joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneRusia a intensificat atacurile cibernetice împotriva Poloniei. Tipurile de activități desfășurate de...

Rusia a intensificat atacurile cibernetice împotriva Poloniei. Tipurile de activități desfășurate de hackerii Kremlinului

Un număr tot mai mare de incidente sunt identificate în spațiul cibernetic polonez, inclusiv atacuri efectuate de hackeri pro-ruși, a subliniat Stanislaw Zaryn, plenipotențiar al Guvernului de la Varșovia în domeniul securității spațiului informațional polonez. În decembrie, site-ul Camerei Inferioare a Parlamentului Poloniei (Seimul) a fost atacat de hackerii pro-ruși.

Potrivit lui Zaryn, viceministru coordonator al serviciilor speciale, atacurile cibernetice reprezintă atât răspunsul Federației Ruse la angajamentul Poloniei în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei, cât și o încercare de a destabiliza situația din țară.

„De la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, Polonia a fost o țintă constantă a activităților hibride ale Kremlinului, inclusiv a atacurilor în spațiul cibernetic. Recent, s-a intensificat activitatea ostilă împotriva Poloniei în spațiul cibernetic. Aceasta e o consecință a implicării noastre în sprijinirea Ucrainei aflate-n conflict. Prin acțiuni ostile în spațiul cibernetic, Rusia dorește să exercite presiuni asupra Poloniei, aliat-cheie al Ucrainei pe flancul estic al NATO”, a spus acesta.

Zaryn a remarcat că atât sectoarele guvernamentale, cât și companiile private, instituțiile mass-media sau utilizatorii obișnuiți devin ținta atacurilor de hacking. Într-un risc major se află entitățile din sectoare strategice, precum energia sau apărarea, a reliefat acesta.

Unele dintre aceste campanii ostile pot fi legate direct de activitățile grupurilor de hacking pro-ruse.

„Așa a fost cazul, de exemplu, cu recentul atac asupra site-ului Seimului polonez. Echipa CSIRT GOV care operează în Agenția de Securitate Internă a identificat probleme cu accesibilitatea site-ului sejm.gov.pl”, a explicat ministrul.

„Analiza datelor a arătat că inaccesibilitatea site-ului web a fost rezultatul unui atac efectuat de grupul pro-rus NoName057(16)”, a precizat Zaryn.

Atacul a avut loc la mijlocul lunii decembrie și a reprezentat „un răspuns la adoptarea de către Parlamentul polonez a unei rezoluții prin care Rusia este un stat care sponsorizează terorismul”, a continuat acesta.

„Astfel de incidente în spațiul cibernetic sunt o acțiune tipică de răzbunare a Rusiei ca răspuns la pașii nefavorabili întreprinși de alte țări pentru Federația Rusă. Grupurile de hacking ce au legături cu Kremlinul folosesc atacuri de tip ransomware, dDos sau phishing, iar obiectivul acțiunilor ostile coincide cu obiectivele unui atac hibrid: destabilizarea, intimidarea și diseminarea haosului”, a spus Zaryn.

Site-urile false, cum ar fi site-urile care dublează identitatea serviciilor și instituțiilor sunt, la rândul lor, folosite pentru acțiuni agresive. În primele zile ale lunii decembrie, echipa CSIRT GOV a primit informații despre înregistrarea unui site de phishing care uzurpa identitatea unui site guvernamental gov.pl.

„Din ce în ce mai mult, atacurile cibernetice sunt folosite și pentru a răspândi dezinformarea rusă, respectiv pentru a obține date și informații sensibile de către serviciile speciale ruse”, a adăugat Zaryn.

„O operațiune care se desfășoară simultan prin aceste două metode este campania GhostWriter. Ea presupune atacarea adreselor de webmail și a conturilor de social media ale personalităților publice din țările Europei Centrale și de Est, în principal din Polonia. Autorii acestei campanii încearcă să confiște resursele informaționale pentru a propaga dezinformarea rusă. În ultimele luni, această operațiune s-a concentrat pe acțiuni împotriva Poloniei”, a subliniat oficialul polonez.

Ca răspuns la amenințările cibernetice tot mai mari din Polonia, al treilea nivel de alertă CHARLIE-CRP este în vigoare. Un astfel de nivel de alertă ridicat – mai există doar o treaptă mai ridicată de nivel de alertă – a fost introdus pentru prima dată.

„Datorită amplorii tot mai mari a amenințărilor, spațiul cibernetic polonez este monitorizat în mod constant pentru a răspunde cât mai repede posibil evenimentelor periculoase”, a asigurat Zaryn. (sursa: The Warsaw Voice)

sursa foto: AICI

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare