marți, aprilie 22, 2025

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAbsolvenții SNSPA solicită retragerea inițiativei universității de a-l nominaliza pe președintele Donald...

Absolvenții SNSPA solicită retragerea inițiativei universității de a-l nominaliza pe președintele Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace

Comunitatea de absolvenți ai Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), alături de alți susținători, a formulat o scrisoare deschisă adresată conducerii universității și rectorului Remus Pricopie, solicitând retragerea inițiativei de nominalizare a președintelui american Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace.

Redăm conținutul integral:

„În cursul zilei de astăzi, 13.03.2025, SNSPA a comunicat public faptul că „a hotărât declanșarea procedurilor pentru nominalizarea lui Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, pentru Premiul Nobel pentru Pace”. Prin această scrisoare deschisă, în calitate de membri ai comunității alumni ai SNSPA, dar și ca susținători ai valorilor democratice, păcii și drepturilor omului, ne afirmăm stupoarea, profunda indignare și disocierea față de această decizie, pe care o considerăm contrară principiilor fundamentale statuate în Carta SNSPA și promovate, în alte contexte, de către universitate și majoritatea covârșitoare a membrilor săi.

Justificarea nominalizării la Premiul Nobel pentru Pace trebuie să fie fundamentată pe o bază solidă de dovezi empirice cu privirea la activitatea persoanei în cauză, mai ales atunci când vine de la un colectiv universitar specializat în relații internaționale și în științe politice și sociale. Care este palmaresul lui Donald Trump în privința păcii și războiului? În primul mandat, printre altele, a menținut trupele americane în războiul din Afganistan, totodată escaladând războiul prin creșterea prezenței militare la începutul mandatului său și creșterea numărului de bombardamente aeriene, ducând la cel mai mare număr anual de victime din rândul civililor înregistrat de la începutul războiului. A sprijinit furnizarea de arme către Arabia Saudită în războiul din Yemen, chiar prin blocarea unor măsuri adoptate cu sprijin democrat și republican. A escaladat semnificativ practica atacurilor cu drone în state cu care SUA nu se afla în conflict. A retras SUA din multiple acorduri internaționale ce vizau controlul armamentului, observații aeriene reciproce sau acordul nuclear iranian, escaladând astfel tensiunile de securitate și probabilitatea declanșării unor noi războaie, inclusiv nucleare. În cele sub două luni ale noului său mandat, printre altele, a declarat că nu exclude o invazie militară a Groenlandei și Panama, a amenințat că va anexa Canada ca al 51-lea stat american, mai multe surse afirmând că i-a comunicat prim-ministrului canadian faptul că nu recunoaște granița actuală dintre cele două state, a declarat cartelurile de droguri mexicane drept organizații teroriste, deschizând posibilitatea atacării cu drone a acestora pe teritoriul suveran mexican, a propus un plan pentru viitorul Fâșiei Gaza bazat pe expulzarea forțată a locuitorilor palestinieni. Contrar poziției adoptate în comunicatul SNSPA, se poate afirma în mod rezonabil că declarațiile și acțiunile de mai sus, dar și altele, au înrăutățit arhitectura securității europene și globale, amplificând îngrijorările cu privire la declanșarea unor noi conflicte regionale sau chiar mondiale în următorii ani.

Nominalizările la Premiul Nobel pentru Pace pot fi făcute de nouă categorii de persoane, enunțate explicit aici. Printre aceste categorii nu se numără universități, dar se numără „profesori universitari, profesori emeriți și conferențiari din domeniile istorie, științe sociale, drept, filosofie, teologie și religie; rectori ai universităților și director de universități (sau echivalentul lor)”. Dacă în urma unei evaluări a parcursului diplomatic a lui Donald Trump există o dorință a unui rector sau a unei persoane eligibile conform listei de mai sus de a-l nominaliza pe acesta la Premiul Nobel pentru Pace este, desigur, liber să o facă, însă considerăm că demersul unei universități în acest sens nu este nici regulamentar și nici legitim fără o consultare de amploare a comunității universitare, comunitate din care fac parte atât actualii studenți, cadrele didactice, personalul  administrativ precum și membrii alumni ai acesteia. Cum nicio astfel de consultare nu a avut loc, solicităm retragerea inițiativei SNSPA de a-l nominaliza pe Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace.”

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare