miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneExpert maghiar: Viktor Orbán a sugerat calea Huxitului în spatele ușilor închise

Expert maghiar: Viktor Orbán a sugerat calea Huxitului în spatele ușilor închise

Un cunoscut expert maghiar în investiții, Viktor Zsiday, a analizat un discurs susținut la finalul anului 2022 de șeful Guvernului de la Budapesta. Premierul Ungar Viktor Orbán a vorbit despre provocările și oportunitățile noului deceniu la o cină de Crăciun, organizată de Fundația Széll Kálmán. Presa nu a avut acces la acest eveniment. Balázs Orbán, directorul politic al cabinetului premierului ungar, a împărtășit ulterior cuvintele lui Viktor Orbán unei publicații apropiate de Guvern. Analizând cuvintele lui Orbán, Viktor Zsiday consideră că mesajul șefului Guvernului de la Budapesta privitor la "scăparea" de alianța europeană poate însemna de fapt un Huxit.

Potrivit portfolio.hu, un site ce abordează teme ce țin de economia Ungariei, managerul Citadella Alap, Viktor Zsiday, a analizat pe blogul său cuvintele premierului Orbán. Zsiday a spus în analiza sa că a fost de acord cu Orbán cu privire la necesitatea unei intervenții hotărâte a statului în timpul crizei financiare globale din 2008. Cu toate acestea, el nu a fost de acord cu Orbán în legătură cu motivul pentru care Occidentul a optat pentru slăbirea legăturilor economice cu Estul. Zsiday a precizat că Occidentul a decis să facă acest lucru pentru că și-a dat seama că sistemul favorizează Estul. Ca urmare, s-a format un bloc estic și vestic.

Orbán a spus că alegerea unei tabere ar fi fost dezavantajoasă pentru Ungaria, deoarece ar fi devenit un stat periferic supus al Occidentului. Prin urmare, Guvernul a decis să transforme Ungaria dintr-o țară periferică într-o punte între Est și Vest. Așa poate deveni Ungaria o țară cu venituri mari, a subliniat premierul în discursul său.

A nu lua partea unei tabere înseamnă că legăturile Ungariei cu Occidentul se vor slăbi și ar putea duce la un posibil Huxit, a argumentat Zsiday pe blogul său. Cealaltă opțiune este transformarea UE dintr-o alianță politică într-un acord de liber schimb.

Zsiday a criticat argumentul lui Orbán privind atribuirea dezvoltării economice a ultimului deceniu comerțului și investițiilor din Est în Ungaria. El a spus că tendința s-a dezvoltat în anii 2010. Toate țările din regiunea Europei Centrale au făcut acest lucru. Cu toate acestea, redresarea Ungariei la 75% din media UE a rămas sub mediana regională (9% vs 13%). Zsiday a subliniat că Ungaria a alergat pe aceeași pistă precum concurenții săi regionali. Mai mult, și-a folosit forța de muncă ieftină, dar calificată, pentru a atrage investiții. Între timp, mulți unguri au părăsit țara pentru a lucra pentru salarii mai mari în statele vest-europene.

Prin urmare, dezvoltarea Ungariei poate fi mulțumită UE și nu Estului. Zsiday a mai susținut că, în cazul în care Ungaria părăsește UE, fluxul de investiții estice s-ar termina. Ungaria este interesantă pentru ei doar atât timp cât face parte din alianța occidentală și e membră a UE/NATO, a adăugat Zsiday. Un Huxit ar însemna o sinucidere economică, a avertizat acesta.

RTL Klub l-a întrebat pe șeful departamentului de presă al Orbán, ne referim la Bertalan Havasi, dacă evitarea blocului de Vest înseamnă părăsirea NATO sau a UE. Bertalan Havasi a spus că întrebarea este absurdă, deoarece Ungaria e membră hotărâtă a NATO și al UE, respectiv o adeptă a liberului schimb. (sursa: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare