Senatorul USR, Irineu Darău, a depus un denunț penal pentru a sesiza instituțiile statului cu privire la ilegalitățile care se petrec la Râșnov. Mai precis, zona Valea Cetății din Râșnov, proprietate publică, devine „insula Belina” a lui Veștea și a apropiaților lui, convertită într-o afacere eminamente privată.
Într-un comunicat de presă, USR transmite că senatorul Irineu Darău a sesizat din nou Direcția Națională Anticorupție, de această dată pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, săvârșită de ministrul Adrian-Ioan Veștea, în perioada în care acesta a fost primarul Râșnovului, și de actualul primar Liviu Cătălin Butnariu.
Prin intermediari, nașul și finul au permis societății comerciale SC MIGAR TOUR SRL să construiască și să exploateze un restaurant, acolo unde trebuia să fie strict un complex sportiv – așa cum obliga contractul de comodat semnat în 2002 cu CSS Dinamo Râșnov. Printre acționarii societății comerciale s-a numărat şi alt fin al lui Veștea, Puiu Gaspar.
“Adrian Veștea și finul său, primarul Butnariu, au închis ochii și la deturnarea scopului inițial al contractului dintre Râșnov și clubul sportiv școlar, și la chiriile – mult sub prețul pieței – cerute restaurantului, și la faptul că orașul nu a primit jumătate din acești bani așa cum prevede legea. Nu o spunem doar noi, ci o arată și raportul Curții de Conturi, obținut la sesizarea noastră” declară Irineu Darău.
În plângerea penală înregistrată, senatorul USR solicită și verificarea suspiciunilor că ministrul Adrian Veștea și primarul Lucian Butnariu ar fi beneficiat, pentru sine sau pentru alții, de foloase necuvenite, element constitutiv al infracțiunii de abuz în serviciu.
Manevra de cedare a unei părți din cel mai important vad turistic al Râșnovului către patronii unei terase a început în 2002, când UAT Râșnov a acordat, în regim de comodat, Clubului Sportiv Școlar Dinamo Râșnov un teren intravilan de 5.438 mp, pentru desfășurarea activității sportive și construirea unui complex sportiv, în asociere cu o fundație interpusă din partea căreia nimeni nu și-a dat acordul pe contract, entitate care de altfel nu mai există astăzi.
De la complex sportiv s-a ajuns în fapt la un restaurant – acolo unde singura autorizație de construire este pentru un chioșc metalic de 50 mp. Din răspunsul Curții de Conturi aflăm că, la ISJ, este înregistrat un contract de închiriere între CSS Dinamo Râșnov și SC MIGAR TOUR SRL, pe care noi nu l-am primit, la solicitarea noastră, și care nu este înregistrat la Primăria Orașului Râșnov. Cu încălcarea legii, acest contract nu a trecut nici prin licitație publică, nici prin Consiliul Local Râșnov.
Fără să denunțe contractul de comodat, care este încă în vigoare, Primăria a dezmembrat, ulterior, terenul inițial de 5438 mp în cinci parcele, în gestiunea clubului sportiv școlar rămânând numai o parcelă de exact 432 mp, pe care acesta o închiriază restaurantului ”Terasa Pe Vale”.
”Revine autorităților competente să stabilească dacă vorbim doar de abuz în serviciu în formă continuată, cu prejudicierea cetățenilor orașului Râșnov, sau și de multe alte interese conexe. Există în același timp trei contracte concurente și contradictorii: unul de comodat, unul de asociere și unul de închiriere. Situația din teren și chiriile vehiculate încalcă obiectivul contractelor de comodat și de asociere. În mod evident, domeniul public din Râșnov este o afacere de familie și de grup de interese pentru oamenii politici locali, care nici măcar nu se mai sinchisesc să disimuleze respectarea legii. Se pare că, dacă ești de partea bună a familiei și a prietenilor lui Veștea, ajungi și să ai acces preferențial și după bunul plac la domeniul public din Râșnov” precizează Irineu Darău.
Timp de 22 de ani de la semnarea contractului de comodat, obligațiile de construire a complexului sportiv au fost pur și simplu ignorate.