joi, martie 30, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

spot_img
AcasăExterneBoris Johnson acuză Germania că a preferat varianta unei înfrângeri rapide a...

Boris Johnson acuză Germania că a preferat varianta unei înfrângeri rapide a Ucrainei. Celelalte două țări europene luate în vizor de fostul premier britanic

Fostul premier britanic Boris Johnson a acordat un interviu inedit pentru CNN pe parcursul căruia a susținut că Franța a fost "în negare" cu privire la posibilitatea unei invazii ruse asupra Ucrainei. De asemenea, Boris Johnson a acuzat Guvernul Germaniei că a preferat varianta unei înfrângeri rapide a Ucrainei decât un conflict militar întins pe o perioadă mai lungă. Nici Italia nu a scăpat de criticile fostului premier britanic.

Johnson a declarat luni că atitudinile națiunilor occidentale au variat foarte mult înainte ca Moscova să lanseze invazia la scară largă asupra Ucrainei.

Acesta a subliniat că națiunile UE s-au mobilizat ulterior pentru ajutorarea Ucrainei, oferind acum un sprijin ferm, însă nu a existat aceeași situație în perioada de dinaintea începerii invaziei rusești la scară largă.

„Acest lucru a fost un șoc imens. Am putut vedea grupările tactice ale armatei ruse cum se adună, dar varii țări aveau perspective foarte diferite”, a spus Johnson.

„Viziunea germană a fost la un moment dat că, dacă se va întâmpla invazia, ceea ce ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine ca totul să se termine rapid și Ucraina să se retragă… Nu am putut să accept asta, am crezut că este un mod dezastruos de a privi ceea ce se întâmplă. Dar pot înțelege de ce au gândit și au simțit așa cum au făcut-o”, a precizat fostul premier britanic, care a dat de înțeles că abordarea Germaniei avea la bază rațiuni economice.

În ceea ce privește cealaltă mare putere europeană, Franța, Johnson a spus că a fost „în negare” cu privire la posibilitatea unei invazii.

„Fără îndoială că francezii au fost în negare până în ultimul moment”, a zis Johnson.

Președintele francez Emmanuel Macron s-a aflat cumva la cârma eforturilor Europei de a-l descuraja pe Vladimir Putin în legătură cu invadarea Ucrainei, efectuând chiar o vizită la Kremlin cu doar câteva săptămâni înainte ca liderul rus să ordone trupelor sale să intre în țara vecină. Pe de altă parte, șeful serviciilor de informații militare franceze, generalul Eric Vidaud, a fost demis în martie inclusiv din pricina faptului că „nu a anticipat” invazia rusă, a informat CNN, citând surse militare.

Johnson a criticat, de asemenea, răspunsul inițial al Italiei față de amenințarea unei invazii. Fostul premier britanic a declarat că Guvernul Italiei – la acea vreme condus de Mario Draghi – „a spus pur și simplu la un moment dat că nu vor putea să susțină poziția pe care o adoptam (la nivelul lumii occidentale împotriva agresiunii rusești – n.red.)”, având în vedere dependența lor „masivă” de hidrocarburile rusești.

Mulți observatori au crezut inițial că o invazie rusă asupra Ucrainei se va finaliza în câteva săptămâni sau zile, dar forțele Kievului au reușit să respingă avansarea inițială a Moscovei către capitală iar, mai recent, au desfășurat contraofensive de succes prin care au recuperat teritorii în estul și sudul țării.

Johnson a spus că odată ce Rusia și-a lansat invazia în februarie, atitudinile din întreaga Europă s-au schimbat rapid.

„Ceea ce s-a întâmplat a fost că toată lumea – germani, francezi, italieni, toată lumea, Joe Biden – a văzut că pur și simplu nu există nicio opțiune. Pentru că nu se poate negocia cu acest individ (Putin – n.red.). Acesta este punctul-cheie”, a spus fostul prim-ministru, adăugând că, din acel moment, „UE s-a descurcat de minune” în opoziția sa față de Rusia.

„După toate îngrijorările pe care le-am avut… aduc un omagiu modului în care UE a acționat. Au fost uniți. Sancțiunile au fost dure”, a continuat Johnson.

În timpul mandatului său, Johnson a criticat frecvent invazia rusească și a pus bazele unei relații strânse cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Johnson a declarat pentru CNN că Zelenski a fost „absolut remarcabil” la cârma Ucrainei în acest război.

„Este un tip foarte curajos. Cred că istoria acestui conflict ar fi fost total, total diferită dacă el nu ar fi fost acolo”, a precizat fostul premier britanic.

Boris Johnson a adăugat că ar fi un lucru bun pentru Ucraina să acceadă în Uniunea Europeană, întrucât asta ar ajuta-o să realizeze reformele politice și economice. (sursa: CNN)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare