Despre noi

Povestea noastra

Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “.

Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate.

Povestea noastra a început în SUA, când, în cadrul unui program de schimb de experiență, jurnalista Carmen Dumitrescu, fondatoarea proiectului, a aflat despre proiecte similare ale unor jurnaliști freelanceri din state cu democrații consolidate.

La întoarcerea în România, chiar la debutul pandemiei de coronavirus, jurnalista a aflat despre o situație de trafic de influența la un spital din Baia Mare, pe care jurnaliștii locali nu-l puteau aborda, de teama reacției revanșarde a protagonistului situației. Scriind articolul, fără o astfel de teamă, a constatat că reacțiile au fost explozive și protagonistului articolului i s-a făcut dosar penal.

Atunci a fost clar că e nevoie de o publicație care să țină legătura cu jurnaliștii din local și să scrie lucruri pe care ei se tem să le abordeze, de teama consecințelor la nivelul acela.

Astfel, în luna octombrie a anului 2020 s-au finalizat documentele pentru înființarea publicației și de la începutul anului 2021 s-a pornit activitatea.

Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență.

Carmen Dumitrescu și-a început activitatea de jurnalist de investigație în județul Teleorman, unde a realizat numeroase anchete legate de corupția din județ într-o perioadă în care era destul de dificil să descoperi și să publici dezvăluiri despre cei mai puternici oameni din România la acea dată. Ulterior, a devenit colaborator al mai multor instituții media centrale, precum Mediafax, Europa FM sau G4Media. A absolvit programul de cercetare și investigație „Edward R. Murrow” în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii „Presă Locală”. Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului „Romanian Women of Courage” în anul 2019. A publicat investigații numeroase legate de corupție, trafic de persoane, spălare de bani și crimă organizată. A participat la traininguri de specializare în aceste domenii dedicate jurnaliștilor de investigație, organizate de FreedomHouse și de fundația Fundația Hanns Seidel – România, în colaborare cu Centrul Rațiu pentru Democrație. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea „Cei care nu mint”.