marți, martie 28, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

spot_img
AcasăExterneComploturile regimului de la Teheran menite să răpească sau ucidă persoane din...

Comploturile regimului de la Teheran menite să răpească sau ucidă persoane din Marea Britanie. Șeful MI5, dezvăluiri despre amenințările exercitate în 2022 de Iran, Rusia și China

Pe parcursul acestui an au existat cel puțin 10 potențiale amenințări din partea Iranului de a răpi sau ucide cetățeni britanici sau persoane stabilite în Regatul Unit, a dezvăluit șeful MI5, Ken McCallum. În cadrul bilanțului său anual referitor la amenințările cu care se confruntă Regatul Unit, șeful MI5 le-a trecut în revistă și pe cele exercitate de Rusia, respectiv China.

McCallum a avertizat, de asemenea, că Marea Britanie „trebuie să fie pregătită pentru agresiunea rusă în anii următori”.

Dar el a precizat totodată că Rusia a suferit un regres strategic după ce, în contextul invaziei sale asupra Ucrainei, i-au fost expulzați în masă spionii din întreaga lume.

„Nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii cu privire la amploarea și varietatea amenințărilor cu care ne confruntăm în 2022”, a spus McCallum.

El a avertizat că cele mai mari schimbări pe care le-a observat serviciul său au venit în cazul amenințărilor exercitate de alte state care „nu au fost deloc rezervate în privința tacticilor pe care le implementează”.

Iranul a proiectat amenințări în mod direct asupra Marii Britanii prin „serviciile sale agresive de informații”, a spus acesta.

Amenințările au inclus ambițiile iranienilor de a răpi sau chiar ucide cetățeni britanici sau oameni stabiliți în Marea Britanie ce erau percepuți ca dușmani ai regimului de la Teheran, a mai precizat Ken McCallum.

„Numai din ianuarie până în prezent am observat cel puțin 10 astfel de potențiale amenințări”, a dezvăluit șeful MI5.

Săptămâna trecută a ieșit la iveală că jurnaliștii iranieni stabiliți în Marea Britanie au fost avertizați de poliție cu privire la riscurile potențiale pentru viața lor.

McCallum a spus că MI5 a lucrat cu parteneri interni și internaționali pentru a perturba ceea ce el a numit „o activitate complet inacceptabilă”.

El a spus că nu poate oferi mai multe detalii despre potențialele comploturi, dar a precizat că Iranul a operat uneori folosind propriii spioni, iar alteori pe alții care să lucreze în numele lor, utilizând o combinație de tactici, uneori întreprinzând acțiuni în țările occidentale, iar în alte cazuri încercând să-i ademenească pe cei vizați să meargă în Iran.

El a spus că disponibilitatea Iranului de a întreprinde acțiuni „imprudente” a tot fost observată în Europa în ultimii ani.

Șeful MI5 a mai precizat că Iranul a oferit sprijin Rusiei, inclusiv prin furnizarea de drone.

Moscova va continua să folosească un amestec de amenințări voalate – cum ar fi cele exercitate de spioni și atacuri cibernetice – precum și mijloace mai evidente, cum ar fi presiunea asupra prețurilor la energie și dezinformarea pentru a viza Marea Britanie, a avertizat șeful MI5, adăugând că „vor continua să ne atace”.

Dar Ken McCallum a oferit și o notă optimistă cu privire la capacitatea țărilor de a îngreuna misiunile spionilor ruși.

Peste 600 de oficiali ruși au fost expulzați în întreaga lume de la începerea invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei și se crede că peste 400 sunt spioni, a dezvăluit McCallum.

„Acest lucru a reprezentat cea mai importantă lovitură strategică împotriva serviciilor de informații ruse din istoria europeană recentă”, a continuat acesta.

În Marea Britanie, 23 de spioni ruși care se prezentau drept diplomați au fost expulzați. Dar, în plus, altor 100 de ruși li s-au refuzat vize diplomatice din motive de securitate națională, a precizat acesta.

„Nu ar trebui să ne complăcem. Trebuie să fim pregătiți să ne așteptăm la o agresiune rusă voalată, dar și deschisă împotriva Marii Britanii în anii următori”, a reliefat șeful MI5.

De asemenea, acesta avertizat despre China că reprezintă o „provocare mare și de durată”, Beijingul folosind „toate mijloacele de care dispune” pentru a-i monitoriza și uneori intimida pe cei considerați oponenți.

Recent, un manifestant pro-democrație a fost atacat la consulatul chinez din Manchester.

Nu poate fi tolerată intimidarea și hărțuirea cetățenilor britanici sau a celor care s-au stabilit în Regatul Unit, a spus McCallum.

În ianuarie, MI5 a emis o alertă de interferență neobișnuită cu privire la încercările chineze de a influența politica Marii Britanii, iar McCallum a zis că serviciile de informații chineze au continuat să încerce să influențeze viața publică, inclusiv prin recrutarea potențialilor agenți la începutul carierei lor, printre care consilieri locali sau persoane ce erau pe punctul de a deveni candidați la parlamentare. (sursa: BBC)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare