vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneRegimul de la Teheran a condamnat la moarte un fotbalist iranian, pe...

Regimul de la Teheran a condamnat la moarte un fotbalist iranian, pe care-l acuză de „vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu”

Un fotbalist iranian a fost condamnat la moarte după ce a participat la protestele în cadrul cărora manifestanții au militat pentru drepturile femeilor.

În noiembrie, Amir Nasr-Azadani, în vârstă de 26 de ani, a fost arestat după ce a participat la recentele proteste iraniene și acuzat în legătură cu moartea unui comandant al Corpului Gărzii Revoluționare Islamice, potrivit The National News.

Un canal de televiziune de stat a difuzat ulterior filmări cu jucătorul și alte două persoane dând o mărturisire, ce se presupune a fi forțată de autoritățile represive, cu privire la moartea respectivului comandant. De fapt, Nasr-Azadani ar fi participat la proteste doar pentru scurt timp și a scandat fraze antiguvernamentale alături de alți manifestanți.

Nasr-Azadani este acuzat de o crimă cunoscută sub numele de moharebeh, care se traduce aproximativ prin „vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu”. Fapta în cauză se pedepsește cu moartea, iar National News a raportat că alți doi participanți la proteste au fost deja executați pentru aceeași acuzație.

FIFPRO, uniunea internațională a jucătorilor de fotbal profesioniști cu sediul în Țările de Jos, s-a pronunțat marți exprimându-și solidaritatea cu Nasr-Azadani și cerând retragerea imediată a acuzațiilor ce au fost formulate împotriva acestuia.

„FIFPRO este șocată și tulburată de informațiile potrivit cărora fotbalistul profesionist Amir Nasr-Azadani se confruntă cu execuția în Iran după ce a făcut campanie pentru drepturile femeii și libertatea fundamentală în țara sa. Suntem solidari cu Amir și solicităm anularea imediată a pedepsei sale”, a precizat FIFPRO pe Twitter.

Protestele au izbucnit la nivel național în Iran, după moartea în septembrie a tinerei de 22 de ani Mahsa Amini din cauza rănilor suferite în timp ce se afla în custodia „poliției morale” din Iran. Mahsa Amini a fost arestată în Teheran pentru că purta hijabul într-un mod necorespunzător cu normele fundamentaliștilor islamici.

Pe parcursul manifestațiilor care au urmat, multe femei și-au ars hijaburile și și-au tăiat părul în semn de protest față de regulile stricte ale Guvernului iranian. Potrivit New York Times, acestea sunt cele mai mari proteste din țară de la Revoluția Verde din 2009, atunci când președintele de la acea vreme, Mahmoud Ahmadinejad, a fost acuzat că a fraudat votul pentru a fi reales.

Până acum, peste 300 de protestatari au fost uciși de forțele de securitate care încercau să înăbușe demonstrațiile. Într-o scrisoare din noiembrie, majoritatea Parlamentului iranian a cerut ca protestatarii să fie pedepsiți aspru.

Nasr-Azadani a jucat trei sezoane în Persian Gulf Pro League, din 2015 până în 2018, ultimele două petrecându-le la Tractor Cultural Sports Economic Club în calitate de fundaș. Înainte de asta, între 2012 și 2015, a jucat la tineret pentru Sepahan S.C. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare