vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneEliberarea orașului Herson. Trupelor ruse care nu au fugit li se transmite...

Eliberarea orașului Herson. Trupelor ruse care nu au fugit li se transmite că au o singură variantă „pentru a evita moartea”. Ce operațiuni desfășurau forțele ucrainene în timp ce localnicii celebrau în stradă victoria de etapă

Ziua de vineri, 11 noiembrie, a fost marcată în Ucraina de celebrarea eliberării orașului Herson, dar în tot acest timp operațiunile militare desfășurate de forțele ucrainene au continuat la intensitate maximă. De asemenea, Direcția de Informații a Ucrainei a lansat un apel către soldații ruși care încă se mai află în zona de vest a regiunii Herson să se predea.

Într-un mesaj pe canalul său de Telegram, Direcția de Informații a spus: „Soldații ruși! După cum era de așteptat, după retragerea principalului grup de trupe al armatei ruse din Hersonul ucrainean, comandanții dumneavoastră v-au lăsat la mila destinului. Comandanții voștri v-au îndemnat să vă schimbați în haine civile și să încercați să evadați singuri din Herson. Evident că nu veți putea! Herson revine sub controlul Ucrainei, unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei intră în oraș. Rutele de retragere ale invadatorilor ruși sunt sub controlul focului armatei ucrainene. Orice încercări de a se opune Forțelor Armate ale Ucrainei vor fi oprite. Fiecare soldat rus care opune rezistență va fi distrus!”.

Direcția le-a transmis tuturor soldaților ruși care au rămas pe malul vestic al Niprului că predarea imediată este „singura șansă de a evita moartea”.

„În caz de predare voluntară, Ucraina vă garantează rămânerea în viață și siguranța. Respectăm Convențiile de la Geneva, garantăm hrană prizonierilor de război, îngrijire medicală și posibilitatea schimbului dumneavoastră cu militari ai Forțelor Armate ucrainene ținuți captivi în Rusia”, a mai transmis Direcția de Informații a Ucrainei.

De asemenea, soldații ruși au fost încurajați să contacteze o linie telefonică ucraineană intitulată „Vreau să trăiesc!”. (sursa: CNN)

Anunțul Rusiei că și-a încheiat retragerea din orașul-cheie Herson, respectiv din zonele din apropiere, reprezintă unul dintre cele mai semnificative momente ale războiului din ultimele luni.

Herson a fost singura capitală regională ucraineană pe care forțele ruse au capturat-o începând cu invazia la scară largă demarată în februarie. Retragerea lor spre est, pe malul stâng al râului Nipru, cedează forțelor ucrainene întinderi mari de pământ pe care Rusia le-a ocupat încă de la începuturile războiului și pe care președintele Vladimir Putin le declarase oficial drept teritoriu rus în urmă cu doar cinci săptămâni.

Pe măsură ce trupele ruse s-au retras, forțele ucrainene au avansat cu prudență, pe fondul avertismentelor de la Kiev potrivit cărora hoardele Kremlinului care fugiseră ar fi lăsat în urmă varii capcane.

Armata ucraineană a declarat vineri că trupele ruse distrugeau infrastructura critică în timp ce se retrăgeau, bombardând totodată teritoriul recent eliberat de ucraineni, atacuri lansate din noile poziții defensive situate pe malul estic al râului Nipru.

Vineri, podul principal de peste râul Nipru care leagă orașul Herson de partea de est a regiunii a fost distrus, ceea ce ar îngreuna orice încercare a ucrainenilor de a-i urmări pe rușii care au fugit pe malul stâng al râului.

Președintele Volodimir Zelenski a avut un mesaj prin care a îndemnat la precauție la începutul acestei săptămâni, spunând că forțele ucrainene se vor „mișca foarte atent, fără emoții, fără riscuri inutile”. Urmărirea trupelor ruse ar duce la și mai multă vărsare de sânge.

Pe de altă parte, în pofida retragerii, Rusia va păstra în continuare controlul asupra a 60% din regiunea Herson, inclusiv pe coasta de-a lungul Mării Azov. Atâta timp cât trupele Moscovei controlează și fortifică malul de est al Niprului, forțele ucrainene se vor lupta să deterioreze sau să perturbe canalul care duce apă dulce către Crimeea vecină.

În timp ce Kremlinul a încercat să prezinte cumva retragerea într-o lumină pozitivă, este, fără îndoială, un eșec umilitor pentru președintele Vladimir Putin, care în urmă cu doar câteva săptămâni a declarat că locuitorii din Herson au devenit cetățeni ruși „pentru totdeauna”. (sursa: CNN)

În urmă cu scurt timp, în urma retragerii trupelor ruse, o parte dintre forțele ucrainene au ajuns inclusiv în centrul orașului Herson. Imaginile de pe social media îi arată pe soldații ucraineni întâmpinați cu încântare de mulțimile de localnici.

Vedeți video:

https://twitter.com/JimmySecUK/status/1591058457817681920

Chiar dacă se celebra eliberarea Hersonului, războiul contra trupelor ruse nu a luat pauză. Armata ucraineană a lovit soldații ruși care se retrăgeau, în timp ce aceștia încercau să treacă spre malul stâng al râului Nipru.

O coloană blindată de patruzeci de vehicule ucrainene, inclusiv mai multe tancuri T-72, a trecut pe lângă satul Mylove din provincia Herson, eliberată joi. S-a îndreptat în direcția hidrocentralei Kakhovka – un punct-cheie de trecere – și a orașului încă ocupat de pe malul drept, Nova Kakhovka.

Rușii se aflau la doar opt kilometri distanță de Mylove.

Au fost bubuituri la fiecare câteva minute. Rușii au tras înapoi, deși mai rar, din pozițiile de artilerie de deasupra apei.

Avansul ucrainean a fost încetinit de faptul că rușii care fugeau au aruncat în aer poduri și alte puncte strategice. Vehiculele ucrainene au fost forțate să facă un ocol lung prin câmpurile de floarea soarelui și terenurile agricole după ce trecerea peste un afluent a fost distrusă. Nu a fost timp pentru a instala poduri de pontoane.

Vineri a avut loc și o operațiune majoră de „curățare”, poliția militară ucraineană mergând din casă în casă, verificând documentele. Ei căutau colaboratori locali și ruși care au rămas în urmă și s-ar fi putut deghiza în civili.

Retragerea din Herson a fost un dezastru militar major pentru Kremlin. Noile poziții din prima linie sunt totuși extrem de apropiate, ambele tabere putând să se lovească una pe cealaltă folosind sisteme de rachete cu lansare multiplă și chiar tancuri.

Statul Major al Ucrainei va fi dornic să elimine bazele militare rusești cât mai curând posibil, pentru a preveni pulverizarea orașului Herson și transformarea lui într-un alt Mariupol.

Kievul se confruntă și cu o altă dilemă strategică: să încerce să treacă râul Nipru și să continue avansul în regiune sau să deschidă un nou front la sud de Zaporojie și spre orașul Melitopol controlat de ruși? (sursa: The Guardian)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare