miercuri, mai 15, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExternePedepse usturătoare pentru companiile care încalcă legislația de mediu. Vlad Gheorghe: "Vești...

Pedepse usturătoare pentru companiile care încalcă legislația de mediu. Vlad Gheorghe: „Vești proaste de la UE pentru Schweighofer”

Europarlamentarul Vlad Gheorghe anunță pedepse usturătoare pentru companiile care exploatează mediul în mod abuziv. Acestea vor fi lovite acolo unde le doare mai tare: la bani. Totul după votul final legat de Directiva privind diligența necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor – a trecut cu majoritate în plenul de la Strasbourg, cu 374 de voturi pentru, 235 împotrivă și 19 abțineri.

Vot important pentru mediu în Parlamentul European. Companiile care exploatează abuz mediul sau încalcă legislația de mediu în activitatea lor vor fi penalizate cu cel puțin 5% din cifra netă de afaceri. Votul final a trecut săptămâna trecută la Strasbourg astfel: 374 de voturi pentru, 235 împotrivă și 19 abțineri.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe, parte a familiei politice europene Renew Europe, susține că grupurile care s-au opus acestei directive au fost EPP, ECR și ID.

E un fel de „Ia-le banii” pentru companii, spune Vlad Gheorghe.

Astfel, companiile care afectează mediul în desfășurarea activităților lor vor fi obligate să plătească și despăgubiri persoanelor fizice sau juridice care au avut de suferit în urma acțiunilor iresponsabile sau infracționale respective.

Mai mult, statele membre, inclusiv România, trebuie să se asigure că normele naționale privind începerea, durata, suspendarea sau întreruperea termenelor de prescripție nu împiedică în mod nejustificat introducerea acțiunilor legale inclusiv cele privind despăgubirile. Termenul de prescripție pentru introducerea acțiunilor în despăgubire în temeiul prezentei directive este de cel puțin 5 ani.

„Sunt mai multe prevederi și în ceea ce privește activiștii, ONG-urile, sindicatele și drepturile lor de a cere prejudicii, sunt prevederi și pentru obligarea instituțiilor publice de a divulga probe – pe scurt, un fleac, i-am ciuruit.

Nu, nu are nimeni nimic cu companiile, cu dreptul lor de a face profit, de a face investiții etc. Dar trebuie să respecte legile, mediul și, foarte important, trebuie să respecte drepturile cetățenilor europeni care sunt – sau ar trebui să fie – pe primul loc – inclusiv cel la sănătate. Că nu respiră nimeni bani, mobilă din lemn tăiat ilegal sau blocuri de apartamente construite în pădure.” – anunță eurodeputatul.

Țările membre au la dispoziție doi ani maxim să modifice legislația, iar directiva este obligatorie, odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare