Femeilor.

„Solicităm SUA, statelor UE și tuturor celorlalte democrații să pună capăt tăcerii lor – indiferent de orice înțelegere nucleară cu Teheranul – acest lucru este absurd, condamnabil moral și o insultă la adresa femeilor oprimate din Iran. Acesta este o zi întunecată pentru drepturile femeilor și pentru toate drepturile omului”, mai spusese Neuer la acea vreme. (sursa: Fox News)

Sursa foto: Yasin Akgul / AFP via Getty Images

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare