sâmbătă, mai 4, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiHĂRȚUITĂ DE INSTITUȚIILE STATULUI: Povestea unei activiste civice, amendată abuziv pentru postări...

HĂRȚUITĂ DE INSTITUȚIILE STATULUI: Povestea unei activiste civice, amendată abuziv pentru postări pe Facebook și pentru că nu locuiește la adresa din buletin

Alina Chiriac este, de mulți ani, activă în spațiul civic. Mutată din București în Ciurila (o localitate de lângă Cluj-Napoca), pentru a se bucura de liniște, a descoperit acolo, în apropierea orașului Cluj-Napoca, un viespar de interese imobiliare, la care sunt complici oameni din politică și din administrația publică. Alina este, de altfel, și persoana care a luptat pentru salvarea pădurii-simbol a Clujului de interesele dezvoltatorilor imobiliari, obținând de la Academia Română avizul favorabil pentru o nouă arie protejată sit Natura 2000 ROSCI Făget Sud Colonia Făget. Asta înseamnă că, într-un fel, prin lupta ei, Alina și-a atins parțial obiectivul de a salva natura din zonă. Dar pentru asta a plătit și plătește cu liniștea și siguranța ei.

Sigur, mulți am putea crede că acolo, în localitatea Ciurila, nu poate fi chiar atât de periculos să trăiești, chiar și dacă deranjezi instituțiile publice. Numai că, fiind vorba de foarte mulți bani la mijloc și despre un sistem care se hrănește la comun din potențialul zonei, nu e nicio diferență între situația unui om care se luptă cu mafia din primăria lui Piedone și unul care se luptă cu mafia din Ciurila.

De câțiva ani, de când face sesizări și cere informații de interes public, Alina Chiriac simte pe pielea ei că nu e ușor de trăit atunci când deranjezi sistemul. Ba chiar că, uneori, instituțiile publice și angajații lor pot deveni adevărate amenințări la siguranța personală.

Amendată pentru postări pe Facebook

Din 2020 încoace, Alina e hărțuită de un polițist, e amenințată cu moartea de un om de afaceri care ține o canisă ilegală chiar în mijlocul satului în care ea locuiește, e amendată la fiecare pas și e supusă unei presiuni generale, pe ideea că: “Ce caută asta, venită de la București, să facă ordine la noi, la Ciurila? Să plece!”

Ultima amendă pe care a primit-o din partea polițistului din localitate e pentru o postare pe Facebook.

Amenda, în valoare de 500 de lei, i-a fost trimisă la locuința ei din București, unde are și domiciliul, tocmai în ideea de a nu o găsi la timp pentru a o contesta.

Dar această neapartenență a Alinei la comunitatea din Ciurila e o problemă majoră pentru cei care fac acolo jocuri de interese pe bani mulți, pentru că , așa cum am mai arătat și în alte articole, zona aceea e una pe care dezvoltatorii imobiliari o privesc cu jind, ignorând faptul că vorbim despre o arie naturală rară, care trebuie mai degrabă protejată decât distrusă pentru bani.

Astăzi, Alina nu doar că nu se simte în siguranță acolo. A fost amenințată cu moartea pe stradă, e amendată pentru chestiuni derizorii, simte că vecinii o privesc ciudat și, în același timp, trebuie să fie foarte atentă cu tot ce se întâmplă în jurul ei, după o tentativă nereușită de a i se otrăvi până și animalele de companie.

Dar să revenim la felul în care angajați ai instituțiilor statului, în speță, un șef de post de la Ciurila, care până anul acesta a lucrat în Turda și a trecut la postul local de poliție Ciurila, înființat anul acesta, șicanează un cetățean care are tupeul să se plângă și să facă sesizări pe marginea lucrurilor greșite pe care le vede și acoperă tot felul de ilegalități ce i se aduc la cunoștință.

Alina Chiriac ne-a povestit astfel un întreg film de groază, pe care îl trăiește de niște ani, pentru că acolo comunitatea locală nu e obișnuită cu acțiunile de tip civic.

Amenințarea cu moartea: “Nu mai sări calul, că poate îți rupi gâtul!”

“Poveștile au început când am început eu să fac sesizări legat de ce se întâmplă în Ciurila și polițistul Vlad Paven este responsabil  să ancheteze neregulile care se întâmplă pe teriroriul comunei. Primul incident de genul ăsta a fost cu o canisă ilegală situată în centrul satului Pruniș. Am făcut sesizări pe faptul că acea canisă e ilegală, că deranjează liniștea publică, etc. În urma acestor sesizări, proprietarii canisei m-au amenințat pe stradă cu filmare.

Proprietarul canisei este Marius Moldovan, un om de afaceri din Cluj, aflat în relații apropiate cu președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. Acesta deține o canisă ilegală în Pruniș, iar Alina a făcut în mai multe ocazii sesizări împotriva sa, inclusiv la Consiliul Județean Cluj, pentru tolerarea acelei clădiri ilegal construite în care adăpostește zeci de câini.

Fapt confirmat de ANSVSA care spune că Moldovan nu are autorizatie sanitar veterinară și nu a declarat fătările, nu și-a declarat toți puii, deci vinde ilegal. 

“El pretinde că nu e canisă, că sunt câini de companie în centrul satului. Și eu am făcut sesizări la Primărie, la Consiliul Județean, nu am fost direct la el să-I spun ceva. Și ca urmare a acestor sesizări de care el a aflat m-a amenințat cu moartea pe stradă. Am filmare cu momentul. Pe stradă, omul a venit la mine, nu mă cunoștea personal deloc, pentru că abia mă mutasem și a început să injure urât de tot. În momentul în care am ridicat telefonul să filmez, mi-a spus să-mi văd de treaba mea și să nu cumva să sar calul, că poate îmi rup gâtul. “ – a povestit Alina Chiriac pentru INVESTIGATORIA.

Polițistul-erou al MAI care nu consideră că înregistrările video sunt probe

Vlad Paven e prezentat de MAI ca fiind un polițist-erou, după ce a salvat o femeie cu trei copii, care au rămas înzăpeziți în mașina personală vreme de 3 ore în zona Ciurila. Fapta lui, firească pentru orice ființă vie cu puțină empatie, a fost prezentată de MAI pe rețelele de socializare anul trecut ca fiind o faptă de eroism. Și în ipostaza asta, de polițist cu inimă mare, îl găsim pe Vlad Paven în toată presa din zona Clujului.

În relația cu Alina Chiriac, însă, acesta a demonstrat, mai degrabă, că e genul de polițist atât de implicat în bunul mers al localității Ciurila, încât e dispus să se facă că nu vede probe video numai ca să nu supere administrația locală. Ba chiar are un comportament care poate fi ușor catalogat drept hărțuitor. Ne spune Alina cum și de ce:

“I-am făcut sesizare pentru asta domnului Moldovan și sesizarea mea a ajuns la domnul Paven, care atunci era la Poliția Turda, instituția care prelua sesizările făcute în zonă. Și pe această sesizare, domnul Paven m-a sfătuit să nu fac plângere penală și mi-a clasat sesizarea pe motiv că nu există dovezi, deși avea și el filmarea în care Moldovan mă amenința cu moartea. Asta se întâmpla în 2020.

În 2021, după un scandal foarte mare făcut de acei câini, am făcut sesizare pentru tulburarea liniștii publice. Mi-am luat avocat și domnul Paven a anchetat. A venit să investigheze în sat, a spus tuturor sătenilor că mă plâng că latră câinii și așa mai departe. Inclusiv a discutat cu avocata mea că eu sunt problema, că sunt o persoană conflictuală și apoi a clasat și acest dosar.

Iar în 2022, când a început povestea cu PUG-ul, pentru că după ce am făcut publică versiunea pe care aveau de gând s-o aprobe, eu am făcut sesizări și demersuri  și în martie 2022 am făcut o cerere scrisă pe care am depus-o la Primărie, pentru că mail-urile erau ignorate. Cererea de dezbatere și cererea de informație. Când m-am întors de la primărie, un vecin s-a pus în fața mașinii mele și a început să mă amenințe că mă scoate din Pruniș, a început să mă împingă, să nu scot telefonul. Și am făcut plângere, și aceasta instrumentată tot de domnul Paven, tot la Poliția Turda.

 Am mers cu avocat, a fost nevoit să deschisă dosar penal și să facă audierile. Audierea din dosarul respectiv a fost înregistrată în prezența avocatului meu și a început prin a spune că va trebui să mă amendeze pentru că locuiesc fără forme legale. La intervenția avocatului, a făcut audierea, în care a încercat să mă determine să declar că locuiesc fără forme legale acolo. Având avocatul lângă mine, am semnat procesul verbal în care se menționa faptul că totul a fost înregistrat audio-video.

Apoi am primit amendă că locuiesc fără forme legale și că nu mi-am declarat domiciliul acolo. Am contestat amenda. Atunci domnul Paven a adunat probe de la vecinii din jur că eu acolo locuiesc și de la primărie că locuiesc aici pentru că fac foarte multe sesizări, pe care nu le-ar putea face decât cineva care are reședința acolo.

În dosarul penal pentru atacul de pe stradă, clasat din lipsă de probe, eu am cerut filmările de la audierea mea și a celui care m-a atacat. Mi s-a răspuns că filmările respective nu s-au mai găsit. Nu a contat nimic, eu nu am mers mai departe, dosarul s-a clasat. Dar am făcut plângere la IPJ pentru comportamentul acestui polițist, iar dosarul s-a clasat.

În 2023, cu o zi înainte de dezbaterea publică pe marginea PUG-ului Ciurila, care s-a organizat în urma demersurilor mele civice, domnul polițist m-a urmărit și m-a amendat că nu am două triunghiuri reflectorizante și că am mașina zgâriată. 800 de lei. Și pe chestia asta a trimis amenda pe domiciliul meu din București, sperând că se va depăși termenul în care pot să atac. Nu s-a întâmplat nici asta, am contestat și e pe rol.

Dar ăsta a fost încă un semn că omul e pus pe intimidare, pentru că a doua zi, la dezbatere, îmbrăcat în civil, Paven încerca să mă acopere și a proferat acuzații, a devoalat domiciliul meu de la București în public.

În 2024, în ianuarie a fost un nou incident cu canisa, pentru că au dat o petrecere și bubuia satul, am scris pe Facebook o postare. Acolo scriam că este această petrecere și că nu pot suna la 112 și că știu pe cine vor trimite și dacă vor trimite același polițist care a făcut toate cele povestite până acum, nu are sens. Mai mult de atât, am făcut din nou plângere la IPJ, la DGA, în care atrăgeam atenția asupra comportamentului acestui polițist și asupra comportamentului instituțiilor, spunând că eu mă simt în pericol și nu voi mai suna la 112 nici dacă va fi cazul. Nu mi-a răspuns nicio instituție la acele plângeri. Așa că am zis public că nu pot suna la 112 din acest motiv.

Bănuiesc că în urma acestei postări, pentru că din procesul verbal nu se înțelege mai nimic, dar înțeleg cuvintele din postarea mea care apar acolo, am primit acea amendă. ”

Toate aceste evenimente, interpretate de protagonista noastră ca fiind hărțuiri, compun o imagine a situației deloc normală. Astăzi, Alina Chiriac se simte mereu în pericol. Și nu pentru că ar fi dorit ceva anume pe căi anormale sau abuzive, ci doar pentru că iubește natura și vrea ca locul în care a ales să se mute să-i ofere liniștea de care are nevoie.

“Mă simt mai mult decât hățuită, mă simt amenințată și simt presiunea de a nu mai face sesizări. Inclusiv în declarațiile publice, primarul se plânge că fac prea multe sesizări. Este dreptul meu de cetățean român să sesizez sau să cer informații despre lucrurile care se întâmplă oriunde în țară. Sunt informații publice. Faptul că ei mă hărțuiesc cu aceste amenzi applicate abuziv e o dovadă că îi deranjează întrebările mele și faptul că se scot la iveală neregulile pe care ei le fac.”a mai declarat Alina Chiriac pentru INVESTIGATORIA.

După aflarea acestei situații, am încercat să-l contactăm pe polițistul Vlad Paven, în ideea de a înțelege dacă toate aceste acțiuni ale lui sunt justificate în vreun fel. La numărul șefului de post din Ciurila, de pe o listă de contacte ale comunității locale, a răspuns un coleg de-al său, care ne-a promis că va transmite solicitarea noastră polițistului Paven.

În cele din urmă, polițistul ne-a contactat și ne-a spus că, din punctul lui de vedere, niciuna dintre acuzațiile care i se aduc nu e îndreptățită. Cu toate acestea, din glas i-am simțit enervarea legată de obiceiul Alinei Chiriac de a face sesizări. Și susține că, de fapt, el a amendat-o pe Alina Chiriac o singură dată:

Eu ce pot să spun e că noi ne facem datoria. Pe liniile de cercetare penală sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda și, chiar dacă vrem, dar nu se pune problema să vrem sau să facem noi ceva ilegal sau să fim părtinitori cu cineva. Nici vorbă de așa ceva. Deci eu nu rețin s-o fi șancționat pe doamna Chiriac, am sancționat-o doar la regimul rutier o dată. De la mine n-a primit nimic altceva. Ce pot să vă asigur e că noi ne facem treaba imparțial, nu avem nimic cu nimeni, cu atât mai puțin cu doamna Chiriac, o respectăm, a făcut sesizări, am făcut verificări, niciodată n-am ignorat pe nimeni. Am 17 ani de poliție și mi-a plăcut să ajut oamenii, asta e menirea noastră„, a declarat polițistul.

Arătăm aici cele trei amenzi luate de Alina de la polițist: cea pentru postarea pe Facebook, cea pentru triunghiurile reflectorizante și cea pentru faptul că locuiește în Ciurila fără forme legale, contestată de ea și anulată de instanță.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare