luni, martie 18, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneVerificarea tezei de doctorat a lui Sorin Cîmpeanu rămâne un mister. Emilia...

Verificarea tezei de doctorat a lui Sorin Cîmpeanu rămâne un mister. Emilia Șercan: „Nu poți include atâtea șopârle în lege decât dacă ai un interes direct”

A trecut un an de când ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că e un „decident responsabil” și, prin urmare, cere el însuși verificarea propriei teze de doctorat de către universitatea care i-a acordat-o și de CNADTCU. Nici până acum nu s-au primit răspunsuri la întrebările jurnalistei Emilia Șercan pe această temă, însă, după cum știm, legile educației s-au modificat în favoarea plagiatorilor. Jurnalista Emilia Șercan pune, în acest context, întrebarea legitimă: care e interesul direct al lui Cîmpeanu în a salva plagiatorii?

Anul trecut, Sorin Cîmpeanu a anunțat clar că cere el însuși ca teza de doctorat să-i fie verificată, pentru a elimina orice suspiciune legată de probitatea sa morală în a fi un bun decident și un ministru al Educației fără pată.

Considerând că un decident responsabil nu poate promova decizii pe care nu le poate susține prin exemplul personal, vineri, 13 august, am sesizat Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București cu solicitarea de analiză/verificare a conformității propriei teze de doctorat”.

De atunci și până acum, jurnalista Emilia Șercan a solicitat atât Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, cât și Ministerului Educației și CNADTCU să spună care sunt concluziile trase în urma verificării tezei de doctorat a lui Sorin Cîmpeanu, însă, deși a trecut un an, răspunsurile se lasă în continuare așteptate. Și cum, între timp, ministrul Cîmpeanu a modificat Legile Educației într-un spirit favorabil celor care plagiază și a eliberat CNADTCU de orice atribuție în domeniul demonstrării plagiatelor. În consecință, acum jurnalista ridică, în mod ferm, problema interesului direct pe care Cîmpeanu l-ar putea avea într-o astfel de ecuație.

Ei bine, în acest an scurs în care USAMV trebuia să îi verifice teza, dublul academician, maestrul fumigenelor și cel mai abil apărător al plagiatorilor s-a ocupat de construirea noii legi a învățământului superior. Pe lângă prevederile care fac imposibil de sancționat plagiatorii, care au fost expuse deja public, am mai descoperit și eu altele două: Cadrele didactice universitare sau cercetătorii care au încălcat normele de etică profesională, inclusiv cei care au plagiat, nu mai pot fi dați afară din învățământului superior. Acestora nu li se mai poate desface contractul de muncă pe motive disciplinare, așa cum prevede actuala Lege a educației nr. 1/2011, la art. 318.

În contrapartidă, în cazul studenților care au încălcat normele de etică profesională, proiectul lui Cîmpeanu prevede exmatricularea la art. 160, lit. c.
De asemenea, cadrele didactice universitare sau cercetătorii care au încălcat normele de etică profesională nu mai riscă să li se retragă titlului didactic universitar sau gradul de cercetare obținut prin fraudă și nu mai riscă nici retrogradarea. Cealaltă prevedere este includerea instanțelor în procesul de retragere definitivă a unui titlul de doctor, ceea ce lungește retragerea efectivă a unui titlu cu câțiva ani de zile, timp în care, de exemplu, un profesor universitar poate preda în continuare și chiar ieși la pensie. Toate mârșăviile din proiectul legii învățământului superior incluse de dublul academician Cîmpeanu NU au cum să fie făcute pentru că îi pasă exclusiv de impostori. Pur și simplu nu poți include atâtea șopârle în lege decât dacă ai un interes direct.”, precizează Emilia Șercan.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare