Voria Ghafouri, fost jucător la echipa națională de fotbal și cândva căpitan al clubului de la Teheran, Esteghlal, a fost reținut acum după ce s-a poziționat de partea protestatarilor.
Trebuie amintit pe fondul acestui subiect că Iranul urmează să joace vineri cu Țara Galilor. Echipa iraniană a fost deja implicată în controverse după ce nu a cântat imnul național înainte de meciul său împotriva Angliei, iar arestarea lui Ghafouri ar putea fi văzută ca un avertisment pentru jucători să nu mai protesteze în vreun fel.
El a fost reținut după un antrenament la clubul său, Foolad Khuzestan, sub acuzația că a „pătat reputația echipei naționale și a răspândit propagandă împotriva statului”, a spus noua agenție Fars.
Alte agenții au spus că este acuzat că a „insultat și intenționează să distrugă echipa națională de fotbal”, respectiv că „a vorbit împotriva regimului”.
Miniștrii l-au acuzat în ultimele zile pe Ghafouri că e un separatist kurd, dar el a replicat spunând că își va da viața pentru Iran. La începutul acestui an, liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a zis: „Unii oameni, care beneficiază de pacea și securitatea țării, bucurându-se de locurile de muncă și de sporturile lor preferate, mușcă mâna care îi hrănește”, o remarcă pe care mulți au considerat-o ca fiind adresată lui Ghafouri, care adoptase în repetate rânduri poziții critice la adresa republici islamice.
Fotbalistul, în vârstă de 35 de ani, a fost jucător al echipei Iranului la Cupa Mondială din 2018, dar, în mod surprinzător, nu a fost selectat pentru Cupa Mondială de anul acesta din Qatar.
Originar din orașul Sanandaj, populat de kurzi, localitate situată în vestul Iranului, Ghafouri a postat pe Instagram o fotografie cu el însuși în haine tradiționale kurde în munții Kurdistanului. Sanandaj a suferit unele dintre cele mai violente represiuni exercitate de autoritățile iraniene pe fondul protestelor care au izbucnit după moartea în custodia poliției iraniene a Mashei Amini, o fată în vârstă de 22 de ani acuzată de fundamentaliștii islamici că nu a purtat hijabul corespunzător. Poziționându-se de partea protestatarilor, Ghafouri i-a vizitat la un moment dat pe cei răniți în protestele din Mahabad.
De asemenea, în 2019, acesta a distribuit tricouri albastre în onoarea Saharei Khodayari, o femeie care și-a dat foc după ce a fost condamnată la închisoare pentru că a încercat să urmărească un meci al echipei Esteghlal pe stadionul Azadi. În 2021, după un alt episod de violență al autorităților iraniene împotriva fanelor fotbalului, Ghafouri a scris pe Instagram: „Ca fotbalist, am devenit într-adevăr umilit când joc într-o epocă în care mamelor și surorilor noastre li se interzice intrarea pe stadioane”.
Mulți fani au sugerat cu privire la cariera acestuia la Esteghlal, o echipă câștigătoare a campionatului, că a luat sfârșit ca pedeapsă pentru că și-a permis să-și exprime public opiniile. Alții au susținut că având 35 de ani, Ghafouri era prea bătrân pentru a mai face față competiției la același nivel.
Nu în cele din urmă, Ghafouri a postat recent următorul mesaj pe Twitter: „Nu mai ucideți kurzi!!! Kurzii reprezintă însuși Iranul. Uciderea kurzilor este egală cu uciderea Iranului. Dacă ești indiferent la uciderea oamenilor, nu ești iranian și nici măcar nu ești o ființă umană… Nu ucideți oameni!!!”.
Rămâne de văzut acum dacă jucătorii naționalei de fotbal a Iranului vor încerca să se poziționeze din nou de partea protestatarilor, în pofida probabilei represiuni pe care o va exercita regimul de la Teheran asupra lor. (sursa: The Guardian)