joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneElon Musk e suspectat că ar fi implicat indirect în operațiunile militare...

Elon Musk e suspectat că ar fi implicat indirect în operațiunile militare împotriva Taiwanului

Un oficial NATO din sfera serviciilor de informații a transmis presei din Taiwan că vastele interese comerciale ale miliardarului Elon Musk în China au avut o implicare cel puțin indirectă în exercițiile militare desfășurate în luna august de armata chineză în jurul Taiwanului.

Un înalt oficial din cadrul NATO a fost citat duminică spunând că alianța este „profund îngrijorată” de relația dintre Elon Musk, partenerul său de încredere în sfera afacerilor, ne referim la președintele Oracle, Larry Ellison, respectiv Guvernul chinez. Când președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taipeiul în luna august, Beijingul a folosit vizita acesteia drept pretext pentru a lansa exerciții militare fără precedent în jurul Taiwanului.

Acestea au inclus lansarea de rachete balistice în jurul Taiwanului și au fost însoțite de atacuri cibernetice asupra agențiilor guvernamentale.

Sursa NATO a subliniat că datele colectate de Tencent Holding și tehnologia cloud computing a Oracle au fost folosite pentru prima dată pentru a crea o „imagine operațională” care a ajutat armata chineză să ia decizii strategice și tactice. Drept urmare, armata chineză a reușit să ajusteze programul pentru exercițiile navale și să integreze mai multe domenii de luptă, precum cele cibernetice, terestre, maritime, aeriene, respectiv cele ce țin de spațiu.

Tencent nu numai că deține cea mai mare platformă social media din China, WeChat, dar participă și la programul Chinei de „integrare militaro-civilă”, dezvoltând tehnologii precum inteligența artificială și tehnologiile informației și comunicațiilor. Legătura dintre Tencent și armata chineză a continuat să preocupe guvernele din SUA, India și alte țări.

În 2017, Oracle a anunțat o alianță strategică cu Tencent, iar, în același an, Tencent a achiziționat aproximativ 5% din acțiunile Tesla. Într-un tweet postat în martie 2017, Musk a scris că este „bucurat să aibă Tencent ca investitor și consilier al Tesla”.

Conform datelor disponibile public, piața din China cumulează 25% din veniturile totale ale Tesla la nivel mondial și este a doua cea mai mare piață a Tesla. În 2021, veniturile Tesla în China au atins 60% din nivelul observat în SUA (SUA reprezentând cea mai mare piață a companiei Tesla).

În august, Musk a scris un articol pentru Comisia Centrală de Afaceri Cyberspațiale cu titlul „Believe in Technology Creates for Better Future”. Potrivit South China Morning Post, Musk este primul autor străin publicat de comisia în cauză, strucură care supraveghează securitatea datelor pentru companiile de tehnologie din China și se coordonează cu alte agenții în ceea ce privește cenzura conținutului online.

Tesla a construit în 2019 o fabrică imensă în Shanghai și a primit tratament preferențial din partea Guvernului chinez. Cu toate acestea, pe măsură ce China dezvoltă în mod activ industriile interne legate de vehiculele electrice și lanțurile de aprovizionare și extinde piețele de peste mări, Tesla se confruntă cu o concurență din ce în ce mai acerbă în China și, ca urmare, capacitatea Beijingului de a exercita presiune și de a opera a crescut la rândul ei.

În plus, în Taiwan există îngrijorări cu privire la relația dintre Musk, Ellison și armata chineză. Documentele instanței legate de achiziția Twitter de către Musk arată că Ellison a fost profund implicată în decizia lui Musk de a cumpăra platforma de socializare. În 2018, Ellison a preluat o participație de 1 miliard de dolari în cadrul Tesla și a devenit membru al consiliului de administrație.

Un fost director senior al Oracle estimează că piața chineză reprezintă aproximativ 25% din veniturile globale ale Oracle. Este dificil de evaluat cifrele exacte de vânzări ale Oracle în China, deoarece, precum multe companii occidentale de înaltă tehnologie, operează prin parteneri locali precum Digital China, Great Wall Computer Software And System Limited Company, Tencent și China Electronics Corporation.

Potrivit informațiilor obținute de publicația taiwaneză CNA, Oracle promovează în mod activ în China platformele de industrie militară și de date militare, precum și tehnologia cloud computing. Între timp, peste 70% dintre organizațiile Departamentului de Apărare al SUA folosesc baze de date și instrumente Oracle, iar 23 de țări NATO folosesc aplicații Oracle.

Într-un alt raport obținut de agenția de știri CNA, Oracle a enumerat partenerii militari ai Chinei, inclusiv: China South Industries Group, China Aerospace Science and Technology, China Nuclear Engineering and Construction Group Co., Ltd., China Electronics Technology Group Corporation, cele trei principale ramuri ale armatei, respectiv Poliția Armată Populară.

În 2018, mai mulți oficiali din serviciile occidentale de informații au estimat că Oracle a obținut în mod direct și indirect cel puțin 1 miliard de dolari americani în contracte de cloud computing de la armata chineză, iar creșterea anuală a afacerilor conexe ar putea fi de până la 40%. Având în vedere relația strânsă dintre Musk, Ellison și companiile de stat chineze, analiștii consideră că activitățile și retorica acestora cu privire la Taiwan merită atenție. (sursa: Taiwan News)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare