luni, aprilie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneVlad Gheorghe atrage atenția că românii sunt în continuare controlați pe aeroporturile...

Vlad Gheorghe atrage atenția că românii sunt în continuare controlați pe aeroporturile europene: „Discriminarea continuă”

Europarlamentarul Vlad Gheorghe atrage atenția asupra faptului că, deși România a intrat în Schengen aerian și maritim, românii sunt în continuare supuși unor controale riguroase pe aeroporturile din statele membre. El se referă la acest fenomen ca la o formă de discriminare care se perpetuează, în ciuda acordurilor inter-statale.

Reacția europarlamentarului român din partea grupului politic european Renew Europe vine după ce el însuși a fost verificat pe un aeroport din Franța și că, atunci când a cerut explicații pe tema aceasta, responsabilii cu aceste controale s-au bâlbâit.

Am fost personal verificat la aterizarea în Paris pe 1 aprilie, fără să primesc vreo explicație. Am primit numeroase mesaje de la cetățeni români verificați în mod similar pe aeroporturile din Amsterdam și Munchen. Repet, nu prin sondaj, nu aleatoriu, ci în mod evident organizat un punct de verificare documente de către poliția de frontieră la coborârea din avioanele care zburau dinspre România.

Bâlbâiala polițiștilor interpelați de către mine pe aeroportul din Paris confirmă că nu a existat vreo acțiune de control de rutină. La insistențele mele au încercat să spună că vor verifica și alte destinații, nu doar pe cele românești, însă în tot aeroportul, pe terminalul Schengen nu am întâlnit un alt punct similar, iar agenții respectivi nu s-au deplasat către o altă poartă de la un zbor din altă țară europeană, schimbându-și povestea – ”mergem, dar mai târziu, nu știm unde, ni se transmite de către superiori, așteptăm”. Culmea, așteptau controlând fiecare cetățean european care cobora din avionul de la București, o pură coincidență, desigur.„, susține europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Acesta spune că acțiunile de felul acesta i se par inadecvate, cu atât mai mult cu cât există niște termeni stabiliți de țara noastră cu celelalte state-membre ale UE și anunță că va transmite plângeri oficiale Comisiei Europene, dar și aeroporturilor care încă mai controlează în mod special pe români, în ciuda faptului că din 31 martie, țara noastră e parte din spațiul unic de circulație european pe cale aeriană și maritimă.

„Este un abuz clar din partea autorităților naționale respective, nu se poate să fie controale prin sondaj fix la avioanele românești, iar control prin sondaj nu înseamnă că verifici toate documentele pentru fiecare dintre cei care călătoresc dinspre România.” – mai punctează europarlamentarul într-o postare în social-media.

Mai mult, el anunță ca va sesiza această situație și guvernului Ciolacu, pentru că vrea să afle în ce măsură acesta apără interesele românilor, în timp ce se laudă public cu faptul că au reușit să includă țara noastră în spațiul unic de circulație european, deși n-au reușit să facă asta pe deplin.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare