joi, iunie 8, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneSUA o spun public în premieră: Hackerii care au legături cu Guvernul...

SUA o spun public în premieră: Hackerii care au legături cu Guvernul chinez au furat milioane de dolari din programele de sprijin derulate pe fondul pandemiei

Mai mulți hakeri ce au legături cu Guvernul de la Beijing au furat cel puțin 20 de milioane de dolari americani din programele de sprijin derulate în contextul pandemiei COVID, inclusiv fonduri de asigurări de șomaj din peste o duzină de state, a dezvăluit Serviciul Secret al SUA.

E prima fraudă derulată în contextul pandemiei de infractori cibernetici străini, sponsorizați de stat, în acest caz de China, pe care Guvernul SUA a recunoscut-o public.

Furtul fondurilor contribuabililor a fost comis de către gruparea de hackeri din Chengdu, cunoscută sub numele de APT41. Acest caz ar putea fi doar vârful aisbergului, potrivit celor spuse de mai mulți oficiali din sfera aplicăriii legislației, respectiv de experți în securitate cibernetică.

Oficialii și experții, cei mai mulți vorbind sub condiția anonimatului, au zis că și alte investigații federale privind frauda pandemică par să indice inclusiv hackeri străini afiliați unor state.

Serviciul Secret a menționat că există peste 1.000 de investigații în desfășurare care implică actori criminali transnaționali și autohtoni care fraudează programe de beneficii publice, iar APT41 este „un jucător notabil”.

Dacă Guvernul chinez a ordonat APT41 să jefuiască fondurile contribuabililor americani sau pur și simplu s-a făcut că nu vede acțiunea hackerilor, furtul în sine reprezintă o evoluție îngrijorătoare, au precizat mai mulți actuali și foști oficiali americani. Un înalt oficial al Departamentului de Justiție a descris situația ca fiind „periculoasă” și a spus că are implicații grave pentru securitatea națională.

Inclusiv până în 2020, când au apărut acele fonduri de sprijin pe fondul pandemiei COVID, hackerii din cadrul APT41, grupare care s-a înființat de mai bine de 10 ani, deveniseră deja „calul de bătaie” al operațiunilor de spionaj cibernetic de care beneficiază Guvernul chinez, potrivit celor semnalate de mai mulți experți cibernetici, respectiv de foști și actuali oficiali din cadrul mai multor agenții. Serviciul Secret a declarat că APT41 e un „grup de amenințări cibernetice, sponsorizat de statul chinez, care este foarte abil în a desfășura misiuni de spionaj și crime financiare pentru câștig personal”.

Ambasadorul Nathaniel Fick, șeful Biroului de Ciberspațiu și Politică Digitală al Departamentului de Stat, a declarat că spionajul cibernetic este o prioritate națională de lungă durată a Chinei, care vizează consolidarea poziției sale geopolitice.

„Statele Unite sunt ținta nr. 1, pentru că suntem concurentul numărul 1”, a declarat Fick pentru NBC News.

„Este o strategie cu adevărat cuprinzătoare, de mai multe decenii, bine gândită, bine dotată cu resurse, bine planificată și bine executată”, a mai zis Fick.

Experții și oficialii descriu modelul chinez de hackeri „sponsorizați de stat” ca pe o rețea de grupuri semi-independente care desfășoară activități contractuale în serviciul spionajului guvernamental. Guvernul chinez poate îndruma un grup de hacking să atace o anumită țintă. APT41, grup cunoscut și de firmele de securitate cibernetică ca Winnti, Barium și Wicked Panda, se potrivește modelului și este considerat a fi deosebit de prolific în comiterea de infracțiuni financiare. (sursa: NBC News)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare