marți, ianuarie 31, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

spot_img
AcasăExterneO activistă afgană reclamă lipsa unui răspuns din partea ONU și UE...

O activistă afgană reclamă lipsa unui răspuns din partea ONU și UE față de situația dificilă prin care trec femeile din Afganistan

Nilofar Ayoubi, refugiată afgană și activistă pentru drepturile femeilor, desfășoară un turneu în lume care are ca scop obținerea de sprijin pentru compatrioatele ei de acasă, care sunt țintele represiunii exercitate de mișcarea extremistă islamistă talibană. Însă, după cum a precizat aceasta pentru TVP World, cu cât ea și colegii săi activiști cer mai mult ajutor din partea ONU și UE, cu atât devin mai dezamăgiți.

Tratamentul inuman la care sunt supuse femeile sub conducerea talibană, care include biciuirea acestora, acoperirea completă a corpului, respectiv limitarea accesului la educație, a revenit în centrul atenției publice, duminică, 27 ianuarie, în urma desfășurării în Londra a unei manifestații în sprijinul femeilor afgane.

„În ultimul timp, au fost multe arestări în Afganistan, fete care au dispărut și avem deja de 20 de zile patru fete care se află în închisorile talibane”, a spus invitata TVP World, adăugând că talibanii încă nu le-au eliberat. Deținutele au vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, a precizat Ayoubi.

Una dintre acestea este jurnalista Zarifa Yaqubi. Ea a fost arestată pentru simplul fapt că a susținut o conferință într-o sală.

„Alte fete au fost urmărite până acasă, vânate”, a zis Ayoubi.

„Una dintre ele a fost luată cu tot cu mama ei”, a mai menționat activista pentru drepturile femeilor.

Ayoubi a precizat că numărul femeilor reținute e probabil mult mai mare, asta întrucât în general familiile lor sunt reticente în a vorbi.

Activista a explicat totodată de ce nu s-a desfășurat duminică o manifestație și în Afganistan.

„Am decis să nu punem în pericol viețile femeilor din Afganistan”, a spus Ayoubi, adăugând că acesta este motivul pentru care activiștii afgani au decis să desfășoare marșul la Londra, mai degrabă decât în ​​Afganistan.

Nu în cele din urmă, invitata TVP World a evidențiat, cu un aer de tristețe, „tăcerea lumii”.

„Am fost la Geneva… am fost la UE la Forumul Femeilor Lider din Afganistan, iar, cu cât cerem mai mult statelor să sprijine femeile afgane, asta duce la tot mai multe dezamăgiri în ultimul timp”, a spus Ayoubi cu un gust amar.

Moderator: Dezamăgire determinată de atitudinea liderilor lumii?

Ayoubi: Desigur. Ei nu acordă aceeași atenție pe care o acordă pentru Ucraina și Iran. Desigur, noi respectăm și susținem aceste două țări. Dar când e o dezbatere, femeile afgane nu mai sunt o prioritate și nu înțeleg de ce, pentru că femeile afgane sunt singurele care, începând cu 15 august 2021, s-au ridicat împotriva talibanilor. Nu a fost ușor pentru femeile afgane, pentru că nu știau ce avea să urmeze pentru ele, dar s-au ridicat și încă luptă.

Moderator: Care e răspunsul pe care-l auzi din partea comunității occidentale, din partea liderilor?

Ayoubi: În cea mai mare parte din timp, până în februarie, au zis „ok, vom face conferințe, femeile afgane vor avea o platformă pentru a le face fericite”. Dar erau doar platforme. Ați văzut femei afgane fiind premiate, mergând la evenimente, dar asta a fost tot. Când situația a început în Ucraina, cei care erau prietenii Afganistanului au zis că „acum nimănui nu-i va păsa de Afganistan”. După aceea, timp de mai multe luni, ori de câte ori am abordat pe cineva pentru a întreba legat de Afganistan, am primit răspunsul: „Afganistan e un subiect vechi, ne concentrăm pe Ucraina”. Iar apoi s-a întâmplat situația legată de Iran. În tot acel timp erau femei arestate (și torturate în Afganistan – n.red.). (…) Nu știu dacă e o chestiune ce ține de politică sau dacă e mai puțin important pentru aceștia (liderii lumii – n.red), iar femeile afgane au o importanță mai mică pentru ei… (sursa: TVP World)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare