Câteva detalii pe marginea subiectului a oferit sociologul pe contul lui de socializare, punând în evidență inclusiv gradul de determinare al celor două tabere de susținători, fie pro-europeni, fie izolaționiști. El susține, însă, că în diaspora situația nu s-a schimbat prea tare față de turul 1 al prezidențialelor.
”Rezultatul final cred că va fi echilibrat, va ține de mobilizarea puternică la vot a ambelor tabere, care, sigur, vor fi intens concentrate până în ultima zi, ultima oră, ultima secundă. Aceste alegeri cred că se vor juca încă o dată la o diferență mică. Iar de data acesta, miza traditionala nu va mai fi mobilizarea din diapsora unde intentia de vot e ceva mai clară, ci mobilizarea votului din țară.
Ultima săptămână a confirmat ceea ce știam de regulă despre competițiile din al doilea tur, a confirmat o polarizare a societății destul de clară și, evident, o echilibrare puternică a competiției.
Dezbaterile cred că au fost utile, românii au avut ocazia să vadă – o parte dintre ei, adevărat – să vadă candidații. Cred că e important pentru ambii candidați să participe în continuare la dezbateri, este cea mai bună șansă a lor de a obține voturi suplimentare. Dincolo de bazinul lor propriu de susținători, de fideli, de loiali, în turul doi orice candidat trebuie să creeze o coaliție de votanți mult mai largă.
În prima săptămână s-a constatat o echilibrare a cursei. Dacă pe toate simulările anterioare de tur doi, diferența dintre domnul George Simion și domnul Nicușor Dan varia între 15-20 de puncte, chiar, să spunem, domnul Nicușor Dan performa ceva mai slab în turul doi decât alți candidați, după rezultatele turul întâi, candidatul independent a recuperat masiv. Am văzut o mobilizare a alegăturilor din toate zonele, inclusiv ale celor care nu au intrat în în turul al doilea, plus foarte mulți alegători noi. Mă aștept la 1,5 milioane, cel puțin, de alegători noi în care să vină în turul al doilea
Din ce am văzut, cel puțin din date, constat următorul lucru: dacă în declarațiile participanților la sondaje de dinainte de turul întâi estimarea de prezență era cam în jur de 50%, cel puțin pe datele INSCOP Research, estimarea de prezență care reiese din declarațiile cetățenilor de săptămâna trecută se duce undeva spre 63%, deci o creștere de 10-13 procente a intenției declarate de a se prezenta.
Mă aștept să avem o astfel de creștere și vom vedea cum se vor mai schimba lucrurile în această săptămână. Probabil va fi un fenomen similar cu cel din turul doi din 2014, când în primul tur am avut cam 50%, iar în turul doi am avut vreo 65% prezență.
Și rezultatul final cred că va fi echilibrat, va ține de mobilizarea puternică la vot a ambelor tabere, care, sigur, vor fi intens concentrate până în ultima zi, ultima oră, ultima secundă. Aceste alegeri cred că se vor juca încă o dată la o diferență mică.” – a scris sociologul.