miercuri, martie 29, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

spot_img
AcasăExterne"Putin, ești bărbat sau ce?!". Dictatorul e speriat de ideea unei întâlniri...

„Putin, ești bărbat sau ce?!”. Dictatorul e speriat de ideea unei întâlniri cu mamele și soțiile îngrijorate de soarta bărbaților ruși trimiși pe front în Ucraina. Ce regie pregătește Kremlinul

La două luni de la anunțarea mobilizării parțiale, Kremlinul a precizat că Vladimir Putin le va primi în audiență pe unele dintre mamele și soțiile bărbaților trimiși pe front să lupte împotriva Ucrainei. Însă, mai multe activiste care susțin familiile soldaților respectivi au precizat că au fost ignorate, nefiind invitate la această întâlnire, eveniment despre care se așteaptă să fie doar o regie, o fumigenă care să acopere de fapt desconsiderarea cu care Kremlinul se raportează la propriii soldați care luptă în Ucraina.

Valentina Melnikova, apărătoare a familiilor soldaților încă din 1989, a declarat într-un interviu pentru The Guardian că nu a fost abordată cu privire la întâlnirea cu Putin, care e de așteptat să aibă loc în cursul acestei săptămâni.

„Desigur că nu ne-au invitat și bineînțeles că nu vrem să mergem”, a spus aceasta.

Melnikova a dat de înțeles, precum au făcut-o și alte activiste pentru drepturile omului care nu au fost alese să participe la întâlnire, că e posibil ca oficialii ruși să selecteze anumite personaje care simpatizează fervent regimul actual de la Kremlin, pentru a regiza o așa-zisă întâlnire desfășurată între Putin și mamele și soțiile îndurerate.

„A merge împreună cu acele rude ale celor mobilizați care sunt de acord ca soții și fiii lor să moară pe front nu este confortabil pentru noi. Avem interese oarecum diferite și probleme diferite”, a zis avocata.

Ea a refuzat să detalieze situația, asta din pricina pericolelor cu care se confruntă activiștii care discută despre ceea ce Rusia a numit „operațiunea sa militară specială”. Nu există o mișcare anti-război semnificativă în Rusia, parțial din cauza legilor restrictive care pedepsesc disidența desfășurată pe internet și pe parcursul unor manifestații stradale.

Cu toate acestea, numeroase critici vin totuși dinspre segmentul familiilor soldaților ruși, care au fost mobilizați în condiții discutabile, fiind slab pregătiți, prost echipați și aruncați în lupte, ceea ce a dus la un număr mare de victime. De asemenea, zeci de ruși s-au plâns de corupție, abuz și detenție ilegală în armată, iar familiile lor au publicat uneori videoclipuri adresate direct lui Putin, cerându-i-se acestuia să intervină.

„Este o perioadă foarte dificilă”, a spus Melnikova.

„Nu am avut niciodată mii de contestații într-o singură săptămână”, a mai zis aceasta.

Alte activiste l-au luat în vizor direct pe președintele rus pentru că se ascunde de critici.

„Vladimir Vladimirovici, ești bărbat sau ce?!”, a declarat Olga Tsukanova, co-lidera Consiliului Mamelor și Soțiilor, organizație care a solicitat Guvernului să oprească mobilizarea și să-i aducă înapoi pe bărbați de pe front.

„Ai curajul să ne privești în ochi?! Nu să alegi tu femei și mame, ci să te vezi cu femei adevărate, care au călătorit din diferite orașe aici pentru a te întâlni!”, a mai zis aceasta.

„Așteptăm răspunsul dumneavoastră! Sau te vei ascunde din nou?”, a adăugat Tsukanova.

Miercuri, Consiliului Mamelor și Soțiilor a organizat o masă rotundă cu femei care se plângeau de acțiunile armatei. Înainte de eveniment, acestea au susținut că sunt urmărite de membri ai forțelor de securitate ruse.

La eveniment, ele s-au afișat cu fotografii mari ale oficialilor ruși care au fost invitați să participe, dar care au ignorat întâlnirea, fiind vorba inclusiv despre ministrul Apărării, Serghei Șoigu, respectiv despre șeful Statului Major General, Valery Gerasimov.

O femeie din estul îndepărtat al Rusiei, Marina Borisovna, a declarat că doi dintre fiii ei au fost mobilizați. Unul avea doi copii mici, a spus ea. „Cine îmi va crește nepoții? Îi rog pe toți decidenții să-mi înapoieze fiul, ca să-și crească cele două fetițe”. Alte femei s-au plâns că soții lor au fost trimiși la luptă fără pregătire.

Întâlnirea lui Putin cu familiile soldaților, care a fost confirmată de Kremlin săptămâna aceasta, este văzută ca un efort de a proteja imaginea președintelui rus, care uneori a fost acuzat că e paralel cu realitatea, ridiculizat chiar că trăiește „într-un buncăr”.

Melnikova a spus că o audiență la care ar participa mamele și familiile soldaților mobilizați care și-au exprimat public criticile l-ar putea jena pe Putin.

Melnikova și-a amintit întâlnirea despre întâlnirea lui Putin din 2000 cu rudele marinarilor morți de pe submarinul nuclear Kursk, eveniment care s-a încheiat cu criticarea acestuia în public.

„A fost un adevărat scandal. Cred că de atunci nu s-a mai întâlnit cu rudele reale (ale soldaților – n.red.)”, a zis aceasta.

„Nu vrea să audă adevărul. Și nu se poate controla”, a mai spus Melnikova. (sursa: The Guardian)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare