vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneEXCLUSIV! Mărturiile fostelor eleve ale lui Cornel Bleajă: În timpul orei, așezată...

EXCLUSIV! Mărturiile fostelor eleve ale lui Cornel Bleajă: În timpul orei, așezată în bancă, simt prezența profesorului la spate, îmi pune mâinile pe umăr masând ușor, se apleacă și îmi șoptește: „Așa îmi place”

Cazul consilierului județean din Teleorman, Cornel Bleajă, acuzat de niște eleve de gimnaziu cu privire la un comportament nepotrivit, a dat curaj unor foste eleve, care au povestit, în exclusivitate pentru INVESTIGATORIA, care au fost experiențele lor cu profesorul de fizică. Vă amintim că săptămâna trecută, Cornel Bleajă a demisionat de la una dintre școlile în care preda, după izbucnirea unui scandal legat de niște atingeri nefirești pe care acesta le-ar fi practicat asupra elevelor lui minore.

Am discutat subiectul inclusiv cu Cornel Bleajă, care ne-a explicat motivul demisiei și ne-a întrebat care e definiția sărutului. Înainte de asta, însă, vom da cuvântul fostelor eleve care spun că profesorul de fizică, în calitatea sa de membru PSD, le forța să meargă în campaniile electorale și le privea când se schimbau sau cum, în anii în care a predat la liceu, împrumuta cheia unui apartament al unui elev pentru a merge acolo cu minore.

Spre deosebire de minorele care încă învață acum la Școala 4 din Zimnicea și asupra cărora se pot exercita presiuni și intimidări, fostele eleve ale lui Cornel Bleajă nu mai au nicio problemă în a povesti prin ce au trecut. Le vom proteja parțial identitatea, însă e important ca aceste amintiri ale lor să fie prezentate public, pentru că ele arată, în definitiv, că Cornel Bleajă, în calitatea sa de cadru didactic, a abuzat dintotdeauna de poziția lui de autoritate pentru a-și satisface pulsiunile nefirești, iar victime au fost copiii. Victime pe care nimeni nu le-a ascultat și nu le-a crezut, iar unitățile de învățământ n-au făcut nimic.

Excepție face acum Școala 4 din Zimnicea, care a demarat o cercetare asupra situației, iar noi așteptăm cu interes rezultatele acestei anchete interne. Și părinții uneia dintre elevele abuzate recent spun că vor depune plângere penală la parchet. Însă situația e mult mai veche și, dacă s-ar fi făcut ceva de atunci, nu se ajungea la traumele pe care niște copii le au acum din cauza lui.

Delia a fost eleva lui Cornel Bleajă pe vremea când acesta preda la Liceul Teoretic din Zimnicea, în primii ani de carieră în învățământ ai profesorului de fizică. Iată ce ne-a povestit aceasta:

Mă numesc Delia, am fost eleva domnului Bleajă la Liceul Teoretic Zimnicea în perioada 2005-2008. Pot confirma zvonurile cu referire la plăcerile ascunse al domnului profesor, dat fiind faptul că își lua aceste libertăți încă de pe atunci. Tot liceul, toate grupurile și toate fetele cunoșteau și știau că domnului profesor de fizică îi plac fetele de la liceu. Nu se sfia să o arate. Era unul dintre cei trei sau patru profesori tineri ai liceului, în acea perioadă. Îmi amintesc că tactica cea mai simplă pe care o folosea în a atrage fetele care îi plăceau era cu telefonul propriu. În timpul orei, dădea ture printre rândurile de bănci, și acolo unde era așezată fata care îi sărea în ochi, lăsa telefonul propriu pentru ca doritoarea să își scrie numărul de telefon. Apoi despre gesturi, da, atingea fetele care vizual îi plăceau. Am fost una dintre acele fete, care din senin, în timpul orei, așezată în bancă, simt prezența profesorului la spate, îmi pune mâinile pe umăr masând ușor, se apleacă și îmi șoptește „Așa îmi place!”, cu un zâmbet pe față. Știam și cunosteam insinuările, în schimb nu am spus nimănui nimic, știau doar câteva prietene. Tipul asta de gesturi se repetau. În toți cei trei ani de curs.

Știu că spre începutul clasei a XI a avut o relatie cu o colegă de clasa, pe nume Corina. Toata clasa știa. Ea avea atunci 17 ani. Nu stiu cu certitudine cât a durat, dar știu că frecventau apartamentul în care locuia atunci, actualul meu sot, tot elev al dânsului în acea perioadă.

Alina, colegă de clasă cu soțul meu în acea perioadă, era o alta fată cu care acesta se vedea, în același apartament, așezat în spatele Școlii cu numărul 3 din Zimnicea.  În perioada menționată, profesorul era căsătorit, tot liceul știa, inclusiv că recent devenise tată. Cu toate astea, profesorul era prezent în rândul fetelor de liceu, în grupurile băieților elevi ce frecventau Internet Cafe-ul de lângă liceu. Atitudinea în exterior era a unui om foarte serios, dar era doar disimulare în fata celorlalți profesori.

Din păcate, la vârsta de atunci nu știam și nu conștientizam ce însemnau toate astea, și cred că oarecum devenise o modă în liceu ca fetele frumoase să fie „curtate”. Si spun asta pentru că domnul Bleajă nu a fost singurul!

Cât despre conducerea Liceului, da, se știa de aceste practici. Doar că pe nimeni nu interesa, sau pe cine interesa, nu putea face nimic. Drept urmare domnul Bleajă a putut să își continue activitatea în toți acești ani, iar de la generație la generație a tot agățat minore”.

Delia nu e singura fostă elevă a lui Bleajă, care își amintește astfel de momente. Și Ioana are amintiri interesante cu profesorul de fizică, despre care amintim că este și om politic.

Se știe de foarte mult timp de ce se întâmplă la Zimnicea cu profesorul de fizică. Doar că, de frică, nu se vorbește. Dar fostele eleve știu. Mi-a fost profesor. Eram eleve și ne lua forțat în campanie electorală. Când ne schimbam, stătea și se uita fără jenă. Și eram în clasa a șasea… El a avut mereu acest comportament, să ia elevele în brațe, să le atingă. De ce nu lua în brațe elevii?

Vă amintim că scandalul a izbucnit săptămâna trecută, după ce una dintre elevele Școlii nr. 4 Zimnicea ar fi refuzat să mai iasă din casă și să meargă la școală.  Dirigintele fetei în vârstă de 15 ani a aflat de la aceasta că profesorul de fizică Cornel Bleajă a atins-o în mod nepotrivit în timpul orelor si în pauze, ba chiar că ar fi sărutat-o.

Și nu e singura elevă care s-a plâns de comportamentul profesorului, pentru că o alta elevă în vârstă de 13 ani confirmă că a trecut prin aceeași experiență. 

Directorul școlii nr 4 din Zimnicea, Petru Peia, ne-a confirmat faptul că există niște suspiciuni legate de un comportament inadecvat al profesorului și spune că se va întruni la nivelul școlii o comisie de anchetă pentru a elucida situația, menționând că profesorul de fizică si-a justificat comportamentul prin faptul că el e apropiat de elevi și îi mai sărută părintește. 

INVESTIGATORIA l-a contactat pe Cornel Bleajă, iar acesta ne-a cerut să-i dăm “definiția sărutului”.

Dar îl vom cita integral, pentru a nu exista vreo urmă de dubiu:

Ce înseamnă un sărut? Care e definiția sărutului? Deci, sărutul, definiția lui, se poate numi aceeași pe care o știu eu: deci a săruta înseamnă alte chestii. Îți spun de ce am demisionat: situația asta îmi periclita poziția la clasă și să nu mai las loc de interpretare până se soluționează cercetarea și să nu existe nici dubii din partea copiilor respectivi, să creadă că aș pune presiune pe ei în vreum fel pentru ceea ce au declarat, că toată lumea are dreptul să declare ce vrea. Și ca să nu se creadă că voi pune presiune, că mă voi răzbuna în vreun fel, în perioada asta eu predau, ascult și copiii de care menționezi tu acolo ajung să fie ascultați și dacă nu vor ști și dau o notă mică, o să spună că m-am răzbunat. Și atunci ca să evit lucrurile astea e cel mai bine să-mi dau demisia, să plec din zona respectivă ca să nu creez disconfort. De aia am luat această decizie. Mie oficial nu mi s-a adus la cunoștință nicio acuzație, e totul la nivel de discuție verbală și cu asta basta.”

Mai mult, Bleajă are senzația că motivul pentru care INVESTIGATORIA a relatat în exclusivitate cazul său este acela că el e om politic și consilier județean. I-am explicat domnului Bleajă că poziția de consilier județean este circumstanță agravantă. De asemenea, Cornel Bleajă ne-a asigurat că nu s-a supărat pe noi că am scris despre subiect, deși nu l-a întrebat nimeni dacă are vreo supărare, însă a ținut să ne precizeze în două fraze diferite că, până la urmă, e cuvântul profesorului împotriva cuvântului unor copii.

E de văzut dacă și instituțiile abilitate vor considera că acest caz e unul atât de simplu de trecut cu vederea. Pentru că vorbim despre cel puțin un deceniu în care Cornel Bleajă a pus traume în spatele unor eleve, traume pe care unele dintre ele le simt ca și cum s-ar fi întâmplat ieri, odată cu cazul copilei de 15 ani care n-a mai vrut să iasă din casă pentru că profu de fizică a plăcut-o un pic prea mult…

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare