luni, aprilie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticRemus Pricopie, despre alegerea secretarului general al NATO: "Nu există absolut nicio...

Remus Pricopie, despre alegerea secretarului general al NATO: „Nu există absolut nicio voce împotriva președintelui Iohannis, dar există câteva voci importante împotriva premierului Rutte”

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a făcut în aceste zile referire la un subiect important pentru România, și anume candidatura lui Klaus Iohannis la NATO. Deși s-au făcut multe declarații până acum pe această temă, Pricopie spune că unele aspecte au fost omise în discuțiile publice legate de subiect, iar una dintre ele este aceea că președintele României este bine perceput pe plan extern și că șansele lui de a ajunge secretar general al NATO sunt substanțiale, indiferent de vocile opoziției din România.

Remus Pricopie amintește faptul că aici nu e vorba de o competiție clasică, precum acelea cu care suntem noi obișnuiți, în care câștigă cel care are cea mai mare susținere, ci una în care toată lumea e favorabilă unui candidat. În acest context, rectorul SNSPA arată că împotriva lui Iohannis, la nivel internațional, nu există voci contestatare. Nu același lucru se poate spune despre contracandidatul său.

„Evident că toate statele membre au responsabilitatea votului pe care îl acordă, dar eu sesizez un lucru pe care puțin l-au menționat public până acum: nu există absolut nicio voce împotriva președintelui Iohannis, dar există câteva voci importante împotriva premierului Rutte. Atenție, mă refer la persoană, la candidatul Rutte. În ceea ce îl privește pe președintele Iohannis, argumentele domniei sale, care de fapt sunt argumentele României… Atenție, aici a apărut în spațiul public ideea că Iohannis e interesat de ceva anume. Nu, eu cred că România este interesată să joace un rol important când e vorba de apărarea noastră, iar tema aceasta a NATO și a rolului flancului estic în NATO este mult mai veche. Datează de când am avut summit-ul NATO la București, în urmă cu 16 ani„, a punctat Remus Pricopie pentru PSNews.

Într-o postare din social-media pe aceeași temă, Remus Pricopie spune că se aștepta la o mai mare susținere a lui Iohannis din interiorul țării. Sigur, nu din partea AUR, dar măcar din partea opoziției democratice și a presei. Și asta pentru că miza nu e una oarecare, ci chiar intrarea României în liga mare a politicii internaționale.

Unii dintre noi, inclusiv lideri de opinie și jurnaliști, sunt poate mai puțin obișnuiți cu inițiative de acest calibru. Suntem, poate, tributari unei gândiri pe care ne-am tot dezvoltat-o în ultimele decenii, aceea de a considera că România participă periferic la strategii politice de amploare, că nu este parte a deciziei și nu se implică în „jocul celor mari”. Este o posibilă explicație pentru tendința unora de a subestima valoarea strategică a candidaturii lui Klaus Iohannis la șefia NATO.

România are o carte pe care o joacă. Dacă ne dorim cu adevărat să fim acolo, la masa deciziilor, atunci ar trebui să renunțăm la stereotipurile și prejudecățile despre noi ca țară, ca națiune. Ar trebui să conṣtientizăm faptul că trecerea de la „think small” la „think big” se face cu paṣi hotărâṭi, nu cu ezitări ṣi evocarea permanentă a neputinṭei.

Nu mă aṣtept ca cei de la AUR să contribuie la acest demers, dar sunt surprins să constat că unii politicieni din opoziṭie – ca de exemplu, Cătălin Drulă- sunt incapabili să vadă jocul geopolitic mai larg ṣi interesul României, cu toate ramificaṭiile sale, dincolo de simpla obṭinere a unei poziṭii într-o organizaṭie internaṭională.” – mai scris acesta.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. De ce Iohannis si nu Dancila? Cel putin Dancila nu si-a inceput mandatul impotriva PSD si nu s-a dus sa se filmeze cu barca sa zica ca n-a gasit nici o drona cand chiar cazuse drona la noi in tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare