Putin, pe 24 februarie, când a invadat la scară largă țara vecină, a folosit termenul de „denazificare”, spunând că acesta era scopul așa-zisei sale „operațiuni militare speciale”, dar acum consiliul său de securitate a trecut la sintagma „desatanizare”.
Aleksey Pavlov, secretar adjunct al consiliului de securitate al Federației Ruse, a făcut apel la „desatanizarea” Ucrainei, spunând că există „sute de secte” în această țară în care cetățenii „au abandonat valorile ortodoxe”.
„Cred că, odată cu continuarea operațiunii militare speciale, devine din ce în ce mai urgent să se efectueze desatanizarea Ucrainei”, a spus Pavlov.
„Folosind manipularea pe internet și psihotehnologiile, noul regim a transformat Ucraina dintr-un stat suveran într-o hipersectă totalitară”, a mai zis Pavlov.
Politicianul rus a adăugat că, în Ucraina, „există sute de secte care au un scop comun”.
Pavlov a menționat că este deosebit de îngrijorat în mod special de „Biserica lui Satan”, care „s-a răspândit în Ucraina” și „e una dintre religiile înregistrate oficial în Statele Unite”.
Pavlov a mai precizat că vede manifestări de „satanism” în „apelurile pentru uciderea rușilor” și că acestea sunt încurajate la nivel de stat.
El a spus că Guvernul de la Kiev îi obligă pe cetățeni să renunțe la valorile ortodoxe și lucrează la „reformarea” minții ucrainenilor, pentru a-i obliga să abandoneze tradițiile vechi de secole și pentru a interzice adevăratele valori pe care le au credința ortodoxă, islamul și iudaismul.
Când Putin a anunțat în septembrie că a anexat patru regiuni ucrainene, în urma unor referendumuri false, el a acuzat națiunile occidentale de „satanism total”.
„Dictatura elitelor occidentale este îndreptată împotriva tuturor societăților, inclusiv contra înseși popoarelor țărilor occidentale. Aceasta este o provocare pentru toți”, a spus Putin.
„Aceasta e o negare completă a umanității, răsturnarea credinței și a valorilor tradiționale. Într-adevăr, suprimarea libertății în sine a căpătat trăsăturile unei religii: satanism de-a dreptul”, a continuat Putin.
De atunci, termenul a fost folosit mai frecvent la televiziunea de stat rusă, în timp ce liderul cecen Ramzan Kadîrov, aliat apropiat de-al dictatorului Putin, a descris conflictul drept un război sfânt împotriva satanismului.
Marți, patriarhul Kirill, șef al Bisericii Ortodoxe Ruse, l-a descris pe Putin drept „un luptător împotriva lui Antihrist”, respectiv „exorcist-șef”.
Kirill a spus că Putin luptă împotriva manifestării globalismului, iar „numele celui care va pretinde puterea globală va fi asociat cu sfârșitul lumii”.
Kirill le-a transmis cetățenilor ruși să nu se teamă de moarte pe fondul deciziei lui Putin de a mobiliza trupe suplimentare pentru a lupta contra Ucrainei.
„Du-te curajos să-ți îndeplinești datoria militară. Și amintește-ți că, dacă îți dai viața pentru țara ta, vei fi cu Dumnezeu în împărăția Lui”, a spus el într-o predică susținută pe 22 septembrie la Mănăstirea Zachatievsky din Moscova.
Kirill a justificat decizia lui Putin de a invada Ucraina în februarie, invocând motive spirituale și ideologice. (sursa: Newsweek)