vineri, aprilie 25, 2025

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticAcțiune coordonată în justiție pentru refacerea turului 2 al prezidențialelor din 2024:...

Acțiune coordonată în justiție pentru refacerea turului 2 al prezidențialelor din 2024: peste 140 de acțiuni în instanță împotriva CCR au fost depuse în întreaga țară

În timp ce oamenii care au înțeles sensul celor petrecute în ultimele luni s-au concentrat asupra campaniei electorale, cu gândul că vom ajunge până la urmă la stabilitate, susținătorii lui Călin Georgescu pregăteau, în subteran, un asalt coordonat la nivelul instanțelor din țară împotriva CCR cu privire la hotărârea prin care s-au anulat alegerile. Episodul de la Ploiești care a șocat pe multă lume, după ce judecătorul Alexandru Vasile a decis asupra anulării hotărârii Curții Constituționale a atras atenția asupra faptului că, la nivel național, existau mult mai multe astfel de acțiuni în instanță.

Cea de la Ploiești a fost depusă de o anume Gheorghița Popescu, o persoană fizică oarecare. Când cauți, însă, pe platforme precum Termene.ro Curtea Constituțională a României în calitate de intimat găsești, de la începutul anului și până acum, numeroase dosare similar depuse la nivelul multor instanțe din România, foarte multe dintre ele la Suceava, la Curtea de Apel de acolo. Persoanele care au acționat CCR în instanță sunt nume necunoscute, iar solicitările sunt depuse în nume propriu.

De altfel, chiar la Curtea de Apel Ploiești au mai fost depuse astfel de acțiuni în instanță. Interesant este că o altă acțiune similară s-a soldat, tot la Ploiești, cu  soluție contrară. Căci avem, pe de o parte, dosarul 301/42/2025 și completul 12 F, care a decis, în cazul reclamantei Gheorghița Popescu că o instanță de judecată poate să anuleze o hotărâre CCR, în timp ce în dosarul 300/42/2025, completul 1F decide în cazul reclamantului Jeculescu Florin că cererea lui nu e de competența instanțelor judecătorești.

După cum a remarcat fostul judecător Cristi Danileț, reclamanții din toate aceste dosare nu sunt cunoscători ai dreptului. De altfel, judecătorul vorbește despre o „inginerie judiciară”.

Au fost găsite mai multe persoane necunoscute în domeniu și fără vreun interes cărora li s-a „servit” aceeași acțiune de chemare în judecată. Aceste persoane au introdus mai multe acțiuni identice la aceeași instanță care, prin repartizare aleatorie, au revenit unor judecători diferiți. E de ajuns ca un judecător să ia „țeapă” la aberațiile susținute de unii avocați rău intenționați, ca să se creeze o problemă temporară.” – a punctat fostul judecător pe contul său de Facebook.

Și se pare că a intuit bine. Din simplul motiv că, tot pe internet, se poate găsi o aplicație: anulareccr.vercel.app, care conține Instrucțiuni pentru Turul 2 Înapoi, sub deviza “Pentru că suntem uniți”. Acolo găsești, pas cu pas, tot ce trebuie făcut ca să reclami CCR pentru Hotărârea 32 de anulare a alegerilor prezidențiale.

Practic, zeci de persoane au urmat pașii prezentați în aplicație, au descarcat documentele și au asaltat instanțele din țară cu solicitări de anulare a hotărârii CCR, în speranța că cineva va da câștig de cauză într-un singur dosar. Lucru care s-a și întâmplat.

Nu este foarte clar care au fost motivele care l-au determinat pe judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești să ia această decizie, dar am remarcat din declarația lui de avere că nu e un judecător cu prea multe resurse financiare, ba dimpotrivă, am spune, având în vedere cât câștigă totuși magistrații din România.

Dar aceste lucruri se vor clarifica, cu atât mai mult cu cât Inspecția Judiciară a fost sesizată în cazul său, astfel că e posibil să aflăm la un moment dat ce l-a determinat să adopte o decizie de-a dreptul aberantă, care, însă, a dat combustibil celor care cer de luni întregi Turul 2 Înapoi.

Zeci de dosare au fost deja respinse de instanțe, pe motiv de inadmisibilitate, însă alte câteva zeci au termene în viitorul foarte apropiat.

Un alt aspect interesant a fost remarcat de expertul Septimius Pârvu, care a remarcat că multe dintre dosarele depuse la instanțe au drept reclamanți persoane din cadrul acelorași familii.

În unele cazuri am găsit nume de membri ai aceleași familii care au înregistrat dosarele. De exemplu, la Cluj avem dosare înregistrate de RANGA MARIA RANGA ALEX și RANGA RAUL. la Suceava regăsim CHIRILĂ ANA MARIA, CHIRILĂ ANDREI și CHIRILĂ MIHAELA.”

Privind la tot acest context, vedem foarte clar că în timp ce lumea era ocupată, în subterane s-a muncit din nou în interesul lui Călin Georgescu. De data asta, mai discret. Și mai complex. Că s-a dorit răsturnarea unei situații care începea să se normalizeze cu mâna instanțelor de judecată.

Și e posibil ca lucrurile să nu se rezume strict la cazul instanței din Ploiești. După cum spuneam, sunt zeci de dosare care au termen în viitorul foarte apropiat.

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare