George Simion a ieșit în dimineața zilei de 10 martie într-o conferință de presă, spunând că oamenii nu ar trebui să fie violenți, dar totul pe un ton extrem de agresiv, atacând din nou membrii BEC prin declarații care incită populația, și așa tensionată. Și, deși s-au întocmit mai multe dosare penale, Simion nu are nicio reținere în a incita în continuare, chiar dacă nu mai folosește cuvinte care pot fi incriminate, ci tonalități și nuanțe ce pot înfierbânta mulțimile care ar dori poate să iasă din nou în stradă.
Pe lângă toate acestea, trei dintre parlamentarii AUR sunt suspectați de poliție că ar fi coordonat violențele din Centrul Vechi al capitalei. Vorbim despre Daniel Cătălin Ciornei, Tiberiu Claudiu Bârstan și Mihai Bogdan Negoescu, au participat la mitingul de duminică și sunt suspectați de poliție că ar fi “coordonat” activitățile manifestanților, după cum au declarat pentru G4Media surse apropiate anchetei.
Cătălin Teniță a anunțat astăzi că, împreună cu conducerea partidului REPER, a depus plângere penală împotriva celor care au incitat la violențe, inclusiv împotriva lui George Simion.
Plângerea vizează declarațiile publice făcute de George Simion, Horațiu Potra și Călin Georgescu, care prin mesajele lor au incitat la violență împotriva autorităților statului, având ca rezultat direct actele de vandalism și agresiunile asupra forțelor de ordine din centrul Capitalei.
„Suntem profund îngrijorați de escaladarea discursului extremist în spațiul public românesc. Persoanele care dețin o influență publică semnificativă trebuie să fie conștiente de responsabilitatea care le revine atunci când se adresează maselor. Declarațiile care au condus la rănirea jandarmilor, distrugerea de bunuri publice și private și la instaurarea unui climat de insecuritate în centrul Bucureștiului nu pot fi tolerate într-o societate democratică”, a declarat Camelia Sălcudean, președinta interimară a REPER.
„Am depus această plângere din responsabilitate civică și politică. Într-o democrație, contestarea politică se face prin mijloace pașnice și legale, nu prin chemări la violență împotriva instituțiilor statului. Declarațiile care îndeamnă la ‘jupuirea în piața publică’ a reprezentanților statului sau la ‘ieșirea militarilor cu arme’ reprezintă fapte grave de instigare la violență, care au avut consecințe directe în stradă”, a adăugat Cătălin Teniță, membru al Biroului Național REPER.