joi, iunie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInterviuPrimul lungmetraj regizat de celebra actriță Catrinel Menghia a avut premiera la...

Primul lungmetraj regizat de celebra actriță Catrinel Menghia a avut premiera la RCW: “Mi-am propus să provoc publicul, să-l fac să reflecteze asupra nebuniei, iubirii și condiției umane”

Una dintre cele mai cunoscute actrițe la nivel internațional, Catrinel Menghia, pășește în spatele camerelor, în calitate de regizor, cu filmul “Girasoli”, producția cinematografică care a avut premiera în Italia și în România, în cadrul secțiunii ACT – cinema & theatre festival a Romanian Creative Week, cel mai mare eveniment din UE dedicat industriilor creative.

Una dintre cele mai cunoscute românce, cu o experiență vastă în industria cinematografică din Italia, Catrinel Menghia s-a retras din actorie în 2020 pentru a petrece mai mult timp cu familia. În perioada pandemiei, și-a dedicat timpul scrisului, publicând ulterior cartea “Non avevo gli occhi azzurri” la editura Newton Compton Editori, pe care speră să o aducă și pe piața locală. “Pandemia în Italia a avut o amprentă destul de puternică la nivel psihologic și nenumărate au fost provocările, deciziile și schimbările făcute: m-am mutat la țară parțial și m-am apucat de studiat regie. Obiectivul meu era sa rămân în această zonă artistică, dar nu în fața camerelor de luat vederi, ci în spate, iar proiectele să le filmez unde și când doresc”. Ulterior, a câștigat un concurs pentru creația unui spot publicitar online pentru brandul de bijuterii Bulgari, pe care l-a și regizat. După scurtmetrajul “Ossa/ Bones“, în cadrul căruia a colaborat cu Daniele Testi, participarea la ediția de anul acesta a Romanian Creative Week marchează debutul său în lungmetraj: “Mi-am făcut curaj și m-am apucat de primul meu proiect de lungmetraj care va avea premiera la nivel mondial”.

“Girasoli”, care a avut premiera la Baia Turcească pe data de 25 mai, urmărește povestea relației dintre infirmiera Anna și pacienta Lucia, diagnosticată cu schizofrenie, acțiune desfășurată în anul 1963. Pentru acest nou proiect, Catrinel s-a inspirat din propria familie. “Timp de douăzeci de ani am trăit în familie trauma mătușii mele, sora mamei, de care sunt foarte atașată. Aceasta, după un șoc emotiv foarte puternic, s-a îmbolnăvit și a devenit, în timp, sclava propriei minți. Continui să cred că boala mintală este una dintre cele mai grele, întrucât nu ai deloc control asupra ta. Schizofrenia mătușii este ceva ce am studiat mult timp și despre care am vrut sa povestesc”. De asemenea, prin cele două personaje principale, regizoarea a vrut să transmită că, în ciuda oricăror adversități, dragostea poate înflori. “<Girasoli> este o declarație de speranță, o invitație de a privi dincolo de dificultăți și de a găsi lumina chiar și în cele mai întunecate locuri. Mi-am propus să provoc publicul prin acest film, să-l fac sa reflecteze asupra nebuniei, iubirii și condiției umane”, a mai povestit ea. 

Noul proiect al artistei a fost lansat concomitent în România și Italia, două țări în care Catrinel a crescut și s-a maturizat profesional. Despre România, respectiv despre lumea cinematografică, artista spune: “mi se pare adultă, specială, din ce în ce mai diversă. Mi se pare că e mult mai “stăpână pe sine”, că își aparține”. În România, potrivit acesteia, producțiile au bugete mici, însă “nu trebuie să uităm că mulți regizori români au fost premiați în ultimul deceniu și nu numai, în cadrul mai multor festivaluri internaționale (…) Am filmat în jur de 15 filme străine, dar experiența de muncă cea mai frumoasă a vieții mele cu siguranță a fost cea din România”, conchide ea.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare