vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneRaport: Tehnologia chineză de recunoaștere facială ajută Iranul să identifice femeile care...

Raport: Tehnologia chineză de recunoaștere facială ajută Iranul să identifice femeile care încalcă normele vestimentare aberante

Autoritățile iraniene s-ar fi folosit de noi tehnologii, provenite mai ales din China, pentru a facilita aplicarea codului vestimentar strict al regimului de la Teheran, fiind vorba despre normele fundamentalist islamice ce le vizează pe femei. Concret, regimul de la Teheran a extins utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială pentru a emite amenzi și alte sancțiuni pentru încălcarea regulilor.

„Mulți oameni nu au fost arestați de pe străzi. Au fost arestați din casele lor una sau două zile mai târziu”, a declarat Shaparak Shajarizadeh, care a fugit din Iran în Canada în anul 2018, asta după mai multe încălcări ale legilor stricte ale Iranului. Între timp, aceasta a devenit activistă.

Shajarizadeh se teme că regimul de la Teheran a început să folosească tehnologia de recunoaștere facială precum o armă, obiectivul fiind găsirea și pedepsirea femeilor care nu se supun legilor stricte referitoare la îmbrăcămintea și aspectul lor în public.

Temerile că Iranul ar putea folosi tehnologia au apărut la un an după ce un astfel de sistem a fost propus de parlamentarii iranieni. Apelurile lor au fost auzite de șeful agenției guvernamentale responsabile cu aplicarea legilor moralității, care într-un interviu acordat în luna septembrie a declarat că recunoașterea facială va fi folosită „pentru a identifica mișcările nepotrivite și neobișnuite”, respectiv în cazul „nerespectării legilor privind hijab-ul”.

Mahsa Alimardani, cercetător la Universitatea din Oxford, care-și axează activitatea pe libertatea de exprimare în Iran, consideră că există dovezi că tehnologia este deja utilizată. Vorbind pentru Wired, ea a citat mai multe rapoarte despre femei care au primit citații prin poștă pentru încălcări ale legii hijabului, deși acestea nu au interacționat cu forțele de ordine.

Chiar dacă ar putea exista și alte explicații pentru modul în care au fost identificate femeile care au încălcat legea, Alimardani a subliniat că regimul de la Teheran a petrecut ani de zile dezvoltând o bază de date biometrică a tuturor cetățenilor, care include scanări faciale.

De ani de zile, Iranul a folosit monitorizarea rețelelor sociale și supravegherea digitală automatizată pentru a aplica legile și a viza opozanții regimului, diminuând patrulele fizice care, de pildă, au declanșat anul trecut luni de proteste pe fondul morții Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, care a decedat în custodia poliției după ce a fost arestată pentru nerespectarea normelor aberante vestimentare impuse de regimul de la Teheran.

În timp ce Iranul a diminuat sau a abolit poliția morală pe fondul indignării, acest lucru a fost văzut de unii drept o victorie pentru activiști, dar alții au atras însă atenția că regimul islamist ar putea intensifica pe de altă parte utilizarea tehnologiei cu scopul de a umple golul lăsat.

Recunoașterea facială a devenit un instrument dorit de regimurile autoritare de pe tot globul în ultimii ani, dar nu toate țările au resursele necesare pentru a o implementa în mod eficient. Asta nu ar fi o problemă pentru Iran, care dispune de infrastructura tehnică pentru o supraveghere pe scară largă.

„Iranul este un caz în care există atât voința guvernamentală, cât și capacitatea fizică”, a declarat Cathryn Grothe, analist de cercetare la Freedom House.

Poate cel mai infam exemplu de utilizare pe scară largă a tehnologiei de recunoaștere facială este China, care a folosit de mult timp tehnologii similare pentru a-și urmări cetățenii și pentru a înlătura disidența. Regimul iranian ar putea beneficia de experiența chineză pentru a-și construi propriul program, achiziționând o mare parte din tehnologia sa de supraveghere de la compania chineză de camere și inteligență artificială Tiandy.

Tiandy este unul dintre cei mai mari producători de camere de securitate din lume, iar partea cea mai semnificativă a vânzărilor acestei companii este desigur în China, însă în ultimii ani pe pagina sa web au figurat drept clienți și Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice, respectiv alte agenții iraniene de poliție și guvernamentale.

Departamentul de Comerț al SUA a sancționat luna trecută Tiandy pentru rolul său în represiunea asupra musulmanilor uiguri din China și pentru utilizarea tehnologiei dezvoltate în SUA pentru a o vinde Corpului Gărzilor Revoluționare din Iran. La un moment dat, Intel, a fost una dintre companiile din SUA care vindeau tehnologie către Tiandy, dar a declarat luna trecută că și-a încheiat relația cu compania chineză.

Trebuie menționat că regimul iranian a folosit deja tehnologia, agenția de control a traficului din țară instalând sisteme de recunoaștere facială în 2020 pentru a emite amenzi în cazul încălcărilor normelor rutiere. Se pare că tehnologia a fost, de asemenea, folosită pentru a ajuta la aplicarea codului vestimentar al țării, femeile primind mesaje text care le avertizează să poarte hijab-ul în timp ce se află în vehicule.

Liderii iranieni au sugerat, totodată, implementarea de noi tipuri de sancțiuni pentru cei care încalcă regulile, aceștia considerând că tehnologia de recunoaștere facială îi poate ajuta să le aplice, reducând în același timp riscurile ca cetățenii să aibă interacțiuni negative cu poliția.

Mousa Ghazanfarabadi, care ocupă funcția de șef al comisiei parlamentare juridice a țării, a declarat anul trecut că sprijină sancțiunile care includ „amenzi financiare, respectiv excluderea de la serviciile sociale” în cazul încălcării normelor vestimentare.

„Folosirea camerelor de înregistrare a feței poate reduce prezența poliției. Drept urmare, nu vor mai exista ciocniri între poliție și cetățeni”, a spus acesta într-un interviu acordat presei iraniene. (sursa: Fox News)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare