miercuri, iulie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneOMV Petrom va testa la Petrobrazi, timp de 4 luni, o "instalaţie...

OMV Petrom va testa la Petrobrazi, timp de 4 luni, o „instalaţie inovatoare pentru captarea şi utilizarea carbonului”

Testele fac parte dintr-o campanie demonstrativă derulată în trei ţări, parte a proiectului ConsenCUS, finanţat cu fonduri europene.

OMV Petrom anunță marți, la Bursa de Valori București (BVB), că va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare şi utilizare a carbonului, începând cu luna iunie. Testele, care se vor derula timp de 4 luni, fac parte dintr-o campanie demonstrativă derulată în trei ţări, Danemarca, România şi Grecia, în cadrul proiectului de inovare ConsenCUS, finanţat cu fonduri europene.

Instalaţia este formată din trei unităţi: prima captează dioxid de carbon printr-o tehnologie „mai eficientă decât metodele tradiţionale”, în a doua unitate se obţine CO2 de înaltă puritate, iar a treia unitate transformă dioxidul într-un produs chimic, formiat de potasiu, cu multiple utilizări, precum producţia de combustibili sintetici.

„Ne dorim să contribuim activ la decarbonarea transportului în România şi avem două direcţii clare: reducerea emisiilor rafinăriei Petrobrazi şi realizarea de produse cu un conţinut redus şi zero de carbon pentru clienţii noştri. Testăm acum o tehnologie inovatoare, care deschide noi perspective în România pentru captarea emisiilor de carbon şi transformarea lor în produse superioare”, a declarat Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de rafinare şi marketing, în raportul de la BVB.

Instalația a fost deja testată în Danemarca la o fabrică de ciment, iar din România se va îndrepta spre Grecia, la o fabrică de producție de magneziu.

ConsenCUS, inițiat în anul 2021, este un proiect destinat inovării, finanţat de Comisia Europeană prin programul Orizont 2020. Proiectul, care se întinde pe 4 ani, îşi propune să demonstreze viabilitatea unei noi tehnologii aplicabile sectoarelor în care reducerea emisiilor de carbon este dificilă. Proiectul este derulat de un consorţiu format din 19 instituţii de cercetare şi companii: Universitatea din Groningen, New Energy Coalition (NL), Wetsus (NL), Coval Energy (NL), Universitatea Tehnică din Danemarca (DK), Studiul geologic al Danemarcei şi Groenlandei (DK), Danish Gas Technology Centre (DK), Aalborg Portland (DK), Universitatea Heriot-Watt (UK), Universitatea Robert Gordon (UK), Net Zero Technology Center Ltd (UK), British Geological Survey (Marea Britanie), Centrul pentru Cercetare şi Tehnologie Hellas, Grecian Magnezite (GR), OMV Petrom, Energy Policy Group (RO), Universitatea Zhejiang, Universitatea Jiao Tong din Shanghai (CN) şi Universitatea din Calgary (CA).

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare