marți, ianuarie 31, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

spot_img
AcasăExterneViktor Orban transmite că va continua să blocheze pachetul de sprijin pe...

Viktor Orban transmite că va continua să blocheze pachetul de sprijin pe care UE vrea să-l ofere Ucrainei în 2023

Prim-ministrul Ungariei a declarat vineri că va continua să se opună planului Uniunii Europene de a oferi Ucrainei un pachet de ajutor de 18 miliarde de euro în 2023, o poziție care va genera probabil noi tensiuni între Budapesta și Bruxelles.

Într-un interviu acordat pentru radioul public, premierul Viktor Orban a recunoscut că Ucraina are nevoie de ajutor pentru a plăti pentru funcționarea serviciilor esențiale, dar a subliniat că va bloca planul UE de împrumut comun pentru finanțarea pachetului.

„Întrebarea este cum să ajutăm Ucraina”, a spus Orban.

„O propunere spune că ar trebui să folosim bugetele statelor membre UE pentru a lua împreună împrumuturi noi și să oferim acești bani Ucrainei. Nu suntem în favoarea acestui lucru pentru că nu dorim ca Uniunea Europeană să devină o comunitate de state îndatorate în loc de o comunitate de state membre cooperante”, a continuat acesta.

Orban a propus ca fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE să aloce resurse din propriul buget pentru a oferi asistență Ucrainei prin acorduri bilaterale.

„Nu vom accepta celălalt plan, nu vom fi de acord cu el”, a spus Orban, transmițând astfel că va folosi dreptul de veto pentru a bloca finanțarea.

Orban a indicat mai devreme că Ungaria ar fi dispusă să ofere Ucrainei 60-70 de miliarde de forinți (152-178 de milioane de dolari) din propriul buget prin acorduri bilaterale – o sumă despre care a spus că nu va dăuna în mod fundamental intereselor naționale ale Ungariei.

Pachetul de ajutor pentru Ucraina reprezintă una dintre prioritățile de top ale UE pe care Guvernul Ungariei le-a blocat sau amânat în ultimele luni. Unii oficiali de la Bruxelles suspectează că Budapesta își folosește dreptul de veto asupra pachetului de ajutoare ca pârghie pentru a face presiuni asupra blocului să dezghețe miliardele de euro destinate Ungariei, finanțare care a fost blocată din cauza scandalurilor de corupție ce au gravitat în jurul guvernării Orban.

Comisia Europeană recomandase miercuri ca miliardele de euro destinate Ungariei să fie înghețate, întrucât Guvernul de la Budapesta, condus de euroscepticul Viktor Orban, nu a reușit să adopte reformele necesare obținerii finanțării. În total, Comisia Europeană a recomandat înghețarea a 13,3 miliarde de euro.

MAI MULTE DETALII: Ungaria suferă repercusiuni majore de pe urma guvernării Fidesz. CE propune suspendarea unei finanțări de 13 miliarde de euro

Cele 27 de națiuni ale UE au termen până pe 19 decembrie să se decidă asupra propunerii Comisiei Europene. Guvernul maghiar și-a arătat dorința de a efectua reformele solicitate pentru a accesa fondurile extrem de necesare în condițiile în care economia Ungariei se luptă cu o monedă volatilă și o rată anuală a inflației de 21,1% – a treia cea mai mare din bloc.

Totuși, eforturile de la Bruxelles de a aduce Ungaria în conformitate cu standardele democratice ale UE nu au condus la o poziție mai conciliantă din partea Budapestei în cazul multe chestiuni. Orban a criticat vineri sancțiunile impuse de UE împotriva Rusiei pe fondul războiului la scară largă al Kremlinului contra Ucrainei, acuzând că aceste măsuri luate de Bruxelles sunt de vină pentru creșterea vertiginoasă a prețurilor. El s-a referit la oficialii UE care pledează pentru sancțiuni ca fiind „de partea războiului”.

Ungaria a amânat, de asemenea, ratificarea cererilor Suediei și Finlandei de a adera la NATO. Este singurul membru al alianței militare de 30 de membri, în afară de Turcia, care nu a votat pentru aprobare. Săptămâna trecută, Orban a promis că Legislativul Ungariei va organiza un vot de ratificare la începutul anului viitor.

Guvernul ungar s-a opus, de asemenea, eforturilor UE de a adopta o regulă de impozitare minimă a corporațiilor de 15%, propunere care necesită sprijin unanim din partea membrilor blocului. Orban a declarat vineri că va continua să blocheze măsura, descriind-o drept „o creștere a fiscalității care distruge locurile de muncă”.

„Ar duce la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă. Nu ne putem permite asta în Ungaria”, a zis acesta.

Economia Ungariei se bazează în mare măsură pe investițiile străine, în special de la producătorii germani de automobile, pe care îi ademenește cu o rată scăzută a impozitului pe profit de 9%. (sursa: The Independent)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare