Ucraina a susținut că 400 de soldați ruși au murit de fapt ca urmare a atacului, iar imaginile publicate pe social media sugerau că respectiva clădire – cândva o școală ucraineană – a fost practic aplatizată.
Milbloggerii ruși au reacționat cu furie, nemulțumirea fiind îndreptată în mod deschis în mare parte asupra conducerii militare de la Moscova.
„Ceea ce s-a întâmplat în Makiivka este oribil”, a scris Archangel Spetznaz Z, un milblogger rus cu peste 700.000 de urmăritori pe Telegram.
„Cui i-a venit ideea de a plasa personal în număr mare într-o singură clădire?! Până și un prost înțelege că inclusiv dacă se lovește doar cu artilerie, vor fi mulți răniți sau morți”, a continuat acesta.
Între timp, Igor Girkin, un fost comandant al trupelor pro-ruse din estul Ucrainei, a declarat că sute de oameni au fost uciși sau răniți.
Politicienii ruși au vorbit la rândul lor despre incident, iar senatorul rus Grigory Karasin a cerut o „analiza internă exactă”.
Serghei Mironov, legiuitor și fost președinte al Senatului, Camera superioară a Parlamentului Rusiei, a cerut să se demareze răspunderea penală pentru oficialii care „au permis concentrarea personalului militar într-o clădire neprotejată” și pentru „toate autoritățile superioare care nu asigurau nivelul corespunzător de Securitate”.
Între timp, Andrey Medvedev, vicepreședintele Dumei orașului Moscova și jurnalist pro-Kremlin, a spus că autoritățile trebuie să prețuiască viețile rusești.
„Fie o persoană are cea mai mare valoare – și apoi se aplică pedepse pentru pierderile stupide de personal, precum în cazul trădării de patrie – ori s-a terminat cu țara!”, a scris Medvedev pe Telegram.
Moscova a recunoscut că zeci de soldați ai săi – 63 în total – au fost uciși ieri în urma unui atac ucrainean asupra locuințelor temporare.
Acest tip de anunț este extrem de neobișnuit pentru Rusia, care a recunoscut rareori victime în rândul trupelor sale – și chiar și în acele situații, cifrele prezentate sunt extrem de reduse.
De exemplu, atunci când Ucraina i-a scufundat crucișătorul emblematic de la Marea Neagră, Moskva, Rusia a raportat doar un deces.
Institutul pentru Studierea Războiului din SUA a precizat că Rusia, prin actuala abordare, „încearcă să deturneze vina pentru securitatea operațională deficitară asupra oficialilor Republicii Populare Donețk și a forțelor mobilizate”.
Oamenii legii din așa-zisa Republică Populară Donețk au declarat că atacul a avut loc deoarece forțele mobilizate din acea clădire au încălcat măsurile de securitate prin folosirea telefoanelor mobile, permițându-le astfel forțelor ucrainene să localizeze baza.
Între timp, ministrul adjunct de Interne al așa-zisei Republici Populare Lugansk, Vitali Kiselyov, a sugerat ca liderul separatiștilor pro-ruși din Donețk, Denis Pușilin, ar trebui să demisioneze.
Cu toate acestea, conducerea centrală a Rusiei s-a confruntat în continuare cu critici pentru decesele în cauză.
ISW a mai spus că „eșecurile militare profunde” vor complica eforturile președintelui Vladimir Putin de a liniști comunitatea rusă pro-război, care a devenit din ce în ce mai critică față de Kremlin. (sursa: Sky News)