Informațiile publicate în Artvoice sunt de-a dreptul contrariante, căci în ultima perioadă Călin Georgescu și politicienii care îl susțin, mai ales cei din partea AUR, au transmis în spațiul public senzația că Georgescu ar fi un fel de „om al americanilor”, susținut de Trump, Vance și Musk. Chiar dacă niște interferențe electorale s-au simțit în ultima vreme din partea americană, se pare că Georgescu joacă, de fapt, din partea altei direcții.
Iar banii investiți în el vin chiar dintr-o sursă care se opune administrației Trump. Ca atare, remarcăm faptul că pentru Georgescu nu contează de unde vin banii, de unde vine sprijinul și n-are nicio ideologie. Unica lui ideologie e succesul în acest demers de a deveni șeful statului român cu orice preț.
Pe măsură ce timpul trece, acest lucru devine din ce în ce mai clar în privința lui.
Iată ce consemnează jurnalistul american Frank Parlato în Artvoice.
„Comentariile lui Vance au fost curioase pentru că campania politică a lui Georgescu s-a bazat pe lingușirea lui Trump, în paralel cu promovarea unei platforme care, dacă ar fi adoptată, ar fi ostilă intereselor americane. Mai mult, managerul, mentorul, realizatorul CV-ului său și finanțatorul lui Georgescu, Roland Schatz, este un critic al lui Trump. Schatz a susținut-o pe Kamala Harris în timpul candidatului ei la președinția din 2020 și a criticat mass-media internațională pentru că l-a sprijinit pe Trump.” – susține jurnalistul american.
Același jurnalist dezvăluie că Roland Schatz, care este austriac și,deci, vine din același spațiu în care Georgescu a trăit în anii de dinainte de aceste alegeri, s-a referit la Trump într-o postare pe LinkedIn ca la un „un tip care a fost dat afară acum 4 ani, cu cea mai mică rată de aprobare a locului de muncă de la Jimmy Carter încoace”.
„Poate că Vance nu știa acest lucru de când Georgescu l-a lăudat public pe Trump, aliniindu-se cu ideologia „America întâi”, pe care a oglindit-o în retorica sa „România în primul rând”. El l-a descris pe Trump drept un lider care „își iubește poporul” și i-a admirat politicile naționaliste. El a mai spus că Vladimir Putin este un lider care își iubește poporul în timp ce promovează narațiunile anti-occidentale.” – mai arată Parlato.
Tot cu referire la critica adusă de Vance democrației românești și la îndoielile legate de interferențele ruse în această campanie din România, jurnalistul Parlato pare a avea o poziție realmente critică, încercând să le atragă atenția lui Trump și lui Vance că au plecat pe o pistă greșită de interpretare a situației din România.
„Serviciile de informații românești au contestat afirmația lui Vance că ingerința nu a fost altceva decât o campanie de publicitate neglijabilă pe rețelele sociale. În această analiză, aceștia au fost susținuți de o coaliție de parteneri internaționali, inclusiv NATO, Regatul Unit, Canada, Ucraina, Estonia și Comisia Europeană, care a desfășurat Osavul, un instrument de detectare a amenințărilor informaționale bazat pe inteligență artificială, pentru a analiza campania online a lui Georgesecu.
Osavul a identificat că peste 85% din conținutul campaniei online al lui Georgescu provine din profiluri false, roboți și videoclipuri generate de inteligență artificială – manipulând algoritmi de social media pentru a amplifica narațiunile pro-Georgescu.
Între 2022 și 2023, a apărut o rețea de 20.321 de conturi false pentru a se angaja în discursuri online în favoarea lui Georgescu. Aceste conturi au inundat platformele de socializare cu peste 2,1 milioane de comentarii pro-Georgescu începând cu 23 noiembrie 2024, cu doar o zi înainte de primul tur de scrutin.
Operațiunile rețelei au fost urmărite până la domeniile de e-mail rusești precum rambler.ru, iar șabloanele de denumire pentru profiluri false au urmat o structură uniformă, cum ar fi „ushakov”. sau „aleksandrov”. cu secvenţe alfanumerice aleatoare.„
De altfel, susținerea rusă este foarte bine evidențiată în articolul din Artvoice. Căci publicația arată că Georgescu a făcut parte din United Nations Glogal Sustainable Index Institute (UNGSII), o organizație al cărei CEO este Roland Schatz.
Călin Georgescu a fost director în cadrul UNGSII în perioada 9 iulie – 14 decembrie 2016.
De fapt, Georgescu a scris în CV-ul său că a fost „director și consilier special” la ONU, chiar dacă UNGSII nu are nicio legătură cu Națiunile Unite.
După anularea alegerilor prezidențiale din România, Roland Schatz ar fi publicat un articol în Frankfurter Allgemeine Zeitung, în care l-a catalogat pe Georgescu drept „o victimă”