joi, aprilie 18, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneSondaj: Sprijinul rușilor pentru războiul dus de Putin contra Ucrainei ar fi...

Sondaj: Sprijinul rușilor pentru războiul dus de Putin contra Ucrainei ar fi atins un minim istoric

Opoziția populației ruse față de invazia la scară largă a Kremlinului asupra Ucrainei a atins cel mai înalt nivel, potrivit unui sondaj.

Pe 21 și 22 septembrie, după ce președintele Vladimir Putin a introdus mobilizarea „parțială” în Rusia, institutele private sociologice Russian Field și Chronicles au întrebat 1.000 de cetățeni despre atitudinea lor față de război. Alte 800 de persoane au fost întrebate despre această chestiune pe 28 și 29 septembrie.

Conform rezultatelor s-a constatat că sprijinul rușilor pentru război „continuă să scadă” și a atins „un minim istoric”. Sprijinul rușilor pentru război ar fi ajuns astfel la puțin peste jumătate, mai precis 51%. Prin comparație, sprijinul pentru război în luna iulie ar fi fost de 55%, iar maximul fusese atins în aprilie – 66%.

„Începutul lunii iulie a marcat un punct de cotitură în atitudinea rușilor față de război”, au transmis institutele sociologice.

Sondajul a mai spus că respondenții ar putea fi împărțiți în trei grupuri: cei loiali care ar sprijini autoritățile indiferent ce s-ar întâmpla (8%), militariștii (26%) care au susținut războiul și nu ar sprijini retragerea trupelor fără a-și atinge obiectivele stabilite.

Dintre cei care au răspuns, 17% au fost „pacifiști deschiși” – care nu au susținut nici mobilizarea, nici războiul și ar sprijini retragerea trupelor și discuțiile de pace.

Sondajul a mai constatat că aproape trei sferturi dintre respondenții (73%) care au declarat că sunt de acord cu mobilizarea au considerat că ei personal nu vor fi vizați.

Pe de altă parte, Chronicles a emis o avertizare referitoare la datele sociologice și anume că studiile sale anterioare au arătat că mulți cetățeni ruși sunt reticenți în a-și împărtăși opiniile despre război de teamă pentru siguranța lor.

Opoziția politică din Rusia respinge din start ideea că ar putea exista vreun sondaj de opinie autentic în condițiile în care disidența este aspru pedepsită de Kremlin, inclusiv cu pedepse de până la 15 ani de închisoare.

Rezultatele sondajului prezentat mai sus diferă de cele ale altor sondaje ale VTsIOM (Centrul de Cercetare a Opiniei Publice din Rusia) și FOM (Centrul de Cercetare a Opiniei Publice), care au semnalat că între 70 și 80% dintre ruși au susținut războiul. Centrul independent Levada a stabilit că rușii sprijineau în luna octombrie războiul într-o proporție de 73%. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare