În pofida dificultăților actuale în realizarea unor cercetări sociologice asupra publicului rus – cetățenii fiind amenințați cu amenzi și trimiterea la închisoare dacă manifestă vreo formă de disidență, respectiv în cazul în care critică armata rusă – grupul susține că sondajele lor arată că, la zece luni de la începutul conflictului la scară largă, rușii nu mai acceptă ideea Kremlinului potrivit căreia războiul dus de țara lor împotriva Ucrainei decurge bine.
Leonid Volkov, șeful de cabinet al lui Navalnîi și președinte al ACF, a publicat pe Twitter rezultatele a două sondaje recente, efectuate în octombrie și noiembrie, arătând că numărul cetățenilor ruși care cred că „desfășurarea operațiunii militare” a Kremlinului în Ucraina este „mai degrabă de succes” a scăzut de la 23% la 14% într-o lună.
Numărul rușilor care consideră că războiul este „mai degrabă un eșec” până acum a crescut de la 10 la 14% din octombrie până în noiembrie. Marea majoritate a respondenților – până la 36% în octombrie și 41% în noiembrie – au ales să omită întrebarea, în timp ce mulți alții au spus că „nu sunt siguri” sau au declarat că este „prea devreme pentru a judeca”.
„Majoritatea nu este încă pregătită să descrie ce se întâmplă drept un eșec, ei încearcă să evite adevărul inconfortabil (prin răspunsuri precum „e prea devreme pentru a judeca”, „nu sunt sigur”, „prefer să nu răspund”), dar ce înseamnă asta de fapt?”, a scris Volkov.
„Puternica mașinărie de propagandă a Kremlinului funcționează 24/7 pentru a explica despre război că de desfășoară cu succes, conform planurilor înțelepte ale lui Putin. Și în mod clar nu reușesc să vândă această narațiune. Doar 1/7 dintre respondenți mai dau crezare narațiunii!”, a completat acesta.
„Înseamnă că ceilalți 6/7 sunt acum dușmanii lui Putin? Susținători ai lui Navalnîi? Bineînțeles că nu! Dar în sfârșit nu sunt pregătiți să cumpere orbește orice încearcă Kremlinul să le vândă. Sunt pregătiți să asculte alte narațiuni!”, a continuat Volkov, adăugând că acesta este un moment crucial pentru a vorbi cu publicul rus și a le oferi o sursă diferită de informații.
„Propaganda lui Putin a atins limita eficacității”, a mai zis Volkov.
„Este extrem de important să continuați să vorbiți cu rușii care caută narațiuni alternative”, a completat acesta.
Cât despre motivul pentru care publicul rus și-a pierdut încrederea în propaganda Kremlinului, ACF consideră că are legătură cu mobilizarea militară ordonată de președintele Vladimir Putin pe 21 septembrie, într-un context în care trupele ruse pierdeau rapid teritoriile ucrainene ocupate.
Aproximativ 64% dintre respondenții la sondajul ACF din octombrie au declarat că sunt pe cale să fie mobilizați, în timp ce 60% au spus acest lucru în noiembrie. Volkov crede că mobilizarea i-a determinat pe acești cetățeni să fie „conștienți de ceea ce se întâmplă de fapt” și i-a făcut să-și piardă încrederea în acea imagine de stabilitate pe care Kremlinul a promovat-o de zeci de ani.
Numărul respondenților care cred în superioritatea armatei ruse a scăzut la rândul său în ultimele luni. Potrivit lui Volkov, 35% dintre respondenții la un sondaj din august au considerat că nivelul armatei ruse este peste medie, în timp ce în noiembrie doar 20% dintre respondenți credeau că trupele moscovite sunt formate din „soldați intens antrenați” și înarmați cu „echipament avansat”.
Volkov a recunoscut că sondajele trebuie abordate cu prudență, deoarece rata de răspuns a participanților s-a diminuat de la începutul invaziei ruse la scară largă asupra Ucrainei și până în prezent.
„Oamenii sunt speriați. Rata de răspuns a scăzut. Sociologii ar trebui să se aștepte ca respondenții să dea răspunsuri ‘acceptabile din punct de vedere social’.”, a zis Volkov.
„Trebuie să existe o eroare sistematică uriașă în sondajele noastre, pentru că vorbim doar cu cei care nu închid atunci când un sondor îi sună de pe un număr necunoscut. Dar o facem în fiecare lună. Și eroarea sistematică ar trebui să fie aceeași în fiecare lună. Așadar, deși cifrele absolute trebuie luate în considerare cu o precauție extremă, credem în continuare că tendințele pe care le putem vedea sunt de încredere”, a explicat acesta.
ACF nu a pus niciodată întrebarea directă dacă respondenții au susținut sau nu „operațiunea militară specială” a Kremlinului în Ucraina, întrucât „nu se poate aștepta ca respondenții să răspundă sincer, deoarece sunt foarte conștienți de implicațiile pe care le-ar putea genera un răspuns ‘greșit’.”, a continuat Volkov. (sursa: Newsweek)