joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneO parte a opoziției ruse s-a reunit în Polonia pentru a discuta...

O parte a opoziției ruse s-a reunit în Polonia pentru a discuta inclusiv despre eliminarea fizică a dictatorului Vladimir Putin. Evenimentul a fost însă criticat chiar de unii opozanți ai regimului de la Kremlin

Mai mulți foști politicieni ruși anti-Putin s-au adunat la Jabłonna, lângă Varșovia, pentru a discuta despre viitorul Rusiei și pentru a elabora planuri pentru înlăturarea actualului regim de la Kremlin, însă opoziția rusă e departe de a fi unită, mai multe figuri proeminente ale acesteia formulând o serie de critici cu privire la eveniment.

Întâlnirea de trei zile care a început vineri a fost organizată de Ilya Ponomarev, fost membru al Dumei de Stat și singurul parlamentar rus care, în 2014, a votat împotriva anexării ilegale a Crimeei.

„Participanții sunt reprezentanți legitimi ai națiunii ruse, atât cei veniți din Federația Rusă, cât și cei care trăiesc în exil, care nu și-au profanat onoarea prin cooperarea cu dictatura lui Putin și participarea la crimele acesteia”, a spus Ponomarev.

Printre cei care au participat, mulți au spus că rușii l-ar putea înlătura pe Putin doar dacă ar organiza o revoluție sau un război civil.

Activistul de opoziție Viacheslav Maltsev a menționat că o revoluție reprezintă singura modalitate de a-l doborî pe Putin și a subliniat că oponenții președintelui din Rusia sunt implicați în prezent într-o „luptă de gherilă” menită să pună capăt războiului din Ucraina, chiar dacă acest lucru nu a fost confirmat momentan de mass-media rusească.

„Scopul principal este să-l eliminăm fizic pe Putin”, a spus el, adăugând că asta ar duce la un război civil, „dar nu la fel de sângeros ca războiul din Ucraina”.

„Lupta împotriva teroriștilor necesită utilizarea unor metode de-ale teroriștilor”, a mai zis unul dintre politicieni.

Pe de altă parte, Belsat TV independent i-a criticat pe participanții la întâlnire, precizând că nu reprezintă întreaga mișcare de opoziție din Rusia.

De exemplu, susținătorii politicianului rus din opoziție aflat la închisoare, ne referim la Alexei Navalnîi, nu au participat la întrunirea de trei zile.

Susținătorii lui Navalnîi consideră că metodele promovate de cei care au participat la întâlnire sunt prea violente și preferă mijloace pașnice pentru a răsturna regimul Putin.

Agnieszka Legucka, un analist al Institutului Polonez de Afaceri Internaționale, și-a exprimat, la rândul ei, scepticismul cu privire la întâlnirea de la Jabłonna.

„Există o mulțime de grupuri rusești care merită mai mult să fie sprijinite”, a declarat ea pentru Agenția de Presă Poloneză (PAP).

Ponomarev a ajuns recent în atenția presei pe fondul implicării sale în Legiunea Libertății Rusiei, o unitate de voluntari care luptă alături de forțele ucrainene, și a pretinsei sale colaborări cu o așa-numită Armată Națională de Rezistență (NRA), care a revendicat o serie de atacuri în interiorul Rusiei, inclusiv asasinarea Dariei Dughina, fiica ideologului extremist Aleksandr Dughin.

Susținerea manifestată de Ponomarev pentru NRA a atras critici din partea altor lideri ai opoziției. Campionul de șah și activistul pro-democrație Garry Kasparov a declarat pentru Kyiv Post că NRA este o „înșelăciune” și l-a acuzat pe Ponomarev că „folosește asta pentru a-și face publicitate propriei agende”.

Kasparov este printre cele mai proeminente figuri anti-Putin care pregătesc terenul pentru o revoluție, alături de politicianul de opoziție Alexei Navalnîi și oligarhul devenit disident Mihail Hodorkovski.

În august, Kasparov și Hodorkovski au fost în fața celei mai recente adunări a Congresului Rusiei Libere, eveniment ce s-a desfășurat la Vilnius și unde s-a încercat construirea cooperării între diaspora rusă anti-Putin și organizațiile, respectiv guvernele occidentale.

Între timp, echipa lui Navalnîi ghidează sancțiunile impuse la nivel internațional împotriva figurilor cheie pro-Kremlin și lucrează la viziunea lui Navalnîi despre o viitoare republică parlamentară rusă.

Echipa lui Navalnîi nu s-a prezentat la întrunirea de la Jabłonna.

„Ponomarev este un bandit binecunoscut”, a declarat pentru Newseeek șeful de cabinet al lui Navalnîi, Leonid Volkov, sugerând că Ponomarev este un „aliat” de-al fostului consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, care acum trăiește în arest la domiciliu. Ponomarev s-a distanțat anterior de Surkov, cu care a lucrat la un moment dat în cadrul unui proiect guvernamental pentru președintele de la acea vreme, Dmitri Medvedev.

„Nu este deloc un politician de opoziție”, a spus Volkov despre Ponomarev.

Ponomarev a precizat pe de altă parte că este încrezător că se vor depăși disputele ideologice și se va conveni asupra „celor mai importante documente”, mai precis declarația fondatoare a organismului și un act de rezistență care stabilește ce metode anti-Kremlin – inclusiv violența armată – va sprijini noua organizație.

Ponomarev a avut și o replică pentru echipa lui Navalnîi.

„Echipa Navalnîi a spus întotdeauna că sunt agent FSB, iar majoritatea oamenilor lui spun acum că sunt agent ucrainean. Există o mulțime de dezbateri foarte amuzante pe rețelele sociale pentru a decide al cui agent sunt”, a zis Ponomarev. (sursa: Newsweek, Euractiv)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare