Comisia Europeană a propus la începutul acestei luni un plan de acțiune pentru a consolida apărarea cibernetică. Hodges, care a comandat forțele armatei americane în Europa din 2014 până în 2017, a reliefat în repetate rânduri că infrastructura civilă reprezintă un pilon esențial al strategiei militare. Acum, într-o declarație pentru Reuters, Hodges a atras atenția că protecția cibernetică e la fel de importantă precum sistemele de apărare antirachetă, acesta referindu-se mai ales la protejarea porturilor germane de la Marea Nordului.
Rusia a vizat recent din ce în ce mai mult infrastructura de comunicații și electricitate din Ucraina, iar în octombrie a avertizat că „infrastructura cvasi-civilă” ar putea fi o țintă legitimă pentru a ataca drept răzbunare față de țările care ajută țara est-europeană pe care a invadat-o în februarie.
„Bremerhaven și Hamburg sunt de fapt cele mai importante porturi maritime de care depinde alianța, pentru echipamentul militar, nu doar pentru mărfuri comerciale”, a spus Hodges.
El a amintit despre un atac cibernetic din 2017, cunoscut drept NotPetya și atribuit Rusiei, care a vizat mai întâi Ucraina, dar s-a răspândit rapid prin rețelele corporative de multinaționale cu operațiuni sau furnizori în Europa de Est. Gigantul danez de transport maritim Maersk a declarat că atacul a cauzat întreruperi ale sistemelor sale de calculatoare din întreaga lume, astfel încât compania a pierdut urma transportului său.
„Atunci am realizat cât de vulnerabili suntem”, a spus Hodges.
„Dacă nu putem folosi Bremerhaven, va fi foarte dificil pentru Statele Unite să-și consolideze și să-și îndeplinească partea de planuri de operare”, a continuat acesta.
Din această perspectivă, a spus Hodges, decizia Berlinului de a permite grupului chinez COSCO Shipping Holdings Co. Ltd să cumpere o participație la un terminal din Hamburg, cel mai mare port al țării, a provocat „multă anxietate… pentru că odată ce sunt acolo, ei se află în interiorul ecosistemului portului”.
Hodges a precizat că porturile vor fi esențiale pentru a aduce aliați, „iar știind că chinezii ar putea fi capabili să influențeze sau să perturbe activitățile la infrastructura critică de transport, aceasta este o problemă”.
Ministerul Apărării de la Berlin a refuzat să comenteze preocupările de securitate exprimate de Hodges.
Operatorul portului din Hamburg HHLA a declarat că examinează în mod constant software-ul, liniile directoare și metodele pentru a identifica și elimina punctele slabe cât mai repede posibil.
De asemenea, Ministerul chinez de Externe a declarat despre cooperarea dintre China și Germania că e o chestiune bilaterală, a celor două țări, iar terții „nu au dreptul să se amestece și să intervină”. (sursa: Reuters)