sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneVIDEO Un profesor rus vorbește despre modul în care e afectat sistemul...

VIDEO Un profesor rus vorbește despre modul în care e afectat sistemul de învățământ din Rusia de războiul dus de Putin contra Ucrainei: „Este o catastrofă!”

Denis Skopin, recent concediat din motive politice din postul de profesor al Universității de Stat din Sankt Petersburg, a descris modul în care războiul dictatorului rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei afectează sistemul de învățământ din Rusia.

„Cred că sistemul rus de cercetare și educație se prăbușește”, a declarat Skopin pentru BBC.

„Și, din informațiile mele, în unele universități bune din Sankt Petersburg și Moscova, există în prezent o mulțime de posturi de profesor vacante, asta pentru că oamenii au plecat”, a mai zis acesta.

Skopin a fost concediat pe 26 octombrie pentru că s-a opus invaziei desfășurate la scară largă de țara sa asupra Ucrainei. Acesta preda filozofie la Facultatea de Arte și Științe Liberale. Skopin a fost concediat inclusiv pentru că a protestat împotriva „mobilizării parțiale”, decizia Kremlinului de a trimite la luptă 300.000 de rezerviști contra Ucrainei.

Profesorul fusese totodată arestat și reținut pentru 10 zile pentru participarea la un protest contra mobilizării parțiale.

După arestarea sa, a primit de la universitate un ordin de concediere care spunea că „fapta săvârșită de angajat este imorală și incompatibilă cu exercitarea atribuțiilor educaționale”. Totuși, profesorul a fost lăudat de studenții săi în ultima sa zi de muncă, potrivit BBC.

Skopin a declarat pentru postul de știri că „este destul de neobișnuit și fără precedent” să existe profesori universitari care părăsesc Rusia, asta întrucât „înainte era foarte greu să obții un post de profesor în Rusia”.

„Acum este foarte diferit și, din câte știu eu, la unele universități ei le cer studenților de la masterat să predea în locul profesorilor. Vă puteți imagina ce impact va avea asupra sistemului rusesc de educație, a sistemului universitar rus. Este o catastrofă”, a continuat acesta.

Skopin a mai zis: „Rusia pierde acum cei mai buni oameni. Cei mai educați, cei mai energici. Este ușor de înțeles ce fel de consecințe va avea asupra economiei ruse, educației ruse, respectiv culturii ruse”.

Potrivit profesorului, o țară fără oameni de știință de renume internațional nu are viitor, adăugând că „știința rusă a murit după 24 februarie”, dată la care a început invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare