luni, aprilie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneFostul consilier județean, Cornel Bleajă, anchetat după dezvăluirile INVESTIGATORIA pentru agresarea sexuală...

Fostul consilier județean, Cornel Bleajă, anchetat după dezvăluirile INVESTIGATORIA pentru agresarea sexuală a unor eleve, condamnat la 7 ani de închisoare

Fostul consilier județean PSD din Teleorman și fost profesor de fizică al Școlii nr.3 din Zimnicea a fost anchetat pentru agresiune sexuală, după ce INVESTIGATORIA a dezvăluit public că mai multe eleve de-ale sale se plângeau că acesta le sărută cu forța, le atinge în mod nefiresc și le înghesuie prin sălile de clasă. Astăzi, Judecătoria Zimnicea s-a pronunțat într-o primă instanță și a decis condamnarea acestuia la 7 ani de închisoare cu executare și i s-a interzis dreptul de a mai exercita profesia de dascăl sau de a alege și a fi ales în funcții publice.

În urmă cu aproape doi ani, INVESTIGATORIA făcea public dezvăluiri despre comportamentul inadecvat al profesorului de fizică și fostului consilier județean PSD, Cornel Bleajă. În urma publicării mărturiilor unor eleve, a început o anchetă care s-a concretizat, iată, cu o condamnare la 7 ani de închisoare și interzicerea drepturilor civile pentru infracțiunea de agresiune sexuală în formă continuată. De asemenea, acesta nu va mai putea profesa în învățământ. Sentința este dată în primă instanță de Judecătoria Zimnicea.

Amintim că mai multe eleve ale lui Cornel Bleajă au mărturisit jurnaliștilor INVESTIGATORIA că profesorul lor de fizică le atinge în moduri nefirești. Informațiile legate de unul dintre presupusele abuzuri comise de Cornel Bleajă au fost oferite școlii chiar de dirigintele uneia dintre fete, care a refuzat să mai meargă la școală. Se pare că acesta obișnuia să-și atingă nepotrivit elevele chiar și în timpul orelor, iar în pauze făcea eforturi pentru a petrece timp cu ele în intimitate în sălile de clasă.

Am discutat subiectul inclusiv cu Cornel Bleajă, care ne-a explicat motivul demisiei și ne-a întrebat care e definiția sărutului.

Foste eleve de-ale sale ne spuneau că profesorul de fizică, în calitatea sa de membru PSD, le forța să meargă în campaniile electorale și le privea când se schimbau sau cum, în anii în care a predat la liceu, împrumuta cheia unui apartament al unui elev pentru a merge acolo cu minore.

Spre deosebire de minorele care încă învață acum la Școala 4 din Zimnicea și asupra cărora se pot exercita presiuni și intimidări, fostele eleve ale lui Cornel Bleajă nu mai au nicio problemă în a povesti prin ce au trecut.

Și părinții uneia dintre elevele abuzate au depus plângere penală la parchet. Însă situația e mult mai veche.

Delia a fost eleva lui Cornel Bleajă pe vremea când acesta preda la Liceul Teoretic din Zimnicea, în primii ani de carieră în învățământ ai profesorului de fizică. Iată ce ne-a povestit aceasta:

Mă numesc Delia, am fost eleva domnului Bleajă la Liceul Teoretic Zimnicea în perioada 2005-2008. Pot confirma zvonurile cu referire la plăcerile ascunse al domnului profesor, dat fiind faptul că își lua aceste libertăți încă de pe atunci. Tot liceul, toate grupurile și toate fetele cunoșteau și știau că domnului profesor de fizică îi plac fetele de la liceu. Nu se sfia să o arate. Era unul dintre cei trei sau patru profesori tineri ai liceului, în acea perioadă. Îmi amintesc că tactica cea mai simplă pe care o folosea în a atrage fetele care îi plăceau era cu telefonul propriu. În timpul orei, dădea ture printre rândurile de bănci, și acolo unde era așezată fata care îi sărea în ochi, lăsa telefonul propriu pentru ca doritoarea să își scrie numărul de telefon. Apoi despre gesturi, da, atingea fetele care vizual îi plăceau. Am fost una dintre acele fete, care din senin, în timpul orei, așezată în bancă, simt prezența profesorului la spate, îmi pune mâinile pe umăr masând ușor, se apleacă și îmi șoptește „Așa îmi place!”, cu un zâmbet pe față. Știam și cunosteam insinuările, în schimb nu am spus nimănui nimic, știau doar câteva prietene. Tipul asta de gesturi se repetau. În toți cei trei ani de curs.

Știu că spre începutul clasei a XI a avut o relatie cu o colegă de clasa, pe nume Corina. Toata clasa știa. Ea avea atunci 17 ani. Nu stiu cu certitudine cât a durat, dar știu că frecventau apartamentul în care locuia atunci, actualul meu sot, tot elev al dânsului în acea perioadă.

Alina, colegă de clasă cu soțul meu în acea perioadă, era o alta fată cu care acesta se vedea, în același apartament, așezat în spatele Școlii cu numărul 3 din Zimnicea.  În perioada menționată, profesorul era căsătorit, tot liceul știa, inclusiv că recent devenise tată. Cu toate astea, profesorul era prezent în rândul fetelor de liceu, în grupurile băieților elevi ce frecventau Internet Cafe-ul de lângă liceu. Atitudinea în exterior era a unui om foarte serios, dar era doar disimulare în fata celorlalți profesori.

Din păcate, la vârsta de atunci nu știam și nu conștientizam ce însemnau toate astea, și cred că oarecum devenise o modă în liceu ca fetele frumoase să fie „curtate”. Si spun asta pentru că domnul Bleajă nu a fost singurul!

Cât despre conducerea Liceului, da, se știa de aceste practici. Doar că pe nimeni nu interesa, sau pe cine interesa, nu putea face nimic. Drept urmare domnul Bleajă a putut să își continue activitatea în toți acești ani, iar de la generație la generație a tot agățat minore”.

Delia nu e singura fostă elevă a lui Bleajă, care își amintește astfel de momente. Și Ioana are amintiri interesante cu profesorul de fizică, despre care amintim că este și om politic.

Se știe de foarte mult timp de ce se întâmplă la Zimnicea cu profesorul de fizică. Doar că, de frică, nu se vorbește. Dar fostele eleve știu. Mi-a fost profesor. Eram eleve și ne lua forțat în campanie electorală. Când ne schimbam, stătea și se uita fără jenă. Și eram în clasa a șasea… El a avut mereu acest comportament, să ia elevele în brațe, să le atingă. De ce nu lua în brațe elevii?”

INVESTIGATORIA l-a contactat pe Cornel Bleajă, iar acesta ne-a cerut să-i dăm “definiția sărutului”.

Ce înseamnă un sărut? Care e definiția sărutului? Deci, sărutul, definiția lui, se poate numi aceeași pe care o știu eu: deci a săruta înseamnă alte chestii. Îți spun de ce am demisionat: situația asta îmi periclita poziția la clasă și să nu mai las loc de interpretare până se soluționează cercetarea și să nu existe nici dubii din partea copiilor respectivi, să creadă că aș pune presiune pe ei în vreun fel pentru ceea ce au declarat, că toată lumea are dreptul să declare ce vrea.”

Instanța a decis și faptul că Cornel Bleajă va plăti daune morale în valoare de 10.000 de lei către două dintre fostele sale eleve, care s-au constituit parte în acest proces.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare