vineri, noiembrie 8, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiAmenințări în cadrul anchetei INVESTIGATORIA legată de licitațiile de la Ministerul Mediului:...

Amenințări în cadrul anchetei INVESTIGATORIA legată de licitațiile de la Ministerul Mediului: “Ai deranjat, ai să descoperi singur pe cine”

La sfârșitul lunii iulie, INVESTIGATORIA publica o primă parte a unei anchete legate de felul în care se aranjează licitațiile la Ministerul Mediului pentru fondurile de vânătoare. Și, deși sunt mai multe spețe de același fel, noi ne-am concentrat asupra unui caz al unui fond de vânătoare din Vrancea, unde am avut surse credibile, care ne-au determinat să începem ancheta. La câteva zile după publicarea celor două părți ale anchetei, una dintre sursele noastre ne-a mărturisit că a primit și amenințări. Ele nu se rezumă doar la “deranjul” produs de apelul la instanță, ci chiar la o potențială agresiune fizică. Iar cel care amenință nu e la primul derapaj, pentru că vorbim despre un consilier județean care a scris pe Facebook anul trecut că, dacă era în Franța, Clotilde Armand ar fi fost “răpită și violată zile în șir”.

Ca să facem un rezumat al situației, ancheta INVESTIGATORIA s-a referit la problema fondului de vânătoare 15 Căldări din Vrancea, unde o sentință judecătorească executorie care impunea suspendarea procedurilor de licitație pentru acel fond de vânătoare a fost încălcată, ministerul organizând licitația publică pentru atribuirea dreptului de gestionare al fondului cinegetic, iar câștigătorul licitației care apare în documente e Asociația Cinegetică DACIA a fostului director al Gărzii Financiare, Sorin Florea, personaj important în câteva dosare ale DNA legate de șpăgi și de dezvăluirea unor informații nedestinate publicității.

Reacția Ministerului Mediului

Ministerul Mediului ne-a răspuns la solicitarea făcută în baza legii 544 privind accesul la informațiile de interes public la câteva zile după publicarea celei de-a doua părți a anchetei de presă, motivând că, deși licitația s-a ținut, fondul nu a fost atribuit și în fapt.

Răspunsul Ministerului Mediului la solicitarea INVESTIGATORIA

Cu toate acestea, în documente, câștigător al licitației figurează Asociația DACIA.

“Prin Referatul de aprobare nr. DMRC/159701/BT/18.01.2022, postat pe site-ul MMAP în aceeași dată, au fost aprobate rezultatele finale privind atribuirea prin licitație publică a unor fonduri cinegetice. Prin acest referat, având în vedere adresa Direcției Juridice nr. DJ/206899/21.12.2021 referitoare la suspendarea procedurii de atribuire prin licitației publică a fondului cinegetic nr. 15 Căldări, s-a propus de către DMRC și s-a aprobat de către conducerea ministerului ”amânarea aprobării rezultatelor finale, pentru fondul cinegetic nr. 15 Căldări, din județul Vrancea, până la soluționarea definitivă a instanțelor de judecată a Dosarului nr. 1600/46/2021, urmând ca Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să adopte o decizie în cazul dat, în funcție de dispozitivul instanței de judecată” precum și ”menținerea în gestiune temporară la Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Vrancea, conform Contractului nr. 319/16.07.2021, de gestionare temporară, a faunei cinegetice din fondul cinegetic nr. 15, denumit Căldări, din județul Vrancea.”

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor ca urmare a deciziilor precizate prin Referatul de aprobare nr. DMRC/159701/BT/18.01.2022 nu a finalizat procedura de atribuire și nu a încheiat contract de gestionare pentru fondul cinegetic nr. 15 Căldări din județul Vrancea, punând în executare dispozițiile  Sentinței civile nr. 238/21.12.2021.”, a precizat Ministerul Mediului pentru INVESTIGATORIA.

În legătură cu Asociația Cinegetică DACIA, Ministerul pretinde că e vorba de o asociație perfect îndreptățită să gestioneze fonduri de vânătoare în România, în ciuda problemelor cu legea pe care Sorin Florea le-a avut și, în plus, e ca “orice asociație vânătorească” din România.

 

Care e subtextul?

Ca atare, Ministerul Mediului ne spune că, deși exista o sentință judecătorească care împiedica realizarea unor alte demersuri până la soluționarea definitivă a litigiului, au preferat să organizeze licitația și să amâne atribuirea până la clarificarea situației.

Numai că, din punct de vedere legal, asta e o problemă. Și ne explică cel mai bine subtextul chiar unul dintre reprezentanții Asociației DRF, Cătălin Ușurelu.

Ei pot motiva oricum. Că au fost informați târziu, că nu știu ce. Asta nu e problema noastră. Poate fi neglijență în serviciu, dar încălcarea hotărârii judecătorești este evidentă. Orice act emis după pronunțarea unei sentințe judecătorești definitive și executorii este nul de drept. Ei nu au anulat procesul verbal și licitația, au amânat doar. Să vă explic și strategia lor. În condițiile în care asociația noastră câștigă procesul, domnul Florea va veni cu acel proces verbal de licitație și ne va da în judecată. Mai mult decât atât, în toată perioada asta, administrarea e tot la ei. Adică ei fac tot ce vor. Este evident că au încălcat legea. Dacă ar  fi fost doar o neglijență în serviciu, țineau o ședință și, conform legii, anulau licitația și procesul verbal. Dar ei țin procesul verbal în picioare, nu semnează contractul și, în condițiile în care câștigăm noi, ne va da în judecată Florea, pentru că are un act emis că a câștigat licitația. Asta înseamnă ani de judecată și în tot acest timp fondul va fi administrat de ei.”


Și nu e singura speță de acest fel. Dacă e să ne uităm pe portalul instanțelor de judecată, vom remarca situații similar în cazuri specifice, de exemplu, anularea procedurii de atribuire prin licitaţie publică a fondului de vânătoare nr.7 Gorj Runcu, în care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor e obligat să atribuie direct fondul de vânătoare nr.7 Runcu către reclamanta Asociaţia de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Codrii Gorjului.

Și în județul Cluj există o speță similară, prin care procedura de organizare a licitației de către Ministeryl Mediului este anulată, în urma reclamației făcute de două asociații de vânătoare, instanța obligând ministerul la demararea procedurii de atribuire directă a dreptului de gestionare a faunei cinegetice pentru fondul cinegetic nr.11.Panticeu către gestionarul propus de asociațiile proprietarilor de terenuri în conformitate cu art. 8 lit.b) din Legea nr.407/2006.

Cu toate acestea, Ministerul Mediului susține, în răspunsul transmis publicației noastre, că legea la care face trimitere Curtea de Apel Cluj privind dreptul de gestionare a faunei cinegetice nu e relevantă în luarea deciziilor. Și nu legea decide cine are întâietate în gestionarea fondurilor de vânătoare, ci Ministerul.

Atribuirea dreptului de gestionare a faunei cinegetice este un atribut al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și nu al asociațiilor de proprietari de terenuri, astfel că desemnarea de către Adunarea Generală a proprietarilor de terenuri ca gestionar al fondului cinegetic nr. 15 Căldări pe Asociația DRF-Grupul Silvic Argeș nu echivalează cu atribuirea dreptului de gestionare a fondului respectiv, atribuirea realizându-se de către MMAP prin Comisia de atribuire sau Comisia de licitații.”

Amenințările

Și mai interesant e faptul că, deși Ministerul Mediului susține că totul e legal, din punctul de vedere al specialiștilor săi, membrii asociației de vânătoare care s-au opus acestor încălcări ale legii au primit amenințări. De ce ar fi primit amenințări, dacă totul era în regulă e mai greu să stabilim noi.

Dar menționăm că după demersul la instanță, cel puțin un reprezentant al Asociației DRF a primit amenințări în scris din partea lui Ioan Micu, un fost consilier județean PSD din Vrancea, cunoscut mai ales după ce a scris pe Facebook că, în Franța, Clotilde Armand ar fi fost “răpită și violate zile în șir”. La momentul acela, Nicușor Halici, președintele filialei PSD Vrancea a solicitat excluderea lui Micu din organizație. Micu s-a apărat public prin aceea că ar fi consumat câteva beri.

Ioan Micu, sursă foto: FB

Culmea, n-a trecut prea mult timp și, după ce Asociația DRF a început demersurile în instanță în cazul fondului 15 Căldări, același Ioan Micu îi trimitea lui Cătălin Ușurelu mesaje de amenințare cu bătaia, avertizându-l că a deranjat și precizând că el e un “simplu pion în ecuația fondurilor de vânătoare”.

Te bat, prostule, ce nu ai luat bătaie toată viața ta, și nu este o amenințare, ci o promisiune. Auzi, băi, om de nimic, ce vrei tu să-mi demonstrezi mie, pentru că eu sunt doar în pion în ecuația fondurilor de vânătoare. Ai deranjat, ai să descoperi singur pe cine ai deranjat.”, se arată într-unul dintre mesajele primite de Ușurelu și puse la dispoziția noastră.

Facem precizarea că nu este singurul mesaj de acest fel, însă celelalte au un limbaj obscen și nu le vom reproduce conținutul public.

Concluziile nu le tragem noi, ci lăsăm publicul să înțeleagă din toate aceste informații, în ce măsură vorbim despre o încălcare a legii de către Ministerul Mediului sau de purul interes al unor asociații de vânătoare. Cert este că întregul context (amenințările, presiunile, lipsa de transparență) arată că în România lucrurile nu se petrec într-o ordine firească, mai ales atunci când la mijloc este vorba despre fonduri de vânătoare bogate, de unde se pot scoate foarte mulți bani.

 

 

 

 

 

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare