luni, noiembrie 11, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInterviuÎN DIALOG cu Radu Hossu: “Noi, românii, am fost privați de discursul...

ÎN DIALOG cu Radu Hossu: “Noi, românii, am fost privați de discursul unui președinte al unui stat aliat. Acest lucru este inacceptabil într-o țară care se vrea modernă”

Radu Hossu este singurul român fără funcție publică și fără grade militare care a fost decorat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu Ordinul de Merit Gradul III pentru ajutorul acordat Ucrainei și locuitorilor ei în aceste vremuri extrem de grele pentru statul vecin. Amintim că Radu a reușit să strângă de unul singur peste peste 600.000 de euro, bani pe care i-a folosit pentru ajutorarea ucrainenilor cu echipamente și chiar a unui spital mobil, înființat în memoria unuia dintre soldații răpuși pe front în una dintre perioadele în care Radu Hossu a documentat războiul la fața locului.

În ziua în care președintele ucrainean a ajuns la București, România s-a aflat într-o situație dificilă din cauza unor parlamentari cu atitudini și comportamente extremiste. În acest context, am vrut să aflăm de la Radu Hossu care mai e situația în Ucraina, cât interes mai există pentru sprijinirea populației din țara vecină în aceste timpuri extrem de tensionate, cum a perceput decorația primită de la președintele Zelenskyi și cum a înțeles el gestul anulării discursului acestuia în Parlamentul României, de teama reacțiilor deplasate ale unor parlamentari.

În acest interviu acordat în exclusivitate publicației noastre, Radu Hossu răspunde la aceste întrebări în mod direct și foarte echilibrat. Așa cum ar trebui să încercăm să fim toți în aceste timpuri tensionate. Iată:

INVESTIGATORIA: Dacă te-aș ruga să faci un „Rezumat de zi” al situației de acum situația din Ucraina? Și mă refer mai puțin la partea tactică și situația militară, ci mai mult la starea de spirit a ucrainenilor după o perioadă atât de lungă de frică și lipsuri.

Radu Hossu: În primul rând, nu le poți delimita pe cele două, pentru că ele sunt interconectate. Acțiunile din teatrul de operațiuni afectează starea de spirit în sensul de speranță, furie, frică, dezamăgire, apatie. În acest moment, datorită contraofensivei, care chiar dacă a încetinit comparativ cu luna trecută, înregistrează avansuri, starea de spirit este una bună în rândul trupelor ucrainene. Ceea ce i-a afectat pe cei din linia a doua și pe populația civilă este noul război din Israel. De ce? Pentru că pare că lumea a luat-o pe peste tot razna și asta generează o stare de anxietate în surplus la nivelul populației civile ucrainene, cum se întâmplă și la nivelul general al românilor, mai ales că România și Israelul au avut și au, mai ales după anii ’90, relații foarte bune, israelienii fiind printre cei mai mulți turiști din România, dacă ne raportăm la populația lor totală. Revenind, există și frică în rândul ucrainenilor, mai ales în rândul acelora care locuiesc la mai puțin de 50 km de linia de contact, pentru că rușii în fiecare zi bombardează nediscriminat localitățile.

INVESTIGATORIA: Care e proiectul în care ești implicat în prezent pentru sprijinirea Ucrainei și cât de sprijinit te mai simți în demersurile tale de români?

Radu Hossu: În acest moment am încheiate toate campaniile de donații, am plătit ultima factură pentru repararea stației principale de apă și canal din Kherson, care va oferi apă potabilă la peste 120.000 de oameni. În curând voi începe o nouă campanie de strângere de fonduri pentru civilii ucraineni, militarii ucraineni și români care luptă acolo, pentru că Ucraina are nevoie în continuare de ajutor. Românii care mă urmăresc susțin aceste demersuri în continuare și am încredere că așa va rămâne și în viitor. Sunt de la pensionari, la oameni de afaceri și tot spectrul socio-demografic dintre cele două. Sunt oameni empatici, de acțiune și care înțeleg bine că ajutorul lor nu este pentru politicienii ucraineni sau administrația ucraineană, ci pentru oamenii în nevoie de ajutor cu adevărat.

INVESTIGATORIA:  Ai vorbit în ultima vreme mult despre dezinformare, atât în social media, cât și la evenimentele publice la care ai fost invitat. Din experiența ta, dacă ar fi să dai câteva sfaturi omului de rând pentru a se proteja, care ar fi acelea?

Radu Hossu: România este parte din acest război informațional. scopul rusiei (cu „r” mic) este de a plasa prin diferiți agenți de influență, cum ar fi partidele extremiste de la noi, unii politicieni din partidele vechi și prin diferiți comentatori, narative care să contrazică adevărul. Din păcate, lipsa educației civice, înțelegerii democrației, libertăților de care ne bucurăm și cu care nu știm ce să facem, înghitim aceste minciuni. O mare parte dintre noi, nu toți, evident. Însă în primul rând trebuie să fim conștienți că suntem parte din acest război care se duce pentru a ne cuceri mințile, nu teritoriul. Scopul? Destabilizarea României. Nu pentru că România e specială. România este un câmp de luptă la fel ca alte țări. Sfaturi pentru cititorii tăi nu am, însă poate am recomandări: preluarea informațiilor din mass-media independentă, care a demonstrat în trecut corectitudine în expunerea informațiilor. O altă recomandare este susținerea acestor platforme de media independente, financiar sau prin distribuirea lor. Cu cât sunt mai citite, cu atât și efectul lor este mai mare când discutăm despre presiuni asupra liderilor noștri, de exemplu, pentru a lua decizii în beneficiul societății.

INVESTIGATORIA:  Ai fost decorat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Cum ai aflat vestea și ce trăiri ti-a produs?

Radu Hossu: Am fost anunțat oficial de Ambasada Ucrainei în România că sunt singura persoană civilă fără funcție publică din România care a primit această distincție. Este o recunoaștere a eforturilor a zeci de mii de oamenii care mă urmăresc, mă susțin și care acțiunează în beneficiul libertății, valorilor civilizației și pentru salvarea vieților a cât mai multor oameni din Ucraina, stat victimă a acestei invazii. Dacă aș putea, aș împărți acestă onoare cu ei, căci fără ei nu ar fi existat. Am fost surprins, onorat, însă nu am avut timp nici până acum să procesez în totalitate faptul că am fost onorat și undeva în viitor mă voi întâlni cu Președintele Zelenski, un om care este considerat deja de mulți istorici, aproape de figura istorică a lui Winston Churchill. Probabil după întâlnirea cu domnia sa voi realiza mai bine acest eveniment și voi înțelege mai bine semnificația lui. Până atunci însă, voi continua, în pofida amenințărilor zilnice cu moartea venite de la oameni cu conturi reale în social media, să susțin poporul ucrainean îl lupta lui pentru libertate.

INVESTIGATORIA: În acest context, în care tu ai fost decorat de președintele ucrainean, cum ți se pare faptul că discursul său a fost anulat din cauza presiunilor făcute de anumite persoane din Parlamentul României, care propagă extremismul în ultimii ani?

Radu Hossu: Oamenii de la vârful Parlamentului nu aveau voie să permită ca indivizi extremiști să oprească prezența Președintelui Zelenski și să vorbească poporului Român. Ce nu înțeleg cei care conduc Parlamentul României este că Președintele Zelenski nu le vorbea lor, ci nouă, poporului. Parlamentul este instituția reprezentativă pentru democrație, iar noi, românii, în marea noastră majoritate, am fost privați de discursul unui președinte al unui stat aliat – după cum a spus și Președintele Iohannis că este Ucraina. Acest lucru este inacceptabil din punctul meu de vedere, într-o țară care se vrea modernă. Președintele Zelenski a promis însă că se va adresa poporului român de la tribuna Parlamentului, la următoarea vizită și a mulțumit poporului român în declarația comună cu Președintele Iohannis, de la Cotroceni. Cel mai important lucru este însă Parteneriatul Strategic dintre România și Ucraina, semnat astăzi de Președintele Iohannis și Președintele Zelenski. Acesta este un semn de sănătate și normalitate, într-o lume în care vedem din ce în ce mai multă teroare, anormalitate și crize.

INVESTIGATORIA:  Ne uităm deja în urmă la momentul 0 al invaziei rusești în Ucraina ca la un moment îndepărtat în timp.  Spune-mi, te rog, cum vezi tu finalul acestei povesti sângeroase și cât de departe îl situezi în timp din acest moment?

Radu Hossu: La masa negocierilor, dar nu mai devreme de un an și cu victoria Ucrainei.

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare