joi, iunie 8, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneDefiniția eroismului: Ucrainenii care și-au pus viața în pericol pentru a proteja...

Definiția eroismului: Ucrainenii care și-au pus viața în pericol pentru a proteja copiii pe care rușii voiau să-i deporteze

Pe parcursul războiului purtat la scară largă împotriva Ucrainei, autoritățile ruse au deportat copii ucraineni în Rusia sau în teritoriile ocupate, scopul primordial fiind de a-i îndoctrina, de a le șterge pe cât posibil identitatea ucraineană. Ceea ce dorim să scoatem în relief de această dată sunt cazurile unor simpli cetățeni ucraineni care și-au pus în pericol viața pentru a proteja numeroși copii ce urmau să fie, la rândul lor, deportați de către ruși.

La câteva ore după ce Rusia a invadat la scară largă Ucraina, mai precis pe 24 februarie, personalul medical de la un spital de copii aflat în sudul țării a început să planifice în secret cum să salveze copiii.

Astfel, personalul spitalului regional de copii din orașul Herson a început să falsifice dosarele medicale ale orfanilor pentru a crea aparența că aceștia ar fi prea bolnavi pentru a fi mutați.

„Am scris în mod deliberat informații false că respectivii copii erau bolnavi și nu puteau fi transportați”, a spus medicul Olga Pilyarska, șefa secției de terapie intensivă.

„Ne-am speriat că (rușii – n.red.) vor afla, dar am decis să salvăm copiii cu orice preț”, a continuat aceasta.

Rușii au fost acuzați adesea că au deportat în masă copii ucraineni în Rusia sau în teritoriile ucrainene ocupate. Cel puțin 1.000 de copii din regiunea Herson au fost răpiți din școli și orfelinate, au transmis autoritățile locale. Locația lor este încă necunoscută.

Localnicii spun că ar fi fost deportați și mai mulți copii dacă nu ar fi existat eforturile unor simpli cetățeni care și-au riscat viața pentru a proteja și ascunde cât mai mulți copii.

La spitalul din Herson, personalul a inventat boli pentru 11 bebeluși abandonați ce se aflau sub îngrijirea lor, astfel încât să nu fie nevoiți să-i trimită la orfelinat, unde li s-ar fi atribuit documente rusești pentru a fi ulterior răpiți. Un copil a avut „sângerări pulmonare”, altul „convulsii incontrolabile”, iar altul a avut nevoie de „ventilație artificială”, a relatat Pilyarska despre dosarele medicale false.

La periferia orașului Herson, în satul Stepanivka, Volodymyr Sahaidak, directorul unui centru de reabilitare socială și psihologică, a falsificat documente pentru a ascunde 52 de copii orfani și vulnerabili. Bărbatul în vârstă de 61 de ani i-a plasat pe unii dintre copii în grija personalului său, alții au fost duși la rude îndepărtate, iar unii dintre cei mai mari au rămas cu el, a precizat acesta.

În timp ce Sahaidak a reușit să-i ferească de ruși, nu toți copiii au fost la fel de norocoși. În orfelinatul din Herson aproximativ 50 de copii au fost evacuați în octombrie și duși în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, au declarat pentru Associated Press mai mulți ucraineni ce stăteau în vecinătate, respectiv un agent de securitate.

„A venit un autobuz cu inscripția Z și au fost luați”, a spus Anastasiia Kovalenko, care locuiește în apropiere.

La începutul invaziei, un grup de ajutor local a încercat să ascundă copiii într-o biserică, dar rușii i-au găsit câteva luni mai târziu, i-au returnat la orfelinat, iar apoi i-au răpit, au spus localnicii.

La începutul acestui an, Associated Press a raportat că rușii au deportat copii ucraineni în Rusia sau în teritoriile deținute de aceștia, fără vreun consimțământ, i-au mințit că părinții nu-i caută, i-au folosit pentru propagandă, respectiv i-au repartizat în familii ruse și le-au dat cetățenie rusă.

Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank cu sediul la Washington, spune că oficialii ruși desfășoară o campanie de depopulare deliberată în părțile ocupate ale Ucrainei și deportează copiii sub pretextul unor scheme de reabilitare medicală și programe de adopție.

Autoritățile ruse au spus în repetate rânduri că mutarea copiilor în Rusia are scopul de a-i proteja de ostilități. Ministerul de Externe al Rusiei a respins afirmațiile conform cărora țara răpește și deportează copiii.

Avocatul poporului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, a supravegheat personal mutarea sutelor de orfani din regiunile Ucrainei controlate de rusi pentru a fi adoptați de familiile ruse. Ea a susținut că unora dintre copii li s-a oferit șansa de a se întoarce în Ucraina, dar au refuzat să o facă. Declarația ei nu a putut fi verificată independent.

Securitatea locală și națională, respectiv forțele de ordine îi caută pe copiii care au fost răpiți, dar încă nu știu ce s-a întâmplat cu ei, a declarat Galina Lugova, șefa administrației militare a Hersonului.

„Nu știm soarta acestor copii… nu știm unde sunt copiii din orfelinate sau din instituțiile noastre de învățământ, iar aceasta este o problemă”, a zis aceasta.

Deocamdată, mare parte din povara de a-i găsi și aduce acasă revine localnicilor.

În iulie, rușii au adus 15 copii din prima linie din regiunea din apropiere – Nicolaev – la centrul de reabilitare al lui Sahaidak, iar apoi i-au transferat în Rusia, a spus relatat acesta. Cu ajutorul străinilor și al voluntarilor, a reușit să le dea de urmă și să-i ducă în Georgia, a mai spus Sahaidak. Acesta nu a oferit mai multe detalii despre operațiune, de teamă să nu o pună în pericol, dar a spus că se așteaptă ca respectivii copii să se întoarcă în Ucraina în următoarele săptămâni.

Pentru unii, deportarea de copii de către Rusia a avut urmări neașteptate. În octombrie, când au existat semnale că rușii se retrăgeau, Tetiana Pavelko, o asistentă de la spitalul de copii, și-a făcut griji că aceștia vor lua bebelușii cu ei. Neputând să aibă copii, femeia de 43 de ani s-a repezit în secție și a adoptat o fetiță de 10 luni.

Ștergându-și de pe obraji lacrimile de bucurie, Pavelko a precizat că a botezat bebelușul drept Kira după un martir creștin. „Ea a ajutat oamenii, a vindecat și a făcut multe minuni”, a zis Tetiana. (sursa: The Independent)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare