Sondajul Universității din Londra, realizat în 30 de țări europene la fiecare doi ani, a constatat că respondenții au fost mai puțin dispuși să voteze pentru ieșirea din UE.
Cea mai mare scădere a sprijinului pentru exit a fost în Finlanda: în 2016-2017, 28,6% dintre respondenți erau în favoarea ieșirii din UE, dar în ultimul sondaj, realizat în perioada 2020-2022, doar 15,4% au s-au pronunțat în această direcție, ceea ce reprezintă o scădere de 13,2% a segmentului pro-exit.
În mod similar, scăderi accentuate au fost înregistrate și în Țările de Jos (de la 23% la 13,5%), Portugalia (de la 15,7% la 6,6%), Austria (de la 26% la 16,1%) și Franța (de la 24,3% la 16%). Sprijinul pentru exit a scăzut și în Ungaria (de la 16% la 10,2%), Spania (de la 9,3% la 4,7%), Suedia (de la 23,9% la 19,3%) și Germania (de la 13,6% la 11%), chiar dacă nu la fel de semnificativ precum în statele prim menționate.
Sprijinul pentru exit în cel mai recent sondaj a fost înregistrat în proporția cea mai semnificativă în Republica Cehă (29,2%), Italia (20,1%) și Suedia (19,3%), dar chiar și în aceste țări a scăzut cu 4,5 puncte procentuale, 9,1 puncte, respectiv 4,6 puncte în comparație cu cercetarea sociologică din 2016-2017. Exitul e cel mai puțin popular în Spania (4,7%).
Ultimii ani au fost marcați atât de negocierile anevoioase ale Marii Britanii privind părăsirea UE, dar și de tulburările politice care au urmat – cinci prim-miniștri în șase ani – iar problemele sale sociale și economice actuale au fost mediatizate intens pe continent și interpretate pe scară largă ca fiind cauzate cel puțin parțial de Brexit.
Ultima cercetare sociologică se suprapune totodată pe perioada pandemiei COVID și pe invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei, despre care experții sugerează că au determinat mulți cetățeni ai UE să vadă mai favorabil apartenența la blocul european. De asemenea, au determinat multe partide anti-UE, inclusiv din Franța și Italia, să abandoneze politicile privind exitul și să se pronunțe în favoarea reformei Uniunii Europene din interior.
Mathieu Gallard, directorul departamentului de cercetare al principalei firme franceze de sondaje, Ipsos, care efectuează în mod regulat sondaje de opinie la nivel european, a declarat că datele acestei cercetări sociologice reflectă un „adevărat colaps” al sprijinului în mai multe țări pentru părăsirea UE.
Gallard a precizat că scăderea sprijinului pentru exit a rezultat cel mai probabil dintr-un „efect cumulativ care combină atitudinea UE față de diferitele crize din ultimii ani, moderația dreptei radicale în ceea ce privește ieșirea din UE și numeroasele vicisitudini ale Brexit-ului”.
Sondajul a mai constatat că atașamentul emoțional al respondenților față de Europa a crescut între 2016 și 2022 în majoritatea statelor membre. Rugați să evalueze cât de atașați s-au simțit de blocul european pe o scară de la 0 la 10, 54,9% dintre respondenții portughezi au dat răspunsuri între 7 și 10 în ultima cercetare sociologică, față de 41,5%, cât a fost rezultatul în 2016-2017.
Atașamentul emoțional puternic față de Europa a crescut în Finlanda la 58,7% de la 46%, în timp ce în Ungaria – angajată într-o dispută din ce în ce mai acerbă privind statul de drept cu Bruxelles-ul – a crescut de la 60% la 70,3%. În Italia, atașamentul emoțional puternic față de Europa a crescut de la 37,2% la 44,3%, iar în Franța de la 44% la 48,8%. Germania și Spania au rămas stabile.
Un sondaj al Centrului de Cercetare Pew, realizat pe 10 state membre ale UE, efectuat în primăvara anului trecut, a constatat, de asemenea, că marea majoritate din aproape fiecare țară chestionată au avut o opinie în general favorabilă asupra blocului, o medie de 72% văzând UE într-o lumină favorabilă, comparativ cu 26% care au o opinie în general defavorabilă.
Datele sondajului Universității din Londra au arătat, totodată, că sprijinul pentru rămânerea în UE – excluzându-i pe cei care au spus că nu pot / nu vor vota, că nu știau în ce mod vor vota sau că nu vor vota complet sau valid – a crescut în fiecare stat membru pentru care au fost disponibile date comparabile. Datele ultimului sondaj au variat de la un minim de 70,8% în Republica Cehă la un maxim de 95,3% în Spania. (sursa: The Guardian)