În imaginile distribuite pe rețelele sociale se poate observa cum pasagerii aleargă spre ieșirea din stație, mulți dintre ei căzând și fiind călcați în picioare, asta după ce poliția a deschis focul pe un peron aglomerat. De asemenea, poliția a fost filmată intrând în vagoanele unui metrou și bătând femei cu bastoanele.
Amini, o iraniană de 22 de ani de origine kurdă, a murit în custodia poliției morale pe 16 septembrie, după ce a fost arestată pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar strict al femeilor din Iran.
Manifestațiile s-au intensificat marți, când organizatorii protestului au anunțat trei zile consecutive de acțiuni pentru a comemora „Sângeroasa noiembrie” din 2019, când sute de oameni au fost uciși în timpul protestelor împotriva creșterii prețurilor la combustibil.
„Vom lupta! Vom muri! Vom lua înapoi Iranul!”, au putut fi auziți zeci de protestatari care scandau în jurul unui foc de tabără pe o stradă din Teheran. De asemenea, protestatarii au fost înregistrați scandând și dând foc unor hijaburi în stațiile de metrou. AFP a raportat că șase persoane au murit în Iran în ultima noapte de ciocniri cu forțele de securitate.
Stațiile de metrou și transportul public sunt adesea patrulate de poliția morală și au devenit locuri extrem de violente, polițiștii supraveghind cetățenii și persecutându-i pe cei care se opun normelor aberante.
La începutul lunii septembrie, secretarul iranian pentru promovarea virtuții și prevenirea viciului, Mohammad Saleh Hashemi Golpayegani, a anunțat că Guvernul intenționează să folosească tehnologia de recunoaștere a feței pentru a viza femeile înregistrate pe camerele de securitate din transportul public.
Peste 300 de persoane au fost ucise de forțele de securitate în două luni de proteste, potrivit grupului Iran Human Rights (IHR) din Oslo. Grupul spune că 15.000 de persoane au fost arestate, un număr negat de autoritățile iraniene.
Cinci protestatari au fost condamnați până acum la moarte. La începutul acestei luni, 272 din cei 290 de parlamentari ai Iranului au votat pentru aplicarea pedepsei cu moartea pentru grave crime împotriva statului și au solicitat în mod repetat adoptarea unei linii mai dure contra protestatarilor.
„Ne temem de execuții în masă. Comunitatea internațională trebuie să trimită un avertisment puternic republicii islamice că execuția protestatarilor va avea consecințe grave”, a spus Mahmood Amiry-Moghaddam, director al IHR. (sursa: The Guardian)