joi, martie 30, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

spot_img
AcasăExterneUn fotbalist iranian a fost arestat de regimul de la Teheran, fiind...

Un fotbalist iranian a fost arestat de regimul de la Teheran, fiind probabil un avertisment adresat naționalei de fotbal a Iranului de a renunța la orice formă de protest

Forțele de securitate iraniene l-au arestat joi pe unul dintre cei mai faimoși fotbaliști ai țării, acuzându-l că a răspândit propagandă împotriva republicii islamice. Ghafouri a fost un critic vocal al autorităților iraniene de-a lungul carierei sale. Acest caz are o importanță aparte inclusiv în contextul Cupei Mondiale din Qatar.

Voria Ghafouri, fost jucător la echipa națională de fotbal și cândva căpitan al clubului de la Teheran, Esteghlal, a fost reținut acum după ce s-a poziționat de partea protestatarilor.

Trebuie amintit pe fondul acestui subiect că Iranul urmează să joace vineri cu Țara Galilor. Echipa iraniană a fost deja implicată în controverse după ce nu a cântat imnul național înainte de meciul său împotriva Angliei, iar arestarea lui Ghafouri ar putea fi văzută ca un avertisment pentru jucători să nu mai protesteze în vreun fel.

VEDEȚI ȘI: VIDEO Echipa de fotbal a Iranului a refuzat să cânte imnul național la meciul de deschidere de la Cupa Mondială

El a fost reținut după un antrenament la clubul său, Foolad Khuzestan, sub acuzația că a „pătat reputația echipei naționale și a răspândit propagandă împotriva statului”, a spus noua agenție Fars.

Alte agenții au spus că este acuzat că a „insultat și intenționează să distrugă echipa națională de fotbal”, respectiv că „a vorbit împotriva regimului”.

Miniștrii l-au acuzat în ultimele zile pe Ghafouri că e un separatist kurd, dar el a replicat spunând că își va da viața pentru Iran. La începutul acestui an, liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a zis: „Unii oameni, care beneficiază de pacea și securitatea țării, bucurându-se de locurile de muncă și de sporturile lor preferate, mușcă mâna care îi hrănește”, o remarcă pe care mulți au considerat-o ca fiind adresată lui Ghafouri, care adoptase în repetate rânduri poziții critice la adresa republici islamice.

Fotbalistul, în vârstă de 35 de ani, a fost jucător al echipei Iranului la Cupa Mondială din 2018, dar, în mod surprinzător, nu a fost selectat pentru Cupa Mondială de anul acesta din Qatar.

Originar din orașul Sanandaj, populat de kurzi, localitate situată în vestul Iranului, Ghafouri a postat pe Instagram o fotografie cu el însuși în haine tradiționale kurde în munții Kurdistanului. Sanandaj a suferit unele dintre cele mai violente represiuni exercitate de autoritățile iraniene pe fondul protestelor care au izbucnit după moartea în custodia poliției iraniene a Mashei Amini, o fată în vârstă de 22 de ani acuzată de fundamentaliștii islamici că nu a purtat hijabul corespunzător. Poziționându-se de partea protestatarilor, Ghafouri i-a vizitat la un moment dat pe cei răniți în protestele din Mahabad.

De asemenea, în 2019, acesta a distribuit tricouri albastre în onoarea Saharei Khodayari, o femeie care și-a dat foc după ce a fost condamnată la închisoare pentru că a încercat să urmărească un meci al echipei Esteghlal pe stadionul Azadi. În 2021, după un alt episod de violență al autorităților iraniene împotriva fanelor fotbalului, Ghafouri a scris pe Instagram: „Ca fotbalist, am devenit într-adevăr umilit când joc într-o epocă în care mamelor și surorilor noastre li se interzice intrarea pe stadioane”.

Mulți fani au sugerat cu privire la cariera acestuia la Esteghlal, o echipă câștigătoare a campionatului, că a luat sfârșit ca pedeapsă pentru că și-a permis să-și exprime public opiniile. Alții au susținut că având 35 de ani, Ghafouri era prea bătrân pentru a mai face față competiției la același nivel.

Nu în cele din urmă, Ghafouri a postat recent următorul mesaj pe Twitter: „Nu mai ucideți kurzi!!! Kurzii reprezintă însuși Iranul. Uciderea kurzilor este egală cu uciderea Iranului. Dacă ești indiferent la uciderea oamenilor, nu ești iranian și nici măcar nu ești o ființă umană… Nu ucideți oameni!!!”.

Rămâne de văzut acum dacă jucătorii naționalei de fotbal a Iranului vor încerca să se poziționeze din nou de partea protestatarilor, în pofida probabilei represiuni pe care o va exercita regimul de la Teheran asupra lor. (sursa: The Guardian)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare