marți, aprilie 22, 2025

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticFamilia suveranității aberează la unison

Familia suveranității aberează la unison

Nici nu am apucat să ne revenim din mahmureala bucuriei că am scăpat de celebrul Călin Georgescu și că, măcar în acest mandat, nu ne mai întâlnim cu el pe buletinele de vot, că a venit o știre pe cât de amuzantă, pe atât de enervantă. Nu degeaba spune românul „scapi de dracu, dai de ta-su”. George Simion și Anamaria Gavrilă, susținătorii înverșunați ai nearestatului, au decis să „răzbune” nedreptatea care l-a lovit pe „tatăl politic” și să se înscrie împreună pentru a face dreptate și pentru a pregăti terenul revenirii lui. Ba mai mult, unul dintre ei se va retrage pe parcurs, au ei o înțelegere „secretă” și, totodată, „logică”.

Cine sunt cei doi „noi” candidați? Nu sunt chiar așa de noi. Niciunul dintre ei n-au stat departe de camerele de filmat și au rămas în memoria colectivă cu diferite momente demne de un politician suveranist și apărător de patrie cu iz estic. Oricum, din acest punct de vedere chiar stau liniștit, sunt sigur că fiecare va spune suficiente despre sine, dovadă fiind că încă din prima zi au început să dea cu bâta-n baltă.

George Simion, unul dintre cei mai notorii politicieni din noua clasă, este prea cunoscut pentru toate ieșirile lui și pentru toate derapajele comportamentale demne de un băiat de la peluză. În anul 2024 și-a lansat prima candidatură la prezidențiale cu un discurs pe care și Ceaușescu ar fi fost invidios. A promis apartamente la 35.000 de euro și un contract despre care mi-ar plăcea să vorbim și în contextul alegerilor de anul acesta. Din păcate pentru el, totul s-a terminat fiind votat de 13,86% dintre alegători… dacă respectivele voturi au fost toate ale lui.

Anamaria Gavrilă, probabil nu la fel de cunoscută ca „fratele” său politic, a fost suficient de promovată de când cu nearestatul de Călin Georgescu. Ea a intrat în Parlament, în 2020, fiind pe listele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), dar l-a părăsit în 2023, când a înființat Partidul Oamenilor Tineri (POT). Trecând cu vederea glumele legate de numele partidului său, este probabil ca lumea să-și amintească de ea și prin faptul că și-a băgat familia în politică prin intermediul partidului pe care îl conduce. În „cariera” sa politică s-a împotrivit la tot ce era posibil, a contestat legea contra dronelor rusești, a votat împotriva unei rezoluții prin care politicienii să fie urmăriți penal pentru anumite declarații făcute în timpul mandatului și câte și mai câte. Mai mereu este cu religia după ea, afirmând, anul trecut, că ține post de trei zile doar cu apă după ce POT intră în Parlament.

Atât în 2020, cât și în 2024, a candidat la funcția de primar al municipiului Deva, actualmente fiind deputat de Hunedoara din partea POT. Chiar dacă presa națională nu prea a scris despre ea, a avut grijă să-și facă singură o imagine în vastul univers al internetului. În cadrul unui protest pro-Georgescu din București, aceasta a fost surprinsă într-un conflict cu forțele de ordine. Cu toate astea, în social media a ajuns o imagine în care ea atingea pe braț un jandarm, alături de un mesaj prin care se transmitea că aceștia sunt alături de demersurile suveraniștilor protestatari.

Chiar dacă uneori nu pare, CV-ul ei este unul bogat, dar cu toate astea sunt și câteva semne de întrebare despre care mi-ar plăcea să aflu mai multe. Pentru o perioadă de aproximativ trei luni a făcut facultate atât în România, la Timișoara, cât și în Germania, la Regensburg. Ba chiar mai mult, pentru un an și câteva luni, Anamaria a făcut naveta între München și Regensburg, între facultate și serviciu. Drumul de la un oraș la altul durează aproximativ 90 de minute, deci aproximativ trei ore dus-întors. Adăugând și un program de măcar patru ore la muncă, deja sunt șapte ore din zi. Îmi doresc să greșesc, dar momentan sunt doar sceptic în privința corectitudinii acestor date. Tot conform CV-ului, candidata la prezidențiale este antreprenor. Aceasta a fondat o companie, în Germania, prin care oferă servicii imobiliare. Din păcate, respectiva societate este mai fantomatică decât diploma de Bac a lui Ciolacu. Cât încă așteptăm diploma lui, poate ne prezintă ea un CV mai coerent și mai concret, că mie unul îmi este greu să înțeleg cum a reușit toate suprapunerile și cum, dacă este totul adevărat și aberez eu, s-a decis să renunțe la viața bună pentru a intra în politica din România.

Și era să uit, oare a aflat între timp ce este un soroșist? Nu de alta, dar am reușit cu greu să urmăresc jumătate din podcastul celor de la HotSpot, în care a fost invitată, și părea cam debusolată în legătură cu acest termen pe care chiar ea l-a folosit în mai multe rânduri.

De altfel, într-un interviu acordat la Realitatea Plus, imediat după ce și-a anunțat candidatura la prezidențiale, aceasta a susținut: „În primul și în primul rând eu nu sunt aici pentru acest lucru acum. Acum este despre a reveni la turul doi, despre ordinea constituțională și de a arăta ridicolul de a interzice un candidat doar pentru că cealaltă parte nu poate veni cu un candidat care să-l contracareze și să câștige.” Poftim? Ridicol cred că este tot ce se întâmplă azi în politică. Cu părere de rău, dar dacă este numit un președinte, nu se poate reveni la mult râvnitul Tur 2.

Nu vă supărați, dar dacă tot nu vrei să ajungi președinte și oricum ai de gând să te retragi, de ce te mai înscrii? Nici nu era nevoie de articole în presă sau alte lucruri prin care să ne demonstrezi că semnăturile necesare sunt făcute pe genunchi, la propriu.

Avea dreptate cine spunea că „prostul nu-i prost destul dacă nu-i și fudul”. Este noaptea minții că ți se pare normal să falsifici semnături la gura metroului în timp ce ești live pe TikTok. Cred că marile televiziuni ar trebui să amaneteze echipamentele de sute de mii de euro și să cumpere câte un telefon la reporteri. Să mutăm totul pe TikTok, e mai ieftin și mai… Înțeleg că se primesc bani pentru campanie de la bugetul de stat, dar nu eram noi în dictatură și voi o salvați? Unde, Doamne iartă-mă, e logica? Statul e cel mai rău, bolnav și corupt, dar totuși să ne dea și nouă ceva acolo, așa, de-o măslină.

Efectiv, toată lumea se contrazice și spune aberații pe care nu le mai cred nici cei mai absurzi susținători ai nearestatului. Ce mai este aia constituție? Acum ne plângem de îngrădirea libertăților, de dictatură, de cine mai știe ce minune pe care a spus-o cineva în online sau la Realitatea Plus. Dar până la urmă, degeaba ne agităm, ăștia câțiva, oricum liderul suprem, Călin Georgescu, nu crede că o femeie este în stare să conducă o țară.

MIRCEA Ungureanu
MIRCEA Ungureanu
Absolvent al Facultății de Teatru și Televiziune, secția Cinematografie, și cu un masterat la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, secția Publicitate, Mircea Ungureanu și-a desfășurat activitatea, de-a lungul anilor, în zona vizuală a presei. În 2023, a făcut trecerea spre cealaltă perspectivă, lansând ziarul online de artă arthood.ro.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare