sâmbătă, martie 25, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

spot_img
AcasăExterneBen Hodges: "Protecția cibernetică e la fel de importantă precum sistemele de...

Ben Hodges: „Protecția cibernetică e la fel de importantă precum sistemele de apărare antirachetă!”. Ce spune despre vulnerabilitatea de securitate a Germaniei în raport cu China

Un atac cibernetic asupra porturilor germane Bremerhaven sau Hamburg ar împiedica semnificativ eforturile NATO de a trimite întăriri militare aliaților, a declarat pentru Reuters generalul american în retragere Ben Hodges.

Comisia Europeană a propus la începutul acestei luni un plan de acțiune pentru a consolida apărarea cibernetică. Hodges, care a comandat forțele armatei americane în Europa din 2014 până în 2017, a reliefat în repetate rânduri că infrastructura civilă reprezintă un pilon esențial al strategiei militare. Acum, într-o declarație pentru Reuters, Hodges a atras atenția că protecția cibernetică e la fel de importantă precum sistemele de apărare antirachetă, acesta referindu-se mai ales la protejarea porturilor germane de la Marea Nordului.

Rusia a vizat recent din ce în ce mai mult infrastructura de comunicații și electricitate din Ucraina, iar în octombrie a avertizat că „infrastructura cvasi-civilă” ar putea fi o țintă legitimă pentru a ataca drept răzbunare față de țările care ajută țara est-europeană pe care a invadat-o în februarie.

„Bremerhaven și Hamburg sunt de fapt cele mai importante porturi maritime de care depinde alianța, pentru echipamentul militar, nu doar pentru mărfuri comerciale”, a spus Hodges.

El a amintit despre un atac cibernetic din 2017, cunoscut drept NotPetya și atribuit Rusiei, care a vizat mai întâi Ucraina, dar s-a răspândit rapid prin rețelele corporative de multinaționale cu operațiuni sau furnizori în Europa de Est. Gigantul danez de transport maritim Maersk a declarat că atacul a cauzat întreruperi ale sistemelor sale de calculatoare din întreaga lume, astfel încât compania a pierdut urma transportului său.

„Atunci am realizat cât de vulnerabili suntem”, a spus Hodges.

„Dacă nu putem folosi Bremerhaven, va fi foarte dificil pentru Statele Unite să-și consolideze și să-și îndeplinească partea de planuri de operare”, a continuat acesta.

Din această perspectivă, a spus Hodges, decizia Berlinului de a permite grupului chinez COSCO Shipping Holdings Co. Ltd să cumpere o participație la un terminal din Hamburg, cel mai mare port al țării, a provocat „multă anxietate… pentru că odată ce sunt acolo, ei se află în interiorul ecosistemului portului”.

Hodges a precizat că porturile vor fi esențiale pentru a aduce aliați, „iar știind că chinezii ar putea fi capabili să influențeze sau să perturbe activitățile la infrastructura critică de transport, aceasta este o problemă”.

Ministerul Apărării de la Berlin a refuzat să comenteze preocupările de securitate exprimate de Hodges.

Operatorul portului din Hamburg HHLA a declarat că examinează în mod constant software-ul, liniile directoare și metodele pentru a identifica și elimina punctele slabe cât mai repede posibil.

De asemenea, Ministerul chinez de Externe a declarat despre cooperarea dintre China și Germania că e o chestiune bilaterală, a celor două țări, iar terții „nu au dreptul să se amestece și să intervină”. (sursa: Reuters)

Articolul precedent
INTERVIU cu Mehrzad Moghazehi despre tragedia iraniană: “Atâta timp acolo se vinde armament și se cumpără resurse naturale ieftine, trebuie să fie haos acolo. De asta nu intervine nimeni”
Articolul următor
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare