În luna martie, un control al ANPC dezvăluia existența unui nou azil al groazei. De data asta în județul Prahova, unde zeci de persoane cu probleme de natură neuropsihiatrică s-au dovedit a fi ținute captive în condiții greu de imaginat. Și nu e prima dată când la Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu handicap din Călinești ies la iveală situații grave. Din luna decembrie a anului 2022, zeci de oameni internați acolo au fost diagnosticați cu râie. Și asta n-a trezit prea mult spiritul de implicare al autorităților. Căci a fost nevoie să treacă mai bine de un an până când cineva s-a dus să facă acolo un control și să aplice niște amenzi. Oricum, ele nu rezolvă nimic. De ce? Ei bine, pentru că acest centru din Călinești este una dintre afacerile familiei David. O familie influentă, cu valori liberale puternice, motiv pentru care toți membrii ei ocupă funcții bune și au relații sociale care le permit să se simtă mereu în centrul atenției, dar protejați. De fapt, șefa căminului groazei din Călinești e fiica Simonei David, primariță PNL a comunei Florești și nevastă de fost primar cu mandate repetate, conexiuni la nivel înalt și avere substanțială.
Dacă, dintr-o curiozitate morbidă, intri pe contul de socializare oficial al primăriței comunei prahovene Florești, Simona David, e puțin probabil să nu experimentezi o senzație dureroasă de neputință.
În fotografiile postate acolo de Simona David vezi expuse persoane cu dificultăți materiale, persoane cu handicap, persoane vârstnice sau copii. Dintre ei se ridică iremediabil statura impunătoare a primăriței din localitate, vopsită și coafată în stilul anilor 80, cu cocarda atârnând peste deux piece-urile elegante în culori țipătoare, ca să poată fi văzută de departe.
Iar atunci când nu pune poze cu copii sau cu bătrâni amărâți, Simona David pare să fie fana lui Iulian Dumitrescu, lider PNL Prahova, care, deși e sub lupa procurorilor pentru o mită de vreo 3 milioane de euro, candidează pentru un nou mandat la Consiliul județean Prahova. Căci toată pagina ei de socializare e plină de felicitări și distribuiri ale mărețelor realizări ale liberalului cu probleme penale care pare să-i susțină, din umbră și fățiș, ascensiunea.
Simona David de la PNL e, în mod cert, un personaj. Cu atât mai mult cu cât ea și familia ei păstoresc în mod direct un alt azil al groazei, descoperit recent de ANPC. Un loc în care oameni cu probleme neuropsihiatrice sunt tratați atât de responsabil încât fac râie în mod repetat.
De altfel, chiar acum, în luna martie, comisarii ANPC au spus că nu au putut face controlul integral al clădirii cu patru corpuri, pentru că în unul dintre corpuri, și anume corpul D al clădirii, erau cazate persoane infestate cu râie. Și despre râie la Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu handicap din Călinești se vorbește încă din luna decembrie 2022.
N-o spunem noi, ci directorul DGASPC Prahova, Alexandru Bocioacă, care declara presei locale în februarie anul acesta că toate persoanele infestate cu râie de la centrul din Călinești sunt izolate de restul beneficiarilor, într-un corp separat de clădire, iar focarul a fost depistat în luna decembrie 2022.
Ca idee, râia este o dermatoză parazitară pruriginoasă, deosebit de contagioasă, favorizată de igiena precară și de sărăcie. Tratamentul scabiei este strâns legat de igiena mediului în care bolnavul trăiește, căci parazitul e extrem de rezistent. Or, faptul că niște oameni cu probleme de sănătate, afectați și de râie, sunt ținuți în camera pline de mizerie, mergând la toalete care nu au săpun și hrăniți cu tacâmuri neigienizate, face ca boala să se perpetueze cu anii. Lucru care, iată, la acest centru, se întâmplă de aproape doi ani.
Controlul care a dezvăluit condiții de groază despre care se știa deja
Dar să vedem mai întâi ce au descoperit în comuna Florești, la centrul acesta pentru persoane cu handicap comisarii ANPC.
Din raportul făcut public de ANPC rezultă că la acest centru de îngrijire a unor persoane cu nevoi speciale vorbim despre condiții igienico-sanitare precare, atât la nivelul blocului alimentar, cât și la nivelul întregii clădiri. Mizeria pare să fie o chestiune la ordinea zilei acolo. Depuneri masive de praf și grăsime, blatul masei deteriorat, prizele cu depuneri de praf și urme lipicioase de grăsime, calorifer ruginit cu pete de grăsime, chederele geamurilor cu urme masive de praf, scurgerea din paviment neigienizată, pereți cu infiltrații, pereți cu infiltrații și plăci de faianță spartă care împiediacă igienizarea corespunzătoare a suprafețelor, folosirea unor tacâmuri neigienizate, veselă uzată, cuțite și ustensile de bucătărie neprofesionale, condiții igienico-sanitare precare, în zona lavoarelor, cu etajerele desprinse, deteriorate, cu părți ascuțite prezentând risc de accidentare și așa mai departe.
Și, evident, persoanele cazate în acest centru nu au la baie nici măcar banalul săpun sau alte produse de igienizare care să-i protejeze de boli contagioase.
Mai mult, saloanele sunt pline de praf, mizerie, iar lipsa îngrijirii așa-zișilor beneficiari e evidentă. Mai facem și mențiunea că în acest centru sunt cazate peste 90 de persoane care au nevoie de îngrijire specială.
Ce a făcut ANPC a fost să dea niște amenzi în valoare totală de 35.000 de lei și să dispună temporar oprirea serviciilor până la remedierea deficiențelor constatate. Evident, asta nu înseamnă rezolvarea situației și nici nu e o garanție că pe viitor lucrurile acestea nu se vor mai întâmpla. Dimpotrivă. Pentru că acest centru este condus de familia Simonei David, primărița liberală din Florești, al cărei profil public și trecut profesional e plin de controverse și de zone gri.
Dar să facem și o mică incursiune în trecut.
“Modelul de administrație liberală”, în viziunea lui Iulian Dumitrescu
Familia David conduce cu o mână de fier localitatea prahoveană Florești de vreo douăzeci de ani. Întâi a fost Eugen David, care a beneficiat de patru mandate de primar, până când un dosar de conflict de interese i-a încetinit cariera politică și l-a obligat să facă un pas în spate. Locul lui la primărie a fost luat, firește, de soție, Simona. Înainte de a lua în primire statutul de primăriță, Simona David fusese consilier local și lucra împreună cu soțul ei pentru binele comunității locale. Înainte de asta a ocupat chiar poziția de director al căminului din Călinești.
De altfel, liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, o prezenta pe Simona David, înainte de alegerile din 2020, ca pe persoană cu emoții și empatie, care poate duce mai departe moștenirea soțului ei, condamnat pentru că a emis nouă dispoziţii de plată prin care o rudă a acestuia, dar şi rude prin alianţă, au obţinut în mod direct foloase materiale, sub forma firească a unor ajutoare de urgenţă.
“Doamna Simona David are cunoștințele, forța și determinarea de a duce mai departe proiectele lui Eugen David. În plus, are capacitatea de a răspunde, cu empatie și emoție, la nevoile sociale ale comunității. Vreau să îi mulțumesc domnului primar PNL Eugen David pentru cei 16 ani pe care i-a dedicat comunei Florești și să o asigur pe doamna Simona David de tot sprijinul și de toată prețuirea mea și a echipei PNL Prahova”, scria Iulian Dumitrescu în anul 2020 pe o rețea de socializare, desemnând comuna Florești drept “model de administrație liberală”.
În cele aproape două decenii în care au condus comuna Florești, soții David au acumulat o avere substanțială, dar au fost oameni altruiști și nu s-au mulțumit să-și satisfacă doar propriile nevoi financiare. De aceea, și-au luat rudele la rând și le-au angajat în poziții cheie, dar bine plătite, astfel încât să nu fie nimeni nemulțumit.
O poveste frumoasă spusă în presa locală după momentul alegerii Simonei David cu 1897 de voturi la conducerea comunei Florești este aceea că, la doar două zile după validarea mandatului, primul demers făcut de noua primăriță a fost să doteze, prin achiziție direct, primăria cu mobilier în valoare de 131.732 lei, cumpărându-și astfel un fotoliu din piele nou la birou.
Puterea nu se ia, se moștenește. La fel și funcția de la azil
Firește, am consultat și declarațiile de avere (cele depuse și publicate) de către familia David. Înainte de a vorbi despre proprietăți și prosperitate, menționăm un aspect interesant pe care l-am constatat. Și anume că aceeași Simona David, care astăzi păstorește primăria din Florești, moștenind funcția de la propriul ei soț, a condus vreme de 15 ani, până în 2020, căminul groazei din Călinești. Consultând presa vremii, am găsit un articol în care Simona David e intervievată cu privire la un proiect de modernizare a respectivului centru, la care se referă ca la “proiectul meu de suflet”.
Și pentru că în familia David toate funcțiile se moștenesc, plecarea Simonei de la conducerea centrului n-a fost, de fapt, decât o predare a ștafetei către fiica ei, Raluca Angelescu. Declarația de avere a Ralucăi Angelescu este fabuloasă.
Practic, fiica Simonei David și a lui Eugen David deține 11 terenuri intravilane, nu mai puțin de 8 case de locuit în comuna Florești, dar și două spații comerciale. Rareori ne-a fost dat să vedem o declarație de avere atât de amplă, încât să ai nevoie de timp ca să citești proprietățile declarate de cineva. Iar Raluca Angelescu, rodul iubirii a doi primari, a reușit cu adevărat să ne impresioneze. Și, în timp ce oamenii de care trebuie să aibă grijă petrec timp în izolare pentru că au râie din cauza mizeriei din cămin, Raluca Angelescu a reușit să strângă acasă un veritabil lot de autoturisme din toate categoriile. Din ce bani? Păi aici e puțin neclar. Pentru că, în realitate, fiica primarilor din Florești câștigă de la centru suma de 62.500 lei pe an. Adică puțin peste 5000 de lei pe lună. Bani din care un angajat la o multinațională abia reușește să-și plătească rata la bancă pentru apartamentul cu două camere din Drumul Taberei.
Bunuri imobiliare obținute cu emoție și empatie
Ca atare, până acum am înțeles că Simona David, care a fost bugetară toată viața ei și câștigă, până la urmă, un salariu de bugetar, a reușit, prin emoție și empatie, să conducă vreme de 15 ani un cămin în care oamenii sunt ținuți captivi în mizerie și boală, devenind apoi primar în locul propriului ei soț, alături de care a construit o avere semnificativă. Tot din emoție și empatie și-a numit toate rudele în funcții-cheie și le-a oferit posibilitatea de a se îmbogăți și ele.
Cu toate acestea, declarația de avere a Simonei David, în calitatea ei de primar al localității Florești, nu există. Pentru că, deși există atâta bunăstare în familie, site-ul primăriei Florești pare să fie suspendat pentru neplata domeniului.
Există, însă, declarații de avere mai vechi, de pe vremea când era ea șefa căminului groazei din Călinești. Din acele documente publice reiese că doamna David deținea, împreună cu soțul, un număr de 5 terenuri, 7 clădiri și 2 autoturisme. Pe vremea aceea, Simona David încasa, cu titlu de salariu anual, vreo 17.000 de lei, iar soțul ei, Eugen încasa, în calitate de primar, vrei 30.000 de lei pe an. Adică Simona David lua în fiecare lună 1400 de lei și Eugen David 2500 de lei. E foarte puțin probabil ca din genul acesta de câștiguri să-și poată cineva permite achiziția de terenuri și clădiri într-un număr atât de mare. Și atunci, firește, te gândești la emoția și empatia invocate de liderul PNL, Iulian Dumitrescu, la rândul lui sub control judiciar pentru o mită de 16 milioane de lei. Dar nu putem să nu ne gândim și la faptul că “beneficiarii” centrului păstorit de familia David mai mor și, dacă nu au rude care să știe de ei, bunurile lor pot ajunge, prin moduri mai puțin transparente, în posesia unor oameni emotive și empatici. Așa, ca membrii familiei David.
Sigur, despre familia David se știe în zonă că a cultivat relații cu oameni importanți din zona politicii. Că au avut mult timp ușa deschisă la Orban, dar și la baronul prahovean Mircea Cosma.
Nepotism de nivel înalt
Așa cum spuneam, familia David n-a avut grijă doar de membrii ei de prim grad. Căci și la Spitalul de Pneumoftiziologie din comuna Florești, tot membrii ai familiei David ocupă funcții de răspundere. Mihaela Cepoi e sora Simonei David și secretară a spitalului. Fiul ei, Robert, adică nepotul Simonei David, e și el angajat al spitalului. Surse din spital spun că în organigrama instituției spitalicești ar exista nu mai puțin de nouă membri ai familiei David, deși unitatea medicală se află în subordinea primăriei Florești.
“Cu ajutorul angajaților de la Centrul de Recuperare Călinești și ai celor din Spitalul TBC Florești și cele două școli, acești oameni reusesc de peste două decenii să câștige primăria și să facă orice doresc ei. ”, ne-a explicat mersul lucrurilor un locuitor al comunei Florești.
Mai menționăm că fratele Simonei David, Eduard Cepoi, este consilier local și e văzut adeseori la centru, iar Mihaela Pavel, nașa familiei David, ocupă actualmente funcția de viceprimar al comunei.
Ce s-a întâmplat după controlul ANPC
Revenind la Căminul Groazei din Călinești, spuneam la început că amenda de 35.000 de lei și sistarea temporară a activității nu rezolvă, în fapt, nimic. Ba, dimpotrivă, agravează situația bolnavilor cazați acolo. De ce? Pentru că dorința familiei David este să repună cât mai repede în funcțiune acest centru, sens în care au luat toți bolnavii și i-au pus laolaltă într-o zonă a centrului, pentru a putea vărui saloanele și pentru a șterge mizeria. Problema e că astfel, bolnavii de râie au intrat în contact cu cei care scăpaseră. Și acum e posibil ca focarul să fie și mai extins, căci așa se fac lucrurile în România.
O persoană din acest centru a mărturisit pentru INVESTIGATORIA că termenul dat pentru remedierea problemelor constatate a fost 29 martie.
Ce s-a întâmplat de la control și până acum? Păi ne spune aceeași sursă, pe care, din motive evidente, o vom proteja:
“În primele zile de după control, vreme de trei zile și trei nopți la rând, angajații centrului au fost consemnați, într-o încercare disperată de a remedia mizeria. Și vorbim de multă muncă, pentru că sunt patru corpuri de clădire, în care sunt bolnavi. Femei, bărbați, agitați și cu scabie. Ce au făcut? Păi au luat bolnavii din fiecare corp de clădire și i-au adunat într-un singur salon, astfel încât să poată ei vopsi peste mizerie.”
Acum, spuneam că termenul dat pentru remedierea aspectelor în neregulă constatate după controlul ANPC era 29 martie. Ei bine, pe data de 27 martie, centrul a redevenit funcțional. Practic, noi ar trebui să credem că în mai puțin de o săptămână toate problemele care durează de ani întregi au fost rezolvate.
Am aflat asta de la DGASPC Prahova. INVESTIGATORIA a cerut informațiile de la instituție, iar răspunsul a venit destul de repede, prin vocea doamnei consilier Corina Nicola.
Ce ne spune ea e că, în cinci zile, totul s-a pus la punct și, mai mult decât atât, personalul a beneficiat de instruire suplimentară.
“Au fost remediate toate deficiențele constatate cu ocazia controlului, mai exact, s-au executat lucrări de igienizare a spațiilor necorespunzătoare, au fost recondiționate sau înlocuite diferite obiecte de mobilier și corpuri de încălzire. La bucătărie au fost achiziționate instrumente noi, necesare pentru desfășurarea activității în conformitate cu prevederile legale, au fost achiziționate articole de cazarmament noi, deci toate neconformitățile au fost remediate. Iar în data de 27 martie, o echipă a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului a efectuat o nouă acțiune de control la nivelul centrului și, conform procesului verbal, s-a concluzionat că deficiențele au fost în totalitate remediate și s-a dispus că activitatea poate fi reluată.
S-a asigurat în toată această perioadă îngrijirea persoanelor infestate cu scabie din Corpul D, iar la momentul de față nu mai sunt beneficiari cu leziuni active, cei care au rămas sunt în perioada de supraveghere medicală. Nu au mai fost înregistrate cazuri noi. Activitatea centrului e monitorizată periodic, s-au întocmit planuri de acțiune, se urmărește respectarea măsurilor, există planuri de măsuri concrete, personajul e instruit periodic, acum, din nou, s-a realizat instruirea personalului de specialitate, a infirmierilor și asistenților medicali și se desfășoară în continuare monitorizarea întregii activități. Centrul funcționează astăzi în totalitate, măsura a fost temporară. În cinci zile, mai exact, s-a intervenit și s-au efectuat toate lucrările necesare.”, a declarat Corina Nicola pentru INVESTIGATORIA.
În timp ce “toate problemele s-au remediat”, în spatele centrului, în parcul Mavros Cantacuzino, e o mizerie de nedescris. Acolo se duce gunoiul din sat și din centru.
Parcul Mavros e locul în care, pe vremuri, bolnavii se plimbau în aer liber, pentru că initial, centrul a fost gândit ca un loc în care bolnavii cu probleme psihice să poată face terapie în natură. Acum stau închiși în saloane. Și când nu sunt controale de la ANPC, stau închiși în mizerie și devin prada paraziților, virușilor și bacteriilor de tot felul.
Evident, am încercat să discutăm despre subiect și cu personajul principal al poveștii, tartorele suferinței din comună, Simona David. Iniațial, doamna ne-a răspuns la telefon, însă, când a auzit despre ce vrem să discutăm cu ea, ne-a spus că e în mașină și, când va găsi un moment de liniște, va reveni cu un apel pentru a răspunde la întrebările și acuzațiile formulate împotriva ei. Se pare că momentul de liniște n-a mai venit, în ciuda insistențelor noastre ca ea să ne contacteze înainte de publicarea articolului, așa că, din păcate, nu vă putem spune care e rețeta acumulării de proprietăți imobiliare pentru o familie de bugetari dintr-o comună a României.
Cum poate o familie cu o imagine publică puternică și conexiuni politice să gestioneze un azil într-o stare atât de deplorabilă, afectând viețile celor vulnerabili? De ce autoritățile au ezitat atât de mult în intervenția lor, chiar și în fața unor situații grave cum sunt infestările cu râie? Cum poate o astfel de situație să fie corectată și cum putem asigura că toți cetățenii, indiferent de statutul lor social, sunt tratați cu demnitate și respect?